Тревожно, и не е пресилено: България може да остане без медици

650 лекари се дипломират годишно, 450 от тях напускат страната
Обновена: 1 мар 2017 20:17 | 1 мар 2017 19:31, Елка Василева
188
Тревожно, и не е пресилено: България може да остане без медици
Снимка: архив, Reuters

Тази тенденция се наблюдава от години: българските медици масово напускат страната в търсене на по-добри условия някъде в чужбина. Какво означава това за България и нейното население? Двама водещи експерти бият тревога, пише Дойче веле.

Неотдавна ректор на медицински университет се похвали пред медиите, че системата на медицинското образование в България можела да се сравнява единствено с „Бръшляновата лига“ в САЩ. В тази лига, както е известно, са включени осем елитни американски университета, прочути с отличното си академично образование и с високите критерии за прием.

Но колкото и добро да е медицинското образование в България, фактът си е факт: българските медици масово напускат страната в търсене на по-добри условия на труд някъде в чужбина. И Еврокомисията обърна внимание на този проблем в зимния си доклад за макроикономическите дисбаланси в България. В раздел „Здравеопазване” Брюксел констатира, че „всяка година според Българския лекарски съюз броят на лекарите, които емигрират, възлиза на почти 90 на сто от завършващите медицина“. В изводите си Брюксел отбелязва още, че „недостигът на медицински сестри (чийто брой и бездруго е много под средния за ЕС) представлява значителен проблем, особено в светлината на емиграционните тенденции“.

България - инкубатор на медици за износ?

Според председателя на Българския лекарски съюз (БЛС) д-р Венцислав Грозев, данните на ЕК са по принцип верни, но с уточнението, че в бройката лекари, напускащи България, влизат не само току-що завършили медици, а и много лекари с вече придобита специалност. Около 650 дипломирани лекари излизат годишно от българските медицински университети, 450 от тях напускат страната, пояснява д-р Грозев и добавя: „Тази бройка включва и специалисти - и тъкмо в това е сериозният проблем. Защото става дума за подготвени медици, защитили вече своята специалност, изградени като добри терапевти, които обаче се реализират извън България. Това определено поражда тревога", посочва председателят на БЛС. И прогнозира, че ако тази тенденция се запази, през следващите няколко години българското здравеопазване ще се сблъска с нерешим проблем.

Сходна е ситуацията и с другите кадри в системата на здравеопазването. Според Милка Василева - председателка на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи, в кадрово отношение българското здравеопазване вече се намира в критично състояние - заради недостатъчния брой медицински сестри, акушерки и други специалисти в областта на здравните грижи.

„Проблемът е много сериозен, тъй като броят на лечебните заведения непрекъснато се увеличава, а основната група медицински персонал, който работи в тях, реално намалява“, казва Василева и обяснява, че българските медицински сестри, акушерки, рентгенови и медицински лаборанти получават много добра квалификация. „Тяхното медицинско образование отговаря изцяло на Европейската директива за признаване на професионалните квалификации, което означава, че тези кадри лесно могат да си намерят работа във всяка европейска държава. И те го правят“, казва Василева.

Има ли кой да лекува българите?

„Ако не променим условията и не създадем предпоставки, които да мотивират медиците да остават в България, през следващите 5-6 години ще се изправим пред огромен проблем”, казва на свой ред д-р Грозев и припомня, че към момента средната възраст на лекарите в България възлиза на около 55 години.

Подобни цифри споменава и Милка Василева от Асоциацията на професионалистите по здравни грижи - средната възраст на медицинските сестри е 53 години, а при акушерките - 51 години.

„Ако не се увеличи броят на студентите в специалностите по здравни грижи и не се направи всичко възможно за тяхното мотивиране да останат в България, положението може да стане изключително сериозно”, предупреждава Василева и добавя: „Нужен е цял комплекс от действия, но задача номер едно е подобряването на заплащането на сестрите и акушерките”.

Д-р Грозев посочва на свой ред, че незабавно трябва да се коригира наредбата за получаване на специализация, както и да се осигури финансово трудът на младите лекари. „Така младите колеги ще знаят, че през своята професионална кариера ще бъдат обезпечени материално, в резултат от което ще могат да съсредоточат вниманието си основно върху лекуването на своите пациенти. Същото важи и за другите медицински кадри - медицината все пак е екипна дейност", посочва д-р Грозев.

