Духалка, климатик... По-ниски сметки за ток? Възможно е!

Конвекторните радиатори биха понижили консумацията
20 яну 2017 12:37,
105
Духалка, климатик... По-ниски сметки за ток? Възможно е!
Снимка: архив, Bulphoto

"Енергоефективното поведение не е трик, а възпитание, поведение, което трябва да се усвоява от ранна детска възраст". Това заяви д-р инж. Георги Милушев, преподавател в Техническия университет в София, пред Bulgaria ON AIR.

Коментарът му е по повод рекордното потребление на ток, отчетен от енергийния регулатор в началото на годината. Според него консумацията на ток е достигнала най-високия си пик за последните 20 години.

И въпросът е дали има начин как да пестим от сметките си за ток?

Най-големите заблуди, които потребителите на електроенергия имат, са тези, че включването и изключването на т.нар. "духалки" биха намалили сметката за ток. Според инж. Милушев "стойността на тока си остава същата.

"Компенсираме единствено някакъв реактивен характер на товара, който не се отчита от битовия електромер, но няма да има ефект върху сметките нито в краткосрочен, нито в дългосрочен план. Дори ако уредът се включва и изключва, системата го отчита като постоянно включен", уточни експертът.

Според експертът климатикът е този, който би спестил електроенергия, защото работи на различен от "духалките" принцип.

"Там използваме електрическа енергия само за движение на флуидите във въздуха и тези вътре в климатика".

Все пак практиката е показала, както твърди преподавателят от Техническия университет в София, че "маслените, водните, дори конвекторните радиатори са по-добър вариант за постоянно отопление".

"Поне 20-30% ще има разлика в сметката при използването на този тип радиатори, спрямо преносимите уреди", твърди той.

Като съвети какви практики трябва да предприемем за енергоефективно потребление в дома си, инж. Милушев каза, че "компютрите, телевизорите, зарядните устройва" са уредите, които "капка по капка" увеличават консумацията, която остава като скрита за потребителя и той не може да си обясни допълните няколко лева отгоре към сметката си във фактурата.

Това прибавя и постоянно включените кафе машина, тостерът, които не използваме през цялото време.

Друга скрита консумация, която ни оставя учудени за фактурата от енергодружеството е осветлението.

"1/3 от електрическата ни енергия отива за осветление,  което означава, че трябва да преминем към енергоефективни осветителни тела", съветва експертът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


105
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
75
1
 
2
 
! Отговори
Нас преди 7 години
А,господин експерта би ли обяснил при 220 в ток който да получаваме ,защо получаваме 200 и какъв е ефекта !? Само питам !!!
74
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Примерно пускате фурната на вентилатор и отваряте вратичката и топлите стаята примерно отваряте прозореца усещате студа затваряте прозореца и вече 10 градуса ви струват лято примерно обличайте си едно яке иначе може да те доставят ли да седите при 10 градуса примерно якето можете да спите при 10 градуса е само да си нахлузи те една тениска на главата
73
6
 
3
 
! Отговори
injener преди 7 години
Примерно кухнята ви е неотопляема. Осем градуса .Включвате духалката ви дистанционно от единствената стая , която отоплявате, И цялото семейство се изсипва в кухята , която се е за топлила от духалката до примерно 18 градуса била е на 2000 вата , превклюchвате на 1000 вата и за 20 минути закусвате. и след това на работа или училище. Духалката е консумирала към 700 ватчаса и същата операция вечерта и общо 1.4 киловата или 42 киловачаса на месец някъде към 8 lewa. Optimalno otoplenie
72
2
 
1
 
! Отговори
Дедо преди 7 години
Па моя климатик в момента топли добре при -14 навън. Но го ползвам у дневната само - в спалните дедо ви не иска течение.
71
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
сума ти глупусти изречени и само 2 истини - това че климатиците пестят енергия и новите лампи също. Всичко останало са празни приказки
70
5
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А тоя гений знае ли номера на ЕРП-тата да пускат малко по-слаб от 220 V ток и на уредите им се взима акъла и черпят повече ток и после се чуди що сметката ти е висока.
69
3
 
18
 
! Отговори
Fan преди 7 години
Инжинер, ТУ, акъл....Икономията е майка на мизерията.Зарядното за телефон ще е проблема, да....
68
2
 
16
 
! Отговори
иТролл преди 7 години
Зачи...Когато потребителите "спестяват" енергодружествата търпят "загуби" и увеличават цената на тока за да си пълнят гушите
67
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Българите са тотално неграмотни технически, да не говорим за електротехнически.
66
3
 
5
 
! Отговори
ас преди 7 години
До мадафакада не живееш в куптор ?! :)))
65
2
 
20
 
! Отговори
мадафака преди 7 години
Получих сметка 214 кинта за ток. Жилище 122 кв. м., 4 климатика, 3 бойлера, 3 телевизора, осветление и др. дреболии. Готвим на газ. Не бих казал, че е висока сметката. Жилището обаче е с тухли Винербергер, 12 сантима изолация, термоизолираща подова замазка и не на последно място 7 камерна дограма с трислоен стъклопакет с нискоемисионно стъкло и аргон.
64
2
 
43
 
! Отговори
ha ha преди 7 години
Като го изпердаши някой с една лопата зад врата тоя - "Дори ако уредът се включва и изключва, системата го отчита като постоянно включен", това само ми стига да прочета.
63
2
 
19
 
! Отговори
Геле преди 7 години
Гусин експерта има много флуиди в главата!
62
3
 
20
 
! Отговори
az преди 7 години
ОМГ тоя ако е наш експерт в неговата си област , смятай експертите ни по политика кавки са и те ахахах Вече даже не ми е гневно направо вече ми е смешно всичо в тази фържавица :)
61
6
 
4
 
! Отговори
инженер преди 7 години
До инженерТрябва да спазвате условията за качествено отлежаване на виното и най добре е да се автоматизира тази дейност, което би довело до вариации на температура в отпляванaтa ви къща с 1 2 градуса за да няма големи и вариаци в температурата за отлежаване , нито скокове в тази температура.
60
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Те мен да не ме учат как се намалява сметка за ток - тази година го постигнах доволно ефективно. Отоплявам се и готвя само на дърва и газ.
59
5
 
3
 
! Отговори
инженер преди 7 години
Ако имате голяма изба за отлежаване на вино и външното тяло на климатика е в нея. И къщата ви е топлоизолирана или с дебели стени . Комбинацията климатик топлоизолация може да намали 10 пъти потреблението на ел.енергия и да ви харчи zа цялата къща общо 30 лева на месец. Тази смeтка по начало е за стая с климатик , ако външната температура не e много ниска.
58
2
 
12
 
! Отговори
Proximus преди 7 години
До АнонименПравете разлика между отоплителна мощност и консумирана мощност ;)
57
6
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
За съжаление поредната лоша реклама за Техническия университет с толкова некомпетентни коментари - климатик от 3+ киловата средна консумация няма как да хаби повече ток от духалко до 1,5 киловата постоянна консумация. Явно в ТУ не са чували за импулсни захранвания, които имат почти нулева консумация без товар и всички зарядни в последните пет и повече години са такива. А това за тостерите и кафеварките, които имат механично изключване, когато не работят е направо покъртително.
56
0
 
7
 
! Отговори
строител преди 7 години
БГ строителството е такова... И изолацията разбира се.