Все пак ГЕРБ може да удари рамо за кабинет на РБ

Цветанов остави вратичка - разговорите предстоят в понеделник
Обновена: 17 дек 2016 18:03 | 17 дек 2016 18:00, Веселина Йорданова
120
Все пак ГЕРБ може да удари рамо за кабинет на РБ
Снимка: архив, БулФото

Партия ГЕРБ би могла да подкрепи правителство с мандат на Реформаторския блок, но няма да номинира Бойко Борисов за премиер. Това заяви пред журналисти председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов.

Още по темата
В понеделник предстоят разговори възможно ли е да се състави правителство в този парламент.

"Към днешния ден премиерът Борисов няма да бъде номиниран за министър-председател за следващ кабинет. Бихме могли да подкрепим евентуален кабинет с мандат на Реформаторския блок, но нищо повече като персонални имена, които биха могли да бъдат спрягани", отсече председателят на ПГ на ГЕРБ.

Към настоящия момент се водят неформални разговори и от ГЕРБ смятат, че са длъжни като партньори в двегодишния досегашен период да проведат срещата и да направят опит, ако такъв е възможен и не се променя политиката на правителството досега, да се върви напред.

На въпрос дали Борисов трябва да остане премиер, Цветанов посочи, че партийният лидер е заявил ясно намеренията си още по време на президентската кампания и е подал оставка след балотажа, както е обещал. При връчването на първия мандат на ГЕРБ като най-многочислена парламентарна група в 43-ото НС, той бе върнат, напомни Цветанов в "Годината" на Дарик.

На въпрос дали стои като вариант друг политик от партията на Борисов да състави правителство с мандата на реформаторите, Цветанов посочи, че към настоящия момент такъв вариант не е обсъждан. Персонални имена не са коментирани, каза още Цветанов. "Малко песимистично съм настроен, че човек от ГЕРБ може да оглави кабинет", каза още шефът на парламентарната група на ГЕРБ.

На въпрос дали ГЕРБ би подкрепила експертно или политическо правителство, той коментира, че политическото има по-голяма тежест, защото се знае кой носи отговорност.

"В тази ситуация, в която се намираме днес, трябва да се стараем да отговорим на очакванията на хората - имаше проведен референдум, над 2.5 млн. българи дадоха гласа си за промяна на избирателната система и в момента това, което ще направим, ако има съставяне на кабинет в 43-тия парламент, да продължи основната си дейност парламентът по изборното законодателство и всички секторни политики, които се нуждаят от законодателна промяна", каза Цветанов.

Шефът на парламента Цецка Цачева прогнозира в същото предаване, че хоризонтът на този парламент е до края на месец януари и отиваме на предсрочни избори.

"Нелогично е да се случи друго. Ние сме най-голямата група в парламента. След оставката сме заявили позиция, че мнозинството не може да бъде достатъчно стабилно. Животът е толкова динамичен, постоянно изникват проблеми като трагедията в Хитрино. Имаме и резултата от референдума, който задължава политиците да извършат промени в изборното законодателство. Заявихме, че бихме подкрепили правителство на Реформаторския блок ако бъдат постигнати мерките, заявени от гражданите, но това е трудно постижимо", каза още Цачева.

Тя сподели мнение, че немската система на провеждане на избори е неприложима в българската действителност, тъй като действащата Конституция ясно фиксира точния брой на депутатите. Според нея обаче тази система може да се модифицира, но трябват воля и работа.

Тя обясни, че два ще бъдат основните проблеми, свързани с изборното законодателство - разпределението на държавата на райони и какво ще се случи с вота в чужбина. Цецка Цачева определи годината като ползотворна за парламента. Според нея качеството на законодателния процес е било добро.

