Бързи кредити от обява на дърво: Струва ли си рискът?

Взимайте заем най-много до 300 лв., съветва експерт
Обновена: 9 мар 2017 09:20 | 9 мар 2017 09:20,
47
Бързи кредити от обява на дърво: Струва ли си рискът?
Снимка: архив, Reuters

Мними банкери предлагат бързи кредити с реклами по дърветата. Тези обяви са на ръба на закона, коментира Тихомир Тошев, председател на Асоциацията на кредитните консултанти. Той обясни, че според регламента се изисква, когато се рекламира кредит, той да е с конкретна сума, точна месечна вноска и годишен процент на разходите (ГПР). Според Тошев само един надпис давам кредит и телефон не е коректно.

Експертът съветва хората да не си избират бърз заем от обява на дървото, а да проверят кои са сериозните фирми, лицензирани от БНБ да кредитират, и да сравнят поне няколко оферти.

Тошев препоръча потребителите да взимат най-много до 200-300 лв. бързи кредити и да ги връщат в най-кратки срокове, а за суми над 500 лв. да се ползват заеми от банки. А ако имаме някакви сигнали, то да се обръщаме към Комисията за защита на потребителите (КЗП), посочи още той пред "Монитор". Санкцията за нелоялна търговска практика е до 30 000 лв. при първо нарушение и до 50 000 лв. при повторно.

КЗП също призова хората да бъдат особено внимателни с офертите за бързи заеми, особено когато те се отправят чрез обяви в градската среда. Според тях в такива случаи рискът за потребителите е по-голям, тъй като най-често тези обяви съдържат само един телефон, каза председателят на КЗП Димитър Маргаритов. Той добави, че първото и най-важно нещо, което трябва да се установи, е дали зад този номер стои лицензирана финансова институция.
 
В случай че отсреща на телефона е мним банкер се сигнализира в полицията, обясниха още още от КЗП. По тяхна информация обаче в по-голяма част от случаите зад тези обяви стоят легитимни фирми, а тогава потребителят трябва да концентрира вниманието си върху конкретните условия.

Експертите от комисията съветват хората да не подписват документи, преди да са се убедили, че са съгласни с условията, които им се предлагат.

"В никакъв случай не бива да приемат за даденост съобщена им крайна сума, която те трябва да възстановят, без да им е ясно от какви компоненти се формира тя, заяви още Маргаритов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


47
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
4
 
3
 
! Отговори
до 28 преди 7 години
сходна логика, но на втората година от кредита си живея в апартамент чиято месечна лихва е на 1/2 от наем на сходен апартамент. Разликата е че другите 500лв вместо в буркана и след 10 години да купувам -> директно в банката си отиват.Голяма част от апартаментите които се отдават са точно такива купени на кредит и с твоят наем човека си плаща лихвата и част от главницата и си доплаща с идеята след 10 години да има още едно жилище за децата.
25
2
 
3
 
! Отговори
vlady преди 7 години
До !?За 200лв никой няма да се занимава с публична продан, ако имаш официален доход над минималната заплата - такива малки суми се събират лесно чрез запор.
24
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До АнонименКредите се вземат само за покупка на жилище.И това вече е отречено от практическата реалност, особено за работещи в София. Ако двата вземат чисто по 1000-1200 лв, това е общо - 2000-2200 лв. От тях 500 лв за наем, 1000 лв за живеене (достатъчно е, ако си правиш сметката) и 500 лв - "в буркана". За 10 години - 60 000 лв в буркана. Ако и допълнително поработваш "не странично" за 200 лв - още 20 000 лв. Станаха 80 хилки за 10 години - апартаментчето готово!При това без да носиш риск!
23
3
 
3
 
! Отговори
Иван Пешев преди 7 години
Ами държавата къде спи , звънят Ушевите на телефона и питат за кредит ако отсреща кажат да пращат човек и ако почнат наистина да приготвят документи за кредит значи си имаме доказателство за престъпление нали ?
22
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
За съжаление някои неща без кредит са почти непостижими - жилище например. Иначе тези бързи кредити се целят в най-най бедните хора, често изпаднали в безисходица, заробват ги завинаги и наистина няма как да изплуват. Според мен трябва да ги забранят, условията са неприемливи. В северозападна България на един вход бяха закачени 6-7 реклами на такъв кредит и никаква друга рекалма. Явно това е най-печелившия бизнес там - защо? Защото хйората са бедни. Не говоря за глезотия а за бедност.
21
4
 
