Бизнесът: Вдигането на минималната заплата – на съд

Според работодателите последното заседание на НСТС е било незаконно
27 яну 2017 08:16,
89
Бизнесът: Вдигането на минималната заплата – на съд
Снимка: архив Reuters

Увеличението на минималната работна заплата ще бъде обжалвано в съда от работодателските организации.

Това обявиха от Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България, Българска стопанска камара, Асоциация на индустриалния капитал и Българска търговско-промишлена палата, пише "Труд".

Четирите организации ще внесат другата седмица жалба във Върховния административен съд, с която ще искат да се отмени решението на кабинета за повишение на минималната заплата, уточни Божидар Данев, изпълнителен председател на БСК.

Обжалването е в отговор на решението на правителството от 1 януари 2017 г. размерът й да се увеличи на  460 лв, което е ръст с 9,5% спрямо миналата година.

Това решение е незаконно, защото не е имало обсъждане в Националния съвет за тристранно сътрудничество, коментира и Васил Велев, председател на АИКБ.

По закон заседание на тристранката трябва да бъде свикано пет дни предварително, а два дни преди това на участниците да бъдат предоставени материалите. "На практика заседанието беше свикано в четвъртък и се проведе в петък, което е нарушение", уточни Велев. Това стана причина всички работодателски организации да напуснат последното съвещание.

Ако Върховният административен съд се произнесе в полза на работодателските организации, трябва да се свика нова среща на националния съвет и да се обсъди наново решението за ръст на минималната заплата.

През 2015 г. съдът вече се произнесе в полза на бизнеса и отмени решението на правителството за увеличението на минималната работна заплата - тогава на 360 лева.

Основен мотив на жалбоподателите отново беше непровеждането на задължителната по закон съгласувателна процедура в рамките на Националния съвет за тристранно сътрудничество.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


89
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
3
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ето това са т.н. работодатели в България или по точно назначените капиталисти от БКП-БСП . С такива хора които се гневят за увеличение от някакви си 20 лв. на месец няма да има прогрес . Просто отврат .
26
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Държавата изплаща социална помощ в размер на 46 лв месечно на един човек живеещ сам и го кара да ги отработва 14 дни по 4 часа дневно, което прави 7 пълни работни дни. 46лв÷56часа=0.82 стотинки на час (41 ?цента). Във всички нормални държави съотношението соц. помощ - минимална работна заплата е 1:10 или в случая 46лв×10=460 лв. Държавата ги използва да работят без пари. Защо не им дават работа от Бюрата по труда?! Вдигането на социалната помощ ще повиши и минималната работна заплата × 10.
25
1
 
25
 
! Отговори
bg преди 7 години
МРЗ трябва да се вдигне за да накарат експлоататорите по малките населени места поне да плащат нещо...иначе по големите градове отдавна няма кой да се навие да работи за под 600, така че пазара сам си е определил минимална заплата от 600лв
24
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
От вдигането на МРЗ не съм видял полза вече 10 години. С един лев не са ми увеличили заплатата. Какъв е този истеричен вой на така наречените работодатели не ми е ясно.
23
1
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
При 460 лв. заплата, чистата значи е около 360 лв. Какво по-напред да плати работещият-беден - тока, дървата, лекарствата, карта за градски транспорт, храна за децата, дрехи ли, учебници?
22
5
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
проста сметка: майка на минимална заплата с едно дете ученик: 20 лв ток /за готвене основно/6 лв студена вода15 лв топла вода /ако ползват екстри/50 лв карта за градски транспорт на майката20 лв карта за градски транспорт на дететоДо тук са 111 лв, за храна /закуска, обяд и вечеря/, за кабелна, за телефон, за дрехи, за книги, за кино, за джобни за детето остават по 5,80 лв на човек и то при минимална заплата от 460 лв....
21
1
 
43
 
! Отговори
Спокойно... преди 7 години
Те младите не искат и да чуят да работят в Бг. До 10 год ще се молят да има на кой да дават 1000 лева ама няма да има.
20
4
 
41
 
! Отговори
bg преди 7 години
проблема е в държавните служители, които са вързани към МРЗ... иначе работодател, който не може да плаща 460лв заплата, че бих казал поне 600, значи не става и направо да затваря фирмата
19
0
 
31
 
! Отговори
соцялно слаб депутат преди 7 години
Правилно решение,поговорката беден и неук народ лесно се управлява,в Румъния минимална заплата е 320 евро ,но все пак ние сме в България,българското правителство мисли винаги как младите хора да остават в България и да работят за благото на родината с такива заплати.
18
0
 
