Сезонът на лавините идва. Как да се пазим?

Девет от десет души, попаднали в снежния капан, сами са го активирали
2
Сезонът на лавините идва. Как да се пазим?

Девет от десет души, попаднали в лавина, сами са я активирали, коментира в интервю за БТА Емил Нешев, планински спасител от столичния отряд към Планинската спасителна служба към БЧК.

Нешев съветва туристите да имат добра екипировка в планината - лавинна сонда, противолавинна раница, лавинна лопата. Наличието на подобно оборудване увеличава шанса за оказване на помощ на затрупан от лавина, като с такова оборудване възможността да се открие оцелял човек в първите 15-30 минути е 60-90 процента,отбелязва експертът.

"Когато човек е във високите части на планината през зимата, трябва да е наясно с рисковете, опасностите от лавини и от измръзване. За да не се стига до използването на противолавинна раница, е задължително за всеки преди да тръгне, да разбере и научи как се образува лавината, кога има лавинна опасност, колко сериозна е тя и дали може да поеме риск да влезе в такъв терен", посочи експертът.

Колко време може да оцелее затрупан от лавина?

"Всичко е много относително, има значение колко е плътен снегът, дали е мокър, колко въздух има. Човек без въздух може да издържи 2-3 минути, но ако има шанса да има пространство около лицето и да може да диша, това време се удължава. Проблемът обаче е, че човек издиша въглероден двуокис, който заема мястото на кислорода. Има хора, които са били затрупани, но са откривани живи и след 6 часа", посочи Емил Нешев.

Той бе категоричен, че сам човек не бива да ходи в планината, но ако попадне в лавина може да си помогне, ако навлизайки в такъв терен се опита да прецени ситуацията и накъде да бяга, ако е възможно. “Ако изобщо е възможно да се избяга от лавината, се тича диагонално, настрани от нея, но бягане в лавина на практика е невъзможно. Опит да избягаш от нея вероятно е възможно да се получи само при опитни скиори или сноубордисти, които се движат по-бързо от лавината", смята експертът.

Единственият шанс за турист е наблизо да има клек, дърво, за което да се хване, но това може да стане в първите мигове на лавината. Теориите говорят, че човек трябва да се опита да прави плувни движения, опитвайки се да задържи главата си нагоре, да се опита да си направи място пред лицето, но на практика това е много трудно, тъй като лавините се случват много бързо. Когато падне лавина, няма време за реакция и дори не се мисли трезво какво се случва, посочи Нешев..

В ПСС има и 23 обучени кучетата. Курсовете им се провеждат или на Витоша, или на Крайморие, където има полигон. Спасителите ги обучават по определена система и се изискват огромни усилия. Всеки водач на куче го приема като член на семейството. Обучението на кучетата е непрекъснато.

Обучението започва веднага щом се вземе малкото куче и в рамките на до две години то става оперативно. Кучетата се научават да издирват хора, затрупани от лавини, както и при бедствия, земетресения, масови инциденти. Работи се с немски овчарки и лабрадори. При добро здраве и добри работни качества кучето може да работи пълноценно 8-10 години.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още по темата: планиназимаПССлавини
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Като си пием виното с мезе в кръчмата.
1
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Като не бъдем скиори.