Борисов си опразнил кабинета, но: На пост, докато ни сменят!

Премиерът в оставка заръча спиране на обществените поръчки
86
Борисов си опразнил кабинета, но: На пост, докато ни сменят!
Снимка: Олег Попов, Dnes.bg

Премиерът в оставка Бойко Борисов призова министрите си да продължат да работят без отпускане и да изпълняват отговорностите си както досега.

Още по темата
"В сегашната ситуация аз искам да ви призова, в зависимост от решението на новоизбрания президент Радев и предложението, което му е отправено, да останете на местата си и да работите така, както работите всеки ден.

Ще го кажа по военному, което сега е модерно: на пост, докато ни сменят. Всеки караул, всеки часови стои докато го сменят. Никакво отпускане! Може да е утре, може да е вдругиден, може да е на 20 януари – когато ни сменят. Дотогава всеки изпълнява ангажиментите си!”, обръща се той към министрите в края на заседанието на правителството, според стенограмата.

Мислех, че е последно. И аз, и вие сме изпразнили кабинетите си и очаквахме днес да ги освободим, коментира той.

Борисов подчертава, че има по-важни неща от властта и това е моралът, а и "всяка една партия да отстои това, за което в края на краищата хората са я предпочели".

Той посочва и че участието на представителите на ГЕРБ в преговорите за кабинет е било, за да се съобразят с желанието на хората да има нов Изборен кодекс.

"В същото време, аз многократно съм казвал, както сме си и говорили, че във всеобщата лудост все пак трябва да останат и хора, които да мислят трезво, иначе нищо добро не ни очаква. И аз мисля, че президентът Плевнелиев е от тези хора. Колкото и да се опитваха да го тикат да направи за има-няма за празниците правителство, да се упражняват по него, се видя на кой му е по-мила държавата. И той действително не се изкуши от възможността за трети път да запише на маса хора в CV-тата, че са били министри, вицепремиери, заместник-министри и премиери", коментира премиерът в оставка.

Според Борисов, Плевнелиев е бил успешен президент. "Не че ние сме го издигнали и подкрепили, но евроатлантическата ориентация, европейските ценности, хуманността, това да бъде полезен – той се постара максимално да го направи и то в тежки времена: когато нашето първо правителство си отиде във време, в което цените на тока скачаха, говореше се за полицейщина, сега във втория мандат – нито цените на тока скачат, в пъти паднаха исканията за подслушване – за всичко друго, само за полицейщина не може да се говори; след това – Орешарски го изгониха и той назначи другия служебен кабинет и то във време на финансово-икономическа криза, във време на войни, напомня Борисов.

"Вие виждате, заради това, което се случи в Турция, на времето са ставали войни – едно криминално убийство е проблем за едно общество, но убийството на посланик има тежък негатив в отношенията между държавите. Виждате Германия, в която канцлерът Меркел е обвинявана за своята хуманност, за това, че се погрижи за бежанците. И как се отнесоха към всичко това – да се убиват беззащитни хора на пазара! Белгия, Франция, къде ли не! А и тук, на един хвърлей място от България се води война в Алепо и то не каква да е война, а може би една от най-свирепите в историята на човечеството. В такъв момент да си правиш експеримент – ами само спесимените на новите министри не могат да станат за 20 дена, блокираш цялата администрация", допълва премиерът. Според него инцидентът в Хитрино е бил един добър тест.

Борисов препоръчва да бъдат спрени обществените поръчки, освен ако са неизбежни, но в тези случаи те да бъдат консултирани с администрацията на новоизбрания президент. Позицията на премиера е, че и номинацията за началник на отбраната трябва да бъде избор на новия върховен главнокомандващ.

"Не знам дали ни е последното заседание, затова не се и сбогувам с вас в този смисъл, а и се надявам, че с всички вас и след изборите ще работим заедно. Положихме огромни усилия и аз съм убеден, че има хора, които го отчитат. Винаги е по-лесно да намираш кусури, сигурно сме направили много грешки, но добрите работи са повече и има какво да покажем, с какво да продължим и да настояваме да довършим", обобщава Борисов.

Премиерът заръчва и "в зависимост от ситуацията, преди Коледа да се съберем да си разпределим задачите и дежурствата за Коледа и Нова година".

"Надявам се днес-утре да разберем какво се мисли по въпроса. И аз съм призовавал, и президентът го направи – всичко е въпрос на добра воля", коментира той по повод предложението на Плевнелиев новоизбраният президент Румен Радев да състави служебен кабинет.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


86
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
51
1
 
1
 
! Отговори
21321 преди 7 години
на какъв пост си бе менте
50
1
 
9
 
! Отговори
Питащ преди 7 години
Май настана време продажните ни политици да бъдат изправени до стената, като Чаушеску?
49
4
 
0
 
! Отговори
kiorsufra преди 7 години
Tosi 6pionin niama li koi da go gramne 4e e sram sa BG.Io6te ima naglosta da govori sa stabilnost.Ima o6te kakvoda se krade .i prodava.Vleslia v sila plan ;ranat; sa uni6tojenie na BG narod i nazia e v sila s palen hod.Samo 4e sa sbarkali zarkvata s djamiata.BG narod e silen,kalen v jivota i borbata nazionalno ozeliavane .nese e nameril o6te nikoi koito da e uspial v tiva na4enanie.
48
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
СЕГА ЩЕ Е ДОБРЕ ДА ИЗРИТАТ И БОКОВАТА ПОКРОВИТЕЛКА МЕРКЕЛ.
47
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
НА ПОСТ СЕ СТОИ В КАРАУЛКАТА НА ВХОДА.
46
2
 
12
 
! Отговори
АНАТЕМА преди 7 години
Проклинам те БОКО!!! СЕВЕРНА БЪЛГАРИЯ не те ИНТЕРЕСУВА!!!!ДАНО си ПРОКЛЕТ !!!
45
2
 
12
 
! Отговори
Вангелия преди 7 години
Боко ,АЛО бре!!! Къде е СЕВЕРНА БЪЛГАРИЯ БРЕ???? КАТО ти вървеха ГОНДОЛИТЕ със СОФИЙСКИЯ ВОКЛУК!!!! ТИ БОКО обеща МОСТА СИЛИСТРА- КЪЛАРАШ!!! Къде е МОСТА БРЕ БОКО???? СЕГА СИЛИСТРА е ПЪЛЕН С ТИР-ове!!!
44
3
 
9
 
! Отговори
хххх преди 7 години
Да не забравиш да спреш саниранията както обеща...***
43
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не само е опразнил кабинета,направо го е разчистил и замел следите.
42
3
 
26
 
! Отговори
Нас преди 7 години
Нека поне конституцията да научи ! Той бил казвал ! Конституцията казва !!! Не ти !
41
5
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
НА КОГО НИ ОСТАВЯШ БАЩИЦЕ? ДА ДОВЪРШИМ ПРОЦЕДУРИТЕ. КОЙ ЛИ ЩЕ БЪДЕ ВИНОВЕН В БЪДЕЩЕ? ОТИДЕ МИ ПЛАЖА.
40
2
 
6
 
! Отговори
ПРАВ СИ 56.... преди 7 години
Аз, твърде отдавна подозирам същото....ха,ха,хааааааааааааа..
39
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
- Аз, такова, ще се омитам- Сядай веднага и си довърши мандата- Ей, аз всичко трябва да върша, 'начи...
38
15
 
15
 
! Отговори
Истината преди 7 години
В ПИК имам чувството , че самите администратори са троловете ,които плюват всичко направено от ГЕРБ . ЗАщо мисля така ? Защото всяка тема против правителството , дори против сегашна България и в подкрепа на Путин и Русия започват с поне 5 плюса!Но на тези простотии разумните хора в БГ едва ли ще се вършат!
37
30
 
15
 
! Отговори
СЛАВА НА ГЕРБ преди 7 години
БОКО ВИНАГИ ЩЕ ПОЛУЧАВА ПАРИ ОТ ЕС!!*** ---НЕ!ЕТО....ТОВА Е РАЗЛИКАТА !!!!!!!!!
36
7
 
26
 
! Отговори
(-_-) преди 7 години
Да ви сменят сите по-скоро, и много моля да не се връщате никога повече! Кога най-сетне ще имаме управници, които поне малко ги е грижа за тая злочеста страна?
35
4
 
14
 
! Отговори
Rigani преди 7 години
Vse sa na post....tesi golemanovci...A ne ostana zdrava bg zastava i bg kazarma po bg sinorite...Nito bg post selski filiali ...I kakvo pravi bg chasovoi na post v Afffanistan?
34
5
 
11
 
! Отговори
Jj преди 7 години
И борисов да направи нещо кат ората
33
34
 
15
 
! Отговори
Западноевропеец преди 7 години
Борисов е най-стойностният, почтен и умрн човек, който някога съм виждал!!! Затова на всички избори гласувам за Герб!!!
32
0
 
8
 
! Отговори
художника преди 7 години
До до художника 46Ей, гениален си- да знайш!!! Ще те взема за съветник!