Майко мила! Ще дадем ли шанс на майките на деца с увреждания?

Тръгва кампанията "Търся втора работа", включете се!
7 дек 2016 15:00, Петя Славова
27
Майко мила! Ще дадем ли шанс на майките на деца с увреждания?
Красимира и Елисавета от "Майко Мила". Снимка: Личен архив

В деня, в който хора с увреждания излизат пред парламента да протестират, стартира и кампанията на "Майко Мила" в подкрепа на майките с деца с увреждания под мотото: "Търся втора работа".

Тя е в полза на жените, посветили живота си на отглеждането на своите деца с увреждания. Техните лични истории са различни, но обединени от един безпощаден факт – да си майка на дете с увреждане в повечето случаи означава да оставиш себе си на заден план и да си на разположение на детето 24 часа в денонощието, 7 дни в седмицата, целогодишно.

Още по темата

Отглеждането на дете с увреждане е тежка и трудна работа, която лишава майките от "лукса" да работят нещо друго, да бъдат независими и свободни, да взимат решения за професионалната си изява. Те остават без възможност да печелят пари, които да им позволяват да извършват пълноценно първата си работа – отглеждането на детето.

Получава се порочен кръг, от който трудно се излиза – за да работиш някъде, трябва да имаш възможност да излезеш от вкъщи, а за да се грижиш за детето, трябва да стоиш вкъщи. Това кара майките да се преквалифицират сами, да започнат да изучават надомни занаяти – плетене, шиене, рисуване и изработване на различни предмети, и да се опитват да се препитават чрез продажбата на всичко изработено.

Кампанията дава шанс на майките на деца с увреждания да представят и продават всичко изработено от тях онлайн – в платформата OLEMALE.BG.

Това е място, където майките показват своите красиви ръчноизработени продукти – коледни играчки, картички, албуми за снимки, шалове, шапки и декоративни предмети – а всеки може да ги купи и така да им помогне за извършването на основната им работа.

Всички продукти в онлайн платформата са представени със снимки и цена, а поръчката става изключително лесно. Отново там потребителите могат да прочетат личната история на всяка майка на дете с увреждане, която  със сигурност ще  помогне да разберем по-добре каква сила и упоритост се изисква от ттези жени, за да се съхранят и да бъдат пълноценни родители и личности.

"Търся втора работа" е мащабна социална кампания, която ще продължи и през 2017 година. В нея могат да се включат всички майки на деца с увреждания, произвеждащи сами предмети и вещи, които искат да продават.

Кампанията ще подкрепи и майките, желаещи да се преквалифицират и да добият умения и знания, които ще им позволят да си намерят втора работа. Може да ги подкрепим, като дарим средства, а пълна информация за дарителската акция е в онлайн платформата.

В рамките на кампанията предстоят редица събития. Стартът е на 10 и 11 декември с акция на "Майко Мила" с безплатно раздаване на детски дрешки по време на базара WINtER : bazaar  в betahaus Sofia. Там ще може да намерите и продукти, изработени от майки на деца с увреждания.

След това се организира и благотворително коледно тържество с настолни игри и куиз, което ще се проведе на 16 декември, от 19.00 часа, в "Трите трола", на улица "Чаталджа" 24.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


27
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
0
 
4
 
! Отговори
redordead преди 7 години
сутринта четох за учителка чиито ученици са събрали при за операция от рак, а сега почти са набрали сума, за да излекуват тхен ученик, пак от рак. Добре, че от време на време виждам и такива новини, че като чета коментарите под тази новина се чудя кви хора живеят в тази държав? Може никой да не е длъжен на родителите с болни деца, но за едно общество съдим по това как се грижи за най-онеправданите членове на обществото си, а то постепенно се лумпенизира...
17
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
За развитието на обществото може да се съди по това как се отнася към най-слабите си индивиди. В България положението е трагично, хората стават все по-глупави и зли с всеки изминал ден.
16
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен"спрете да се оплаквате"И защо , моля ви се ще спрат да се борят за децата си?
15
1
 
12
 
! Отговори
Мама преди 7 години
Като майка на дете с увреждане ще ви кажа, че държавата ми е длъжна! Длъжна е, защото бях бременна със здраво дете, увредиха го лекарите при раждането. Те сега си живеят спокойно, а държавата не ми дава механизъм да ги осъдя за това, което ми причиниха! Държавата не ми дава и възможност да го лекувам, затова ходя през 3 месеца, на свои разноски в чужбина на лечение, а съм здравно осигурена , при това на максимума. Длъжна ми е, защото с моите данъци лекуваме *** , а моето дете е за моя сметка!
14
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До АнонименТия изказвания в Бухенвалд ли ги прочете"Непълноценни"хора?Ако не ги отглеждаме, какво да ги правим.Питам от името на "обществото". Славо Богу нямам такъв проблем, ама това е засега и е чист късмет. На всеки може да се случи и затова си плащаме данъци.Как държвата няма да помогнеДаже НПО-тата трябва да се грижат за хората
13
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Както винаги ретарди са се изказвали в коментарите отдолу, но в живота всичко се връща. Като остареете ще пищите за по-големи пенсии и силно се надявам да ви бъде казано в мазните *** да 'спрете да просите', 'държавата не ви е длъжна', да 'се вземете в ръце' и да ви питат нямате ли си роднини да ви гледат. Гнусни сте.
12
2
 