7
 
! Отговори
скиор от класа преди 7 години
Бързи кредити съм теглил само за ски. Ако ми прекипи на работата и си пусна 2-3 дни отпуск, но не съм предвиждал разхода за ски, тогава ме е спасявал бърз кредит. Не е страшно, просто трябва човек да има културата да го върне после навреме.
20
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До столичанПо твоята логика трябва да живея като стана на 50г., нали?-"днес" ще "живееш", "утре" - ще плачеш!
19
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
то не че и банките че не са и те същите мошенници , най големия сред тях е рай фаизен банк , излъгаха клиентите си по най долния начин и сега затварят офисите си в малките градове , давам пример с мен , по време на кризата вървяха реклами за расрочване на кредита , казаха ми че трябвало да закъснея 2 месеца за да мога да пусна молба ,това било условието на банката, направих го а те вместо да го разсрочат ми го направиха предсрочно изискуем и от 30 хил стана на 56 и аз веднага им ги опростих
18
3
 
7
 
! Отговори
MaйMyнaтa преди 7 години
Отдолу се премета реклама за бърз кредит до 50 000лв. От банка, няма да вземате от дървото!!
17
3
 
16
 
! Отговори
Бойко Борисов преди 7 години
Хахаха, кредити от обява на дърво!!! Аз изтеглих 16 милиарда кредит, половината откраднах, а всички вие ще ги връщате с лихвите :) :)
16
15
 
3
 
! Отговори
столичан преди 7 години
До Гошо, ти от кое село се извъди? По твоята логика трябва да живея като стана на 50г., нали? А дотогава какво? Само ще гледам отстрани и ще живуркам като някакъв провинциалист ли?И отделно, ако беше ходил по концерти например, щеше да знеш че билетите масово са около 100лв., а концерти при нас в столицата има почти всеки месец и не може да ги изпусне човек.
15
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Сунай ИбрахимВсеки сам си решава какъв кредит предпочита да тегли..защо предопределяи, че на всяка цена трябва да тегли ?! ей, лихвари долни ... в средновековието сте горели на клада!
14
3
 
23
 
! Отговори
Гошо преди 7 години
Кредит се взима само за нещо смислено - апартамент, бизнес начинание, евентуално за кола.За всякакви други неща ще ти излезне през носа. Телефон, почивка, телевизор, концерти, партита, дрехи - като нямаш пари няма. Това е положението. Мислиш начин как да изкарваш повече пари, а не как да вземаш заеми за неща които не можеш да си позволиш и можеш да минеш без тях.
13
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Сметката е повече от елементарна: ако днес не ти достигат 100 лв и ги вземеш "на заем", като ще тръбва да върнеш след месец 150 лв, то това означава, че другият месец вече няма да ти стигат 150 лв (след като сега не ти стигат 100). И взимаш 150 лв "назаем", но вече ще връщаш 225 лв. Т.е. на третия месезц вече няма да ти стигат 225 лв и т.н... докато ти почука ЧСИ-то на вратата...
12
1
 
6
 
! Отговори
Сунай Ибрахим преди 7 години
Всеки сам си решава какъв кредит предпочита да тегли. Едни предпочитат от банка, като отнасят повече разправии, други от бързи кредити за 5 минути но с по-висока лихва. Зависи какво си планирал да покриеш с кредита и колко бързо ти трябва. Всеки сам да си решава.
11
3
 
15
 
! Отговори
икономист преди 7 години
И за 200-300 лв бърз кредит за няколко месеца може да върнеш /или да им дължиш/ 2000 че и да ти пратят и нагли събирачи. Случаите не са нито един нито два. За тези не струва и да погледнеш дали изобщо съществуват. По-добре без пари отколкото бърз кредит. А и най-голямата простотия е да вземеш кредит, който ще бъде профукан като разходи, купони, почивки и подобни. За млади хора били- щото по-лесно се лъжат.
10
5
 
3
 
! Отговори
домакиня преди 7 години
До !?Овърдрайвът по кредитна карта зависи от лимита който имаш. Банките масово издават карти на минимален лимит за овърдрайв, така че това не винаги е решение.
9
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До ХристинаКредитът винаги помага ако ти се наложи..недей лъга, недей лъга! веднъж като са ти дали кредит - и си вътре, като при дрогата. След което потъваш, защото ще имаш нужда от още по-голяма последваща доза...НЕДЕЙ ЛЪГА!
8
4
 
14
 
! Отговори
!? преди 7 години
Бързи кредити взимат хора без доказуеми доходи , най- често по малки градове и села и от незнание стават роби на финансовите къщи. За що-годе нормалните работници си има "овърдрафт" теглиш си 3-500 лв авансово и автоматично ми ги разхвърлят в следващите 3 заплати , банките колкото и да са лоши , до сега не са ми взели апартамента за просрочени 200лв
7
5
 
6
 
! Отговори
Дрико яхатана преди 7 години
Кредитите не са лошо нещо, но избирайте от къде ги вземате. Не разчитайте на непроверени източници, а от там откъдето имате опит.

Спонсорирани публикации