Какво е да станеш монах на 18 и труден ли е пътят към вярата

Bulgaria ON AIR за най-младия игумен у нас
26 дек 2016 14:16, Елка Василева
61
Какво е да станеш монах на 18 и труден ли е пътят към вярата
Кадър: Bulgaria ON AIR

В Северозападна България служи най-младият игумен у нас. Какво е да станеш монах на 18 и труден ли е пътят към вярата? Отговорите от Михаела Карабельов и оператора Петър Симеонов в репортаж на Bulgaria ON AIR.

Само на 5 километра от Чипровци, сгушен в долината на река Огоста, се намира Чипровският манастир. От векове святото място е дом за пазителите на българската вяра. Тук в сърцето на Северозапада животът е труд и молитва в името на Бога. Едва 20-годишен  йеромонах Спиридон вече е избрал своя път – да служи на Бога.  На 18 приема монашеството, а днес вече най-младият игумен в България.

„При мен така стана, че още от ранна възраст Бог ме откри, че трябва да му се отдам на служение на неговата църква. Сигурно има нужда от мене”, казва йеромонах Спиридон.

Дори упоритата съпротива на близки и приятели не успява да спре младия монах да продължи по пътят на вярата.

„ Като на всеки родител – беше с несъгласие. Казваха ми да си отида от манастира, да не правя тези стъпки в тези крехки години. Но аз вече си бях решил твърдо, че това желая, това искам и това е моят начин на живот. Нищо друго не си представях, което може да ме спре“, разказва монахът.

„Те ми казваха, какво правиш са в тоя манастир, какво толкова ти е интересно, а на мен си ми беше много интересно – службите . Доста от моите връстници ме смятаха за луд. Тия които ми бяха по-близки, и те ме спираха, но в един период ме разбраха”, спомня си йеромонах Спиридон.

Въпреки крехката си възраст той управлява цял манастир и двама по-възрастни монаси. Светският живот не му липсва и не съжалява, че никога няма да създаде семейство.

”Имах живот като на всички младежи – излизал съм, не съм се лишавал от нищо. Излизал съм с приятели, но не съм се раздавал чак на такъв живот, който днешните младежи го живеят.  Тука е моят живот, това е моят живот – монашеството. Аз не мога да си представя моя живот, ако не съм в манастир, ако не служа, ако не се занимавам с тия работи. Просто аз няма да съм полезен на никой и на нищо, ако не съм монах“, казва  йеромонах Спиридон.

100 години да се родя, 100 пъти ще стана монах – с тази мисъл живее 20-годишният Спиридон. И ако повечето му връстници мечтаят за пари и семейство, то младият монах избира тишината и скромността.

” Стига ни това, което имаме. Не живеем луксозно, напротив живеем в скромност. Лишаваме се от някои неща, но на Бог е угодна скромността“, казва той.

И въпреки отшелническият живот йеромонах Спиридон не крие, че го боли, когато гледа какво се случва по света.

„ Както светогорските старци казват – близко е краят.  Младежта нито знае какво е вяра, нито знае какво е църква.  Именно заради това поведение на младежите и на моите съученици България е на това ниво“, казва той.

Затова на Рождество младият игумен ще се помоли за мир. „Да въведе един мир, една братска любов, защото когато има любов, всичко е по-различно и апостола казва, ако имаме любов, имаме всичко”, казва йеромонах Спиридон.

А връщане назад няма – признава младият монах, защото обетът пред Бог не е просто обещание. Надява се, обаче, да дойде денят, в който хората ще се сещат за църквата не само по празници.  

Само на 5 километра от Чипровци, в долината на река Огоста един 20-годишен монах е избрал да върви по пътя на Божията вяра. Вярата, която живее във всеки един от нас – без значение кога и къде.

Вижте репортажа на Bulgaria ON AIR.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


61
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
0
 
0
 
! Отговори
Ал.Пачино преди 2 години
Попе , до кажи къде ги пише в Библята че трябва да си " монах " за да служиш на Бога затворен или изолиран в манастир , имаш вид на благочестие , а силата на Исус или Св.дух къде е в тебе ?
35
5
 
3
 
! Отговори
ник до 29 преди 7 години
Какъв път? Кое му е трудното на този път? Да не прави нищо цял живот? Е, може и да попее тук-там. Защо не стана пожарникар?
34
4
 
