Инвестициите в устойчивост от страна на земеделските производители се увеличават и дори се откриват вътрешни лаборатории, правят собствени изследвания, търсят сътрудничество с науката. Все още обаче връзката наука-бизнес не е достатъчно силна. Това трябва да се промени. Това каза инж. агроном Надежда Шопова в предаването „Made in Green“ с водеща Роселина Петкова.
Според нея трябва да се създаде обща платформа, която да свързва научната общност, производителите, бизнеса и институциите. Такъв модел ще позволи обмен на данни, на база на които да се създават прогнози за болести, климатични рискове, сортова устойчивост, защото тенденцията овощарството в България е негативна. Това се наблюдава при кайсиите, крушите и ябълките.
Сегашното състояние не се дължи единствено на климатичните промени, които са основен фактор, а и има и икономически причини отглеждането на овощни култури е скъпо, изисква дългосрочни вложения, а възвръщаемостта идва след години.
Данните за климата от 1961 до 2020 г. сочат за отчетливо затопляне. Валежите са с по-локален характер, но се увеличават екстремните валежи. Тези фактори се отразяват неблагоприятно на кайсиите, които са климатично уязвим вид.
„Зимите стават по-топли и това изменение е по-добре изразено в Северна България, където са основните овощни площи. Пролетта започва по-рано и това води по-ранно начало на вегетацията.“
По-ниската продукция означава по-висока цена, като причините са много – измръзвания, напукване на плодовете от пролетни дъждове, които съвпадат с периода на зреене (май-юни), както и повреди от градушки, които се изтеглят по-рано през годината.
„Всички тези рискове намаляват добивите и вдигат себестойността. За разлика от оранжерийните култури, овощарството е силно зависимо от метеорологичните условия.“
Въпреки това агроном Шопова е категорична, че за момента не се забелязва спад на добивите на нито една овощна култура, въпреки междугодишните вариации. Това се дължи основно на въвеждането на нови технологии. Според нея, за да могат производителите да запазят продукцията си, те трябва да могат да планират дългосрочно и да се адаптират към климатичните промени.
„Това означава добре проектирани градини, избор на здрав посадъчен материал и нови, по-адаптивни сортове.“
Вижте целия коментар във видеото на Bloomberg TV Bulgaria
Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase.