2511 пенсионери се заселили у нас, половината - наши гурбетчии

Българи, минали 65 г., се връщат със сигурен доход от чужбина
13 дек 2016 07:56, Елка Василева
18
2511 пенсионери се заселили у нас, половината - наши гурбетчии
Снимка: архив, Reuters

2511 пенсионери са се заселили в България през миналата година, показват данни на Националния статистически институт. Това са хора над 65 -годишна възраст, които са променили постоянния си адрес от чужбина в България.

Почти половината от заселниците от третата възраст, или 1244-ма души, са наши гурбетчии, трупали години опит зад граница. "Обикновено това са хора, които да работили в чужбина, докато навършат нужните години за пенсия в съответната страна", обясни пенсионният консултант Мартин Николов.

За да получат пари за старини в страни членки на ЕС, нашенците трябва да са натрупали няколко години стаж в чужбина и да са навършили минималната пенсионна възраст за съответната държава, пише "Монитор".

В повечето страни в Западна Европа трудовият живот продължава до 65 г. Данни на Националния осигурителен институт (НОИ) показват, че през миналата години пенсионерите, които получават пари за старини от чужбина на база на международни споразумения, са 19 809.

Сред тях има както българи, натрупали осигурителен стаж зад граница, така и чужденци, поискали пенсиите им да се превеждат у нас. Най-многобройни са парите за старини от Гърция – 3629, следвани от Германия с 3024 и Русия с над 2700.

Статистиката показва, че през миналата година още 1267 пенсионери от Западна Европа са се преселили у нас. Освен евтиният живот липсата на данък върху пенсията привлича все повече европейци в България.

„В Италия всички доходи се облагат с между 25% и 35 %, а тук няма такова нещо. Освен това тук с пенсия от 1500 евро можеш да живееш чудесно, докато в родината ни е трудно“, обясни Клаудио Чифи - президентът на италианско-българска фондация, която подпомага настаняването на чужденците у нас.

По думите му в последните 2 г. около 600 италиански пенсионери са емигрирали у нас. Южняците от третата възраст, избрали да изживеят старините си в България, най-често избират големи градове като София, Пловдив и Варна. Повечето живеят под наем, като част от тях могат да наемат жилище, още преди да са пристигнали у нас.

И докато някои европейски пенсионери намират спасение в родината ни, то други 2067 българи над 65 г. са решили да емигрират въпреки напредналата си възраст.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


18
Още по темата: пенсионери
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
1
 
0
 
! Отговори
ппк преди 7 години
До 10 Да добавяИ така е и не е така. Ако имаш 30 декара с 100 лв рента са 3000 и като ги разделиш на 12, сумата е 250 лв на месец. Което само по себе си не е чак толкова много. Не коментирам факта, че такива рента не е навсякъде , а година като тая даже е рядкост
12
1
 
0
 
! Отговори
до 12 преди 7 години
Из Добруджа рядко е под 120лв, има места с по 150лв на декар
11
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Да добавяКажи ми къде рентата е 150 лв. на декар, за да си купя и аз някой декар.
10
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
хаха може би само при хората над 65 тренда е такъв ... 2500 влезли, 2000 излезлибаси, държавата не може да задържи дори дядовците и бабите в пределите си.Няма сигурност, няма условия за живот, нищо че е безбожно евтино на фона на другите страни.
9
4
 
7
 
! Отговори
Да добавя преди 7 години
На един приятел германец като му казах ,че повечето баби имат собствена къща с двор и по 30 декара ниви и взе да мига. Ти знаеш ли какво е да имаш твоя земя в Германия. И да имаш пари не можеш да си купиш защото няма от кой...а тука си разпродадоха нивите за по 300лв и си купиха телевизори и коли на по 15 год....е затова нямат пари. Сега рентата е от 50 до 150 лв. на декар .....
8
9
 
5
 
! Отговори
Наистина си шаран преди 7 години
Шаране ти знаеш ли ,че едно кафе В Германия и Италия е 5 евро а кутия цигари 7. Сандвич пак 5 евро .Наем 500 евро за едностаен. Как ще живееш с 1000 евро сам си сметни. То не е като тук- обедно меню супа 1.50 основно 2.50, кафе 1 лв, баничка 1лв, три кюфтета в Кауфланд 1.69 и пенсиите гладни били ама хвърлят хилядарки от продадени ниви за по 1000-2000 лв декара.
7
1
 
30
 
! Отговори
Шаран БГ преди 7 години
О-о-о, мамма миа, де да имах ,заради 48 години труд, отдаден на тази държава, не 250 лева, а 1500 евро месечно ,МОМЕНТАЛНО ЩЕ СЕ ТРАМПЯ с някой жабар, идалго или дойчо. Като ми вземат данък 30% ще ми останат около 1000 евро. Какви мъки ще са - само аз си знам!!! Сега не смея да отида до областния град за лекарство, че няма да мога да се върна. Ако останат пари за връщане --- няма да има какво да ям !?!? И депутатин няма да стана скоро......С 3000 лв. как ли ще живеят тука ? Мъка....драгинко.....
6
3
 
20
 
! Отговори
От Лондон преди 7 години
Лошо няма, нека влиза малко свежа валута в БГ-то.То , и аз, ако доживея до пенсионна възраст, най-вероятно ще се прибера в България. Другия вариант е Португалия, много приятна и сравнително евтина държава.Но времето ще покаже.
5
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ludi hora samo se savraschtat v bg pove4eto zigani umnite intel balgari ne se savraschtat naprotov pove4e is4esvat saminavat
4
4
 
6
 
! Отговори
ДОДО преди 7 години
А защо няма от Чехия и Испания! Няма и да има и другите ще го осъзнаят на готово пари да дойдат от Европа и тука олигархията да ги гушнеш не вярвам. Да стане
3
5
 
49
 
! Отговори
Елемаг преди 7 години
Доста послъгвате,дори за поръчкова медия. Истината: В Испания като тираджия преди след 10 години стаж можеше да се пенсионираш на произволни години с минималната 800 евро.Сега я направиха на 12 години,във Франция ако си фермер 10 години имаш право да се пенсионираш пак с минималната.Годините въобще нямат значение!!Ех,хората 20 години ходят,интернет има всеки и се знае.Вие тука си мислите,че може още да лъжете.Просто не ви стиска да кажете, че парите за пенсии,се откраднаха!!!
2
6
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Колко ще е сигурен в тази "стабилна" държавица не се знае.
1
5
 
6
 
! Отговори
asi преди 7 години
a v bg sas kakva zaplata shtiaha da jiveiat i kakva pensia shtiaha da vzemet a i dali izobshto shtia da rabotiat v BG v tazi bezrabotica. neka tezi raboti dagi chetat onia obirdjii koito sa v PRAuAMENTA BOKLUCI