11
 
! Отговори
егор преди 7 години
Има 2 пътя за спасението на душата - бракът и монашеството. Не го осъждайте само защото не го разбирате. Няма по-голямо благо да се посветиш на Бога, отричайки се от света.
33
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Хедонизмът е не по-малка заблуда. И унижава човешкото достойнство, изхабявайки сетивата. Жертвите му също са не по-малко, но всяка душичка поединично надува балончето.
32
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Религиозните войни не са породени от вяра. Вярващите в нещо винаги изглеждат смешни или досадни, най-много - терористи единаци. Ако страданието и фалшът не бяха повсеместни, нямаше непрекъснато да възникват нови религиозни учения.
31
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Около 200 000 000 души са загубили живота си в кървави религиозни войни и в името на Бог от средновековието до наши дни!
30
3
 
10
 
! Отговори
Един преди 7 години
До БайоРеален коментар! отразяващ единствената истина, живота е една илюзия, един преход към вечноста. Малцина осъзнават това, въвлвчени от материализма унищожаваме душте си. Всичко което виждаме около нас, това което наричаме реален жиеот, е един декор!!!Измеренията на любовта и добротата(истината за този свят) са много, момчето е избрао едно от тях.
29
15
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ей заради такива въртоглави като тоя светът е на това дередже. Такива дето нямат никаква идея за нищо. Той си е навил на масура (неведоми са пътищата господни) и нищо друго не го интересува.
28
2
 
4
 
! Отговори
Сидхарта преди 7 години
Пътят към вярата не е труден. Той минава точно пред залостените порти покрай твоята висока ограда. Излез, така или иначе все някога ще излезеш, на някои им трябват много години, но оградата е тленна, с годините се снишава и след време даже ще започнеш сам да надзърташ над нея. За едната гола вяра.
27
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"БПЦ" не е Църква. Не е Православна. Нито една от поместните "църкви" не е Православна. Това са комунисти, икуменисти, юдео-масони, новостилци, сергияни, монофизити, еретици. Те не знаят какво е Првославието, не са вкусвали от Него. Не са се причастявали с Тялото и Кръвта Господня, не знаят нищо за Вярата на дело. Загубили са живата традиция, нямат апостолско приемство.
26
2
 
2
 
! Отговори
Сандо преди 7 години
всичко коз! валенце кози всичко и поповете да мълчат!
25
3
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Аз уважавам избора на момчето,но незнам защо толкова мноого го нападате ами ако беше станал наркоман ще ще ли да го приемете?Нека се отдаде на религията от колкото на алкохол,хазарт,наркотици и какво ли още не.
24
6
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Някой каза.."това момче е една изгубена душа",а Бог гледа.Когато застанеш пред Него ще повториш ли същото?За теб душа отдадена на Него "изгубена"ли?(Ако действително служи на Бог, а не фарисеоподобни доктрини)Защо не помислиш за твоята душа?"Каква е ползата,ако човек спечели цял свят но изгуби душата си"Исус в Матей 16:26
23
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не се ли свалят първо мюсулманските лидери,които закрилят християнското си население и имат нефундаментална мюсулманска линия на политика от пионките лъжехристияни?Както бе в Ирак,Либия,днес опити в Сирия,като крайната цел е унищожение на християнст вото,физически или като го "интерпретират"според доктрината на антихриста?
22
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До ХРИСТИЯНСКИ ВОИНЩ е ни цитираш ли ноахайдистките талмудистки(не казвам Библейски)закони ,чиято цел е световно господство на антихриста,под който обезглавяване ще бъде наказанието за нарушение на всеки един от тези закони и това разбира се ще включва признанието ,че Исус е ГосподБог(Йоан 20:28)
21
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До ХРИСТИЯНСКИ ВОИНЩе кажеш ли истината?Коя е най-антихристиянската религия,чиито амбасадори са инфилтрирали света.Не е мюсулманството защото то почита Исус като голям пророк,който ще убие антихриста.Или ще се опиташ да го сложиш по един знаменател с немюсулманския уахабизъм?
20
14
 
5
 
! Отговори
ник преди 7 години
Баба Гуси на младини! Изглежда страхотно. В кой манастир ще битува?
19
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Дано Бог даде сила на Спиридон да се бори с изкушенията в този свят.ГосподБог Исус е казал"..някои са евнуси ,като са се направили евнуси заради Небесното царство.Който е способен да го приеме нека го приеме"в Матей 19.И разбира се тези думи на Исус се допълват от казаното да се разпространява Новия завет,а не да се скрие светлината под капак.
18
10
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
из 'Психопатологиите'раздел 'Религии'
17
15
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Фанатизмът е лошо нещо, дори когато е християнски.