Според данни на Асоциацията на професионалистите по здравни грижи най-много български медицински сестри работят във Великобритания, следвана от Испания, Италия, Германия и Швейцария. А д-р Грозев от БЛС посочва Германия като най-предпочитаната от българските лекари държава. „Дали колегите ни някога ще се върнат - това е тяхно лично решение. За нас остава само да се надяваме“, заключава д-р Грозев.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


188
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
46
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Неотдавна ректор на медицински университет се похвали пред медиите, че системата на медицинското образование в България можела да се сравнява единствено с Бръшляновата лига в САЩ. В тази лига, както е известно, са включени осем елитни американски университета, прочути с отличното си академично образование и с високите критерии за прием."Това е факт. Отличниците от випуска на мой приятел ги приеха директно на работа в Берлин като хирурзи. Единственото изискване беше да владеят немски.
45
0
 
14
 
! Отговори
Иван преди 7 години
Бих бил много щастлив ако депутатите тръгнат да бягат от страната. Ако мафията депутаткса емигрира, държавата ще се оправи. Само че те са си гласували заплати от по 5 хил. лв. Взимат неотчетни от по 3 хил. лв. Взимат пари за това, че участват в комисии по още 3-4 хил. лв. На месец депутати взимат по около 10-15 хил. лв, а никаква работа не вършат. Само далавери правят и крадат допълнително от народа.Нищо не може да накара тази *** мафиот депутат да имигрира!
44
1
 
4
 
! Отговори
Гробокопач преди 7 години
Няма да се плашите, Ислямска държава, ще изпрати своите медици през границата, да решат българските проблеми в здравеопазването. Техните медици също са с много висока квалификация и отговарят на европейските изисквания за... бързото демографско лечение на територията.
43
0
 
12
 
! Отговори
Условия труд преди 7 години
Докато не се нормализар условията за труд и за заплащане. Това ще се случва. Но не само на лекарите, а и на учители. Намаляване на чиновниците, полицаите и другите търтеи в държавата, начело с партийците. Долу Бойко, долу Нинова, долу
42
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
То сега като ги има,каква полза-търгаши и крадци,затова ги бият.
41
2
 
9
 
! Отговори
До D: преди 7 години
Д си жив и здрав, че ако ти се наложи да имаш нужда от тях, друго ще пееш...
40
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 48 Лекарите не са търгаши.
39
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тиква Буда коментар по темата защо народу бега или понеже е "забогател" или са санираш и у Банки :)))) еййй падение страшно което ще отчете ... историята !
38
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Таксите за медицина да се направят 4 пъти по-високи. В същото време да се открият допълнителни паралелки, които да са безплатни, но след дипломиране, докторите да са задължени да практикуват само в България за следващите 5 години
37
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Къде това? В,евроатлантическа България? Не мож да бъде!!! Това са само опорни точки на комунистите!
36
6
 
7
 
! Отговори
свободен преди 7 години
да благодарим на българо-съветската дружба и пост комунистическите метазтази в България за положението ни .... това ли ви е "моралният облик на комуниста" другари от БСП/АТАКА/ДПС
35
7
 
12
 
! Отговори
Генерал Без Пагони преди 7 години
То пък и едни лекари хахахаха ... дадох в последните 2 месеца към 500 лева КЕШ на 3 лекари за посещения (такси) , за изследвания и все още не ми намериха какво ми е според оплакванията ми т.е. излишно те пращат на не каквито ти трябват специфично за теб да се види причинителят ИЗСЛЕДВАНИЯ , но всеки път муфтят отново и отново за такса при тях въпреки ,че не са започнали лечение и само те точат като БАНКОМАТ и това ДОЦЕНТ , ПРОФЕСОР и доктор !!! Лекарите са просто УБИЙЦИТЕ в БЕЛИ ПРЕСТИЛКИ !!!
34
7
 
4
 
! Отговори
УшатоДебелоЧенге преди 7 години
Дори корумпираните лекари бягат от провалената държава!
33
9
 
10
 
! Отговори
д-р Исня преди 7 години
Медици има и ще има докато българина им пълни гушите под масата. Пари има много за крадене! И докато шурти от крана, народ ще има! Лекарят като ти каже "Абе за тази операция трябват едни 2 бона, за избор на екип 500, за тва толко..." и малко хора ще спестят от здравето си! Пълно е с лекари! Сестрите са вече проблем, защото са на каквото им хвърли докторчето. Нямат пряк достъп до баницата и затова ще намаляват.
32
4
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Малко ли усилия положихме да ги изгоним . Бихме ги , псувахме ги не им даваме нормални заплати и т.н. Съвсем скоро се връщаме към билките и бабите врачки .
31
2
 
18
 
! Отговори
Anon преди 7 години
Най добрият ми приятел е доктор в един забутан северен щат на Америка. Започна преди около 15 години да практикува след като държа някакви приравнителни, стажове не знам какво още (аз не съм доктор). Говорили сме за пари- взима около $160к на година след данъците. И после защо бягали... да не говориме, че лекарите ни са от по- интелигентната прослойка а както знаеме тя в родината не вирее от доста време насам... та освен парите го има и този момент...
30
21
 
9
 
! Отговори
D: преди 7 години
Те пък едни медици .................!!!Алчни и некадърни !
29
5
 
17
 
! Отговори
нн преди 7 години
Идиотска ситуация. Вода газиш, жаден ходиш. Държавата троши пари за тях и няма механизъм да ги задържи. Защо ги учим? Да гледат болни и сакати хора в западна Европа. Тя Европа това и чакаше, бедните да им станат аргати.
28
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тя без хора може да остане те без медици, не броя рома
27
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Без лекари няма здравеопазване. Най- отговорната професия е лекарската. Ако няма здравеопазване държавността е застрашена.