НПО до Радев и Герджиков: Нужни са оставки в КЗП!

Комисията откривала нарушения само при 8% от проверките
Обновена: 14 фев 2017 14:38 | 14 фев 2017 13:20,
20
НПО до Радев и Герджиков: Нужни са оставки в КЗП!
Снимка: архив Булфото

Неправителствената Национална асоциация за защита на потребителите подаде сигнал за нарушения в държавната КЗП до президента и служебния премиер и поиска оставки в комисията.

В отворено писмо до Румен Радев и Огнян Герджиков се казва, че проверките на КЗП завършват с едва 8% констатирани нарушения. В същото време от НПО-то са готови да направят пазарен експеримент, в който да докажат, че в произволно избрани 10 търговски обекта ще бъдат констатирани не по–малко от 9 нарушения.

Още по темата

От Асоциацията обвиняват КЗП и затова, че вече две години не забелязва законови поправки, които й дават възможност да атакува такса "пренос" на "Топлофикация" и други практики на принудителна продажба на стоки и услуги.

НАЗП отчита като нарушение на Комисията за защита на потребителите и липсата на контрол на етикетите на стоките, които в 50% от случаите не съотвествали на съдържанието.

От Асоциацията пишат и че главният секретар на комисията Иван Бъчваров е обвиняем за умишлено престъпление , а шефът на КЗП Димитър Маргаритов не изпълнява задължението си да го острани.

Според НАЗП служители на КЗП изминават стотици километри месечно със служебни автомобили за лични цели.

"Когато хората се борят за живота си (хемодиализа) и недостигат средства за горива да бъдат транспортирани до болничните заведения, служителите в КЗП, нарушавайки закона, ползват над 75% от лимита на  служенбните автомобили за лични цели", пишат още те до президента.

От организацията смятат, че това са достатъчно поводи за отстраняването на главния секретар и председателя на Комисията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


20
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
и в общините има такава комисия
10
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Няма как която и да е институция, начело на която се поставят парашутисти да си върши работата. Председателя на КЗП има огромен комплекс за малоценност, който компенсира с нон стоп PR и ни засипва с празни приказки за дейността на комисията, а ние резултати не виждаме. Няма и да видим, докато се отчитат брой проверки, а не реален резултат. Защо не се поинтересува някой от това колко от наложените от КЗП санкции се потвърждават от съда? Какъв е реалния ефект?
9
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Това с НПО-тата са постановки, подобни на тези с контрапротестите, използвани широко по времето на орешарски. Демек, Герджиков не ще да ги маха, ама някакво си никому неизвестно НПО го натиска.
8
2
 
15
 
! Отговори
Калинка преди 7 години
Комисията за защита на потребителите е толкова полезна, колкото Комисията за защита на личните данни, Комисията за установяване на кофликт на интереси, Комисията за финансов надзор, Финансовото разузнаване, Прокуратурата анти-мафия и др. и др. Та така от калинки и наши хора станахме бананова република. Пълноправен член на третия свят.
7
2
 
6
 
! Отговори
До 9 Герчо с ... преди 7 години
Всеки сам си избира пространството около себе си и ако около теб е простотия и пошлост, можеш сам да си направиш извода защо е така. И не намесвай Левски!
6
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Комисията откривала нарушения само при 8% от проверките.Комисията открива само онези, които не са благосклонни към благополучието на комисията.
5
7
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Всички Калинки назначени от ГЕРБ трябва да се сменят. Не знам какво още чака Герджиков?!
4
0
 
18
 
! Отговори
сминдух енд чесън преди 7 години
Ако случайно някой се обърка и започне собствен бизнес много скоро ще открие факта ,че има на главата си неподозирано голям брой началници с хепрекъснато нарастващи претенции.
3
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Да започнем от храните.Ако решите да си купите за детето нещо сладко-бисквити,шоколади,сладкиши и др.всичко е с палмово масло,което е абсолютно вредно.Захарта не е захар,а аспартам,а в колбасите е пълно с консерванти.Зеленчуците са пълни с пестициди,плодовете също.Ако ние сме това,което ядем,не се учудвайте,че сме най-болната нация в Европа.Заедно с мръсния въздух и стреса,на който сме подложени картинката вече е пълна.Проверките са проформа,резултатите-стъкмени.
2
1
 
8
 
! Отговори
Калинка-Малинка... преди 7 години
Точно така! Услуга за услуга!
1
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
НПО-тата ги мразя,но тук са напълно тези са напълно прави-КЗП никога не е защитавала потребителите,каквото и е предназначението!!!