14
 
! Отговори
Наблюдател преди 7 години
До АнонименУважаема/и Анонимен,17 години работя с деца с увреждания и мога да Ви кажа, че тук не става въпрос за просия, а за елементарни човешки права, които тези родители НЯМАТ. Елементарни условия за ПРИДВИЖВАНЕ, АДАПТИРАНА СРЕДА, ПРЕВОЗ, ОБСЛУЖВАНЕ. Нестава въпрос за пари, а за обща политика!!!
11
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Като майка на дете със съвсем лек проблем, мога да кажа следното: Държавата не помага. Ако беше осигурила подходяща училищна среда за такива деца, щях да мога да работя и да бъда полезна както на обществото, така и на държавата.В момента не работя, защото докато траят часовете, аз стоя пред входа на училището (права, защото няма къде да се седне) в очакване да ме извикат всеки момент.Не ми се мисли как е с родителите на децата с по-сериозни психични проблеми.
10
4
 
3
 
! Отговори
Българин от Германия преди 7 години
Питам дали в България се прави задължително изследване на ЩИТОВИДНАТА ЖЛИЗА на младите жени преди да забременеят, знае ли някой ? Увреждания в плода са много често приченени от нарушени функции на Щитовидната Жлеза.
9
2
 
1
 
! Отговори
shady преди 7 години
За съжаление за децата с увреждания трябват 2 неща: много пари и естествено правилното им разходване, както и напредък в медицината. По първия проблем хич ни няма - ни пари има в окрадената ни държава, нито се разходват целесъобразно. По втория проблем също е зле положението и то в целия свят. Като цяло медицината е изостанала /донякъде може би и умишлено/ и голям брой заболявания просто са нелечими.
8
13
 
2
 
! Отговори
са преди 7 години
Секс и аклохол и малко чернобил и после държавата да плаща. Логика има, но не съвсем.
7
1
 
12
 
! Отговори
селчо преди 7 години
Има пари за ***,кафяви,зелени и т.н.,а за болни български деца няма!На родителите Господ да им дава сили,щото на държавата,ако чакат няма да стане
6
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 10К'во????? аз какво съм написал, ти какво отговаряш. Хайде сега отначало прочети коментара и малко нещо главата да използваш...ужас!!!!!!ай ай кви хора четат този сайт....:((((((((
5
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Как не ви е срам, бе хора! Как може да пишете такива неща...Някой от вас да се е грижил за инвалид...айде като го преживееете, тогава се изказвайте...
4
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Разбира се, че не е задължително да имаш много пари, но ако нямаш и мизерствате с детето си, си траеш и си носиш кръста...но.. ако се замислиш за детето, а не го правиш само за да задоволиш собственото си желание и да не си сам, не му причиняваш мизерен живот, който държавата да му урежда.
3
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
За това най-накрая се научете, ако искате да останете в България се снабдявайте с дете, едва щом сте сигурни, че ще можете да се грижите за него при всяко положение! До тогава, наслаждавайте се на живота и оставете детеправенето на този, който може да си го позволи!
2
2
 
13
 
! Отговори
ДО АНОНИМНИКА 2 преди 7 години
... ПАРИ ЗА АСФАЛТ... ПАРИ ЗА ДЕПУТАТСКИ ЗАПЛАТИ И СОЛИДНИ ПРЕМИИ... ПАРИ ЗА БРОНИРАНИ ДЕПУТАТСКИ ДЖИПОВЕ И КОЛИ... ПАРИ ЗА ТАКА НАРЕЧЕНИ "БЕЖАНЦИ"?!? И "МАЛЦИНСТВА"?!?... ЗА ВСИЧКО ТОВА ПАРИ - ИМА !!! НО ЗА БОЛНИ БЪЛГАРСКИ ДЕЦА - НЯМА И НЕ МОЖЕ ДА СЕ РАЗЧИТА НА ПОМОЩ ОТНИКЪДЕ !!!!! И ИСКАШ - ДА НЕ "ПРОСЯТ" ?!? ТОВА НЕ Е "ПРОСЕНЕ" ! ТОВА Е БЕЗНАДЕЖНОСТ И ОЧАКВАНЕ... ЕДВА ЛИ НЕ... НА ЧУДО ОТНЯКЪДЕ ЗА ДА СЕ ОПРАВИ ДЕТЕТО ТИ !!! САМО ПОГЛЕДНИ ВЕЧЕ КОЛКО БОЛНИ ДЕЦА ИМА В ТОЗИ РАЗГРАДЕН ДВОР - БГ !!!
1
2
 
14
 
! Отговори
ДО АНОНИМНИКА 2 преди 7 години
Да. Наистина никой НЕ им е виновен на тези майки... че имат деца с здравословни проблеми :( ОБАЧЕ ИЗПУСКАШ НЕЩО , АНОНИМНИКО ...... КАКВО ПРАВИ ТОВА ПОДОБИЕ НА "ДЪРЖАВА" ЗА УЛЕСНЕНИЕ НА ЖИВОТА НА ТЕЗИ БОЛНИ ДЕЦА И ХОРАТА , КОИТО СЕ ГРИЖАТ ЗА ТЯХ ? А ИМЕННО - РОДИТЕЛИТЕ ИМ ? НЯКАКВИ ПРЕВЕНЦИИ ? НЯКАКВА , ДОРИ И МИНИМАЛНА ПОМОЩ ?!?! НИЩО ! ЕДНО ГОЛЯМО НИЩО ! ЕДНА ПЪЛНА ДУПКА ! МАЙ НЕ ВИЖДАШ ПОВЕЧЕ ОТ НОСА СИ ! ЗАЩО НЕ ОТИДЕШ ДА ВИДИШ КАК СЕ ГРИЖАТ ЗА ТЕЗИ ДЕЦА В НОРМАЛНИ ЕВРОПЕЙСКИ СТРАНИ , А ?!?