46
 
! Отговори
1 преди 7 години
Смешници сте "работодателите" или поне 80 % от тях. Няма ли незаменими хора? Като няма незаменими, нека всеки кадърен кадър спокойно да покаже средняка на прасето което го "храни" и реве, че не му стигали парите и да си тръгне, ще дойде друг нали? Професионалисти и хора желаещи да работят без пари бол, нали? хахаха. Незаконна била мин. заплата? Покажете мъдрият "бизнесмен", който го е измислил. Гнус ме е.
17
1
 
33
 
! Отговори
Циник до 25 преди 7 години
Защото на власт останаха Тошовите г*****мийници...а това , за което на страни като Дания, Норвегия, Швеция, Германия ...са "изстрадали", и са си "извоювали" през годините ....социални помощи...здравна система...образователна...работна заплата...пребоядисаните комунисти у нас го задушиха в зародиш!
16
1
 
39
 
! Отговори
Защо стана така? преди 7 години
Когато свалиха бай Тошо ни казаха, че държавното е лошо и ще станем частници.Да, но сега честния частник взима здравето на работника, срещу мизерна заплата.Защо ?!
15
0
 
59
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Бизнесът, защо не внесохте иск срещу незаконната цена на винетките от миналата година?Смятата ли че Вашият бизнес би просъществувал в някоя от белите страни на Европейския Съюз или направо ще Ви екстрадират, ако не влезнете в затвора преди това?Срам и позор сте!
14
0
 
56
 
! Отговори
Циник преди 7 години
Някой от по-долу коментиращите го каза:Работодател , който не може(не иска) да плаща на работниците си законовата МЗ - да обяви фалит - и да се маха! Да не говорим колко хайвани ВСЕ ОЩЕ работят "на черно" без нормални трудови договори, и осигуровки...деца по черноморието...студенти, ученици! Печалбите на така наречените ни бизнесмени - не могат да бъдат реално отчетени, защото лъжат държавата с милион трикове! Нямам и грам жалост с тези далавераджии, и праднешки разбойници!
13
0
 
89
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Аз давам 24 часови дежурства ,около 12 на месец ,за това получавам 500 лв. Моят работодател каза че ако несъм доволен ,на пазара на труда е пълно със желаещи да работят за 500 лв и да се прекфалифицирам в шивачка , да ми скъсвали г....а от шиене всели ден за 300 лв .А той кара автомобил за 100 бона и реве ,че биснеса не вървял.Той е събирателния образ на Бг бизнесмена
12
1
 
54
 
! Отговори
Охранителят-София преди 7 години
Какъв бизнес сте вие бе?!? Смешни сте! Как искате да ви работят над 12часа на смяна за да не наемате други служители ,за мизерни 400 лв. на които осигурявате,и да не ви крадът ,а пък и ценни кадри да имате! Грешно е ,че не работи служителят много! Ви си го знаете с изпозвания шаблон" няма незаменими" - доказателство,ама не е точно така! Като имате договорка със синдикати,нима мислите,че няма служителите да се самосезират и ви блокират дейноста на фирмите !?! И със социалните мрежи става!
11
0
 
60
 
! Отговори
маймуна преди 7 години
А после бизнесът ще се оплаква, че няма кадри. С трици маймуни не се ловят.
10
0
 
60
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
На първо място сме сред скъпи возила. Докато е има тази опция дори тоалетната хартия да минава за разход на фирма, ще имаме най-бедните работодатели в скъпи коли. Един обикновен служител, ако иска да си купи кола или апартамент той трябва да покаже, че с труд е изкарал сумите, платил е данъци и осигуровки, а един "бизнесмен" ще си купи кола с данъчен кредит, държавата ще му върне ДДС, всеки ден като я ползва ще си намали данъчната основа за облагане, после ще реве, че няма кадри!
9
1
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тия които ОСПОРВАТ ПО НЕ СА НИТО БИЗНЕСМЕНИ, НИТО СА АГЕНЦИЯ, НИТО СА КАМЕРА. А СА СЛУЖИТЕЛИ ОТ ДС. И са свикнали на готови ПАРИ ОТ БЮДЖЕТА. Тези по СТАНДАРТИТЕ НА ЕВРОПА ДА СА БЕЗРБОТНИ
8
1
 
73
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Eдин чужденец взема по-големи помощи сравнение с минималната заплата в България.