"Думата на 2017 г. ще бъде "гражданите", защото те ще решават съдбините си. Много е важно с какви послания и как ще се държат с тях политиците", каза още председателят на парламента.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


120
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
43
3
 
14
 
! Отговори
АтАКИСТ 2 преди 7 години
Искаме си червените милионери. Те поне подхвърляха по нещо и на нас, а цецо крадецо и боко тиквата опоскаха всичко за себе си.
42
0
 
12
 
! Отговори
ненчефф преди 7 години
тук вече една буда на Д-то не знае с какво се омазва другата, но нормално това е герб.
41
16
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Цецо президент
40
13
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До АТАКИСТТи си по зле и от комунистите другарю червен необразован и *** *** . А наистина с лицето ти ще се случи това , което се случва на смачкан червен домат .
39
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Герб станаха смешни с тези мантри за антикомунизъм, пък издигнаха Кристалина и Цецка.
38
10
 
5
 
! Отговори
До Питанка преди 7 години
Гласувай за бесепе. Те ще донесат справедливост.
37
0
 
11
 
! Отговори
АТАКИСТ преди 7 години
до 42 Прав си..има много мазници и нагли и тем подобни в ртази държава.
36
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Щом Цачева казва, че Герб биха подкрепили РБ, значи това е лошо за държавата. Ако се питате дали нещо е добро за държавата - знайте че щом го казва Цецка Цачева не е.
35
6
 
0
 
! Отговори
АТАКИСТ преди 7 години
до 35 Народ всякакъв, брачед, но някой ако ми каже че съм комунист в лицето и...не знам какво се случва с лицето му, папа.гал!
34
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До АнонименТочно така другарю . Скоро в Австрия спечели пак лявото , ама май беше крайно дясното . Като не можеш да правиш пропаганда пий си домашната ракийка и си трай .
33
5
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Герберасти, стига с тая мантра за Бсп! Навсякъде в Европа печели лявото! Хората се осъзнаха какви мошеници са десните партии!
32
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Герб ги е страх, че ако оставят на Радев да прави служебно правителство им секват далаверите, и затова искат да хвърлят отговорността на реформаторите, да направят мажориталан система и после да дойдат с огромно мнозинство за трети мандат-.
31
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До АнонименБраво , най после нашия човек от СДС др. Нинова ще дойде на власт . И тогава тежко им на червените *** . Ура другари .
30
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
И сега каква бе целта? - да се ударят патриотите, защото се противопоставяха на заиграванена Герб с турците, а РБ - не! дори при тях има тур - ска партия - НДСП. ДПС вече каза, че са готови за промяна на пропорционалнта система, на мажоритарна, така че ще оправдаят подкрепа за Герб с това. Герб се опитват да скарат Каракачанов и Валери Симеонов - и готово. РБ ще носят отговоронстта, а далаверите ще ги върши Герб.
29
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До АТАКИСТМале..е..е типичен *** комунист живеещ в 1945 г. когато без съд и присъда бяха избити 300 000 невинни хора . Ето затова народа ви мрази другарю от БКП-БСП .
28
0
 
16
 
! Отговори
Питанка преди 7 години
Тоя получи 4 години ефективна присъда!Някой може ли да ми обясни пълния обрат и неговито пълно оневиняване!?
27
3
 
17
 
! Отговори
АТАКИСТ преди 7 години
Цветан Цветанов- тоя на снимката кога ще го обвинят в поръчителство на убийство?Кой Уби Мишо Бирата, Цветане? За разстрел си!
26
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Този герперастки цирк е досущ като бабешките сериали.Какви бяха там-сапунени,турски и не знам си още какви.Ако все още имаме кинорежисьори,можем и ние да снимаме един.Колкото щеш хляб за това в централата на ГЕРБ и ЛИЧНО в дома на Бойко Борисов в Банкя.Само"красавиците"около него са малко прегорели вече.
25
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Да вземем целия Народ да си пожелаем за Празника , поне един ден в годината Борисов и Цветанов да не лъжат! Като филма "Лъжльото" с Джим Кери!:))
24
7
 
0
 
! Отговори
До Цирк "ГЕРБ&q преди 7 години
Да и те са също и хората гласуващи за бешипе.