Таблет за незрящи – българското чудо за $500

Поръчки има от цял свят, похвали се създателката му пред Bulgaria On AIR
Обновена: 13 мар 2017 11:34 | 13 мар 2017 11:30, Анисия Иванова
27

Българката Кристина Цветанова създаде първия таблет за незрящи в света. С това тя спечели награда "Изгряващ предприемач" от Еврокомисията.

Устройството работи чрез аудиовъзпроизвеждане и приплъзване. По този начин потребителят може да избере какво иска да прави с него. Иновативното при този таблет е, че екипът на Цветанова представя за първи път цял екран с повече от 13 реда брайлово писмо.

"В момента устройство само с един единствен ред може да се закупи на пазара и то струва от порядъка на 5-8 хил. евро. Ние намалихме цената над 10 пъти от всичко съществуващо досега", обясни тя в студиото на "България сутрин"

Продуктът е в предпроизводствена фаза. В идните три-четири месеца се очаква таблетът да бъде пуснат на пазара. Цената му ще е в размер от 500 долара. Екипът на Цветанова разработва бизнес план, който ще позволи временното ползване на таблета.

"До момента сме разработили бизнес модел, който не е строго и единствено 500 долара на бройка. Работим с Камбоджа, като там може за 50 цента да наемеш устройството за един ден", каза гостът пред Bulgaria ON AIR.

На въпрос дали се разпространява устройството, Цветанова отговори, че от цял свят вече имат поръчки.

"Една от най-големите ни поръчки е от министерството на технологиите и образованието в Кения в размер на 10 000 бройки. Имаме поръчки от ОАЕ, Сингапур, Германия, Испания".

Тя допълни, че се очаква таблетът много скоро да бъде пуснат и в България.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


27
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
0
 
1
 
! Отговори
До До До скептик преди 7 години
А дано, ама... надали.За съжаление, местенето и стоварването на бетонни и каменни блокове, но не от Хеопсовата пирамида, може да се използва като средство за тотално размазване, но не и за гънкообразуване.Човекът с блоковете се казва Уолъс Уолингтън, пенсиониран дърводелец от Мичиган. Има го и в Уикипедия, и в сайта за наука на оффнюз, и най-вече е известен с преместването на 60 м на къща с размери 9/12/5 м без разрушаване, колела и ролки. (Wallace. T. Wallington, The Forgotten Technology)
20
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До До скептикА тоз дето мeсти бетонните блокове и камъните от хеопсовата пирамида, дъл ще може да премести малко мозък от кокошка в *** кратуни на частта коментиращи, които освен да "хейтват" друго не знаят?
19
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 2Абе ако беше преоткрила чушкопека или в по-добрия случай двойния такъв, сигурно нямаше да е голям праз, нали? А тая се излага с некъв таблет за незрящи! Ай сега, не мое да сравняваме таблета с чушкопека, който е с далеч по-голямо КПД, особено двойния, може и с дистанционно управление...
18
0
 
1
 
! Отговори
До скептик преди 7 години
Пак в Интернет и пак на ингилизки може да видиш как и сам човек може да мeсти каменни и бетонови блокове от по няколко тона и дори да ги възкатерва един връз друг.А недалеч от Маями-то един латвиец - Ед(уард) Лийдскалнин, през 40-те, сам самичък с помощта само на една ел.дрелка, скрипец, чук и тел (накъде без тях), няколко ел.магнита и поразширените си познания за тоците и тяхното приложение е насътворил чудото "Корал кесъл".И на видео, и на живо си е истинско, пиши само: coralcastle
17
0
 
3
 
! Отговори
Политкоректен преди 7 години
А за слепи кога?
16
2
 
5
 
! Отговори
скептик преди 7 години
Бабо, в САЩ организации дават милиони долари за една технология, наречена "Solar Roadways" (автомобилен път, направен от соларни панели), а европейските такива - на друга, наречена "Fontus" (бутилка, която се била пълнела сама). Ако поназнайваш Ингилизки, ще намериш и видея които подробно ДОКАЗВАТ, че тези "технологии" са абсолютни измами.Същото съвсем спокойно може да се случва и тук, защото е мoда в интернета напоследък. Не казвам, че Е измама на 100%, а че съм скептик!
15
6
 
7
 
! Отговори
Баба Марта преди 7 години
Както винаги омразата и завистта низаливат. Щом еврокомисията е дала оценка ние трябва да се гордеем с тази българка. Вярна е приказката за казана с българите в адаБраво! Желая и успех
14
1
 
4
 
! Отговори
Георги преди 7 години
"Една от най-големите ни поръчки е от министерството на технологиите и образованието в Кения "Мдааа .....Напомня ми за една габонска афера.Интересно как точно Кения се оказа държавата с най много незрящи, министерство на технологиите(!?!) и най голяма държавна загриженост за незрящите. Като знаем нивата на корупция в Африка, понамирисва на нагласена поръчка да си разделим едни 10000*500=5 мил долара пък ще покажем едно бипкащо нещо.
13
1
 
3
 
! Отговори
маке-ариец преди 7 години
И к'во? Светът отдавна се е насочил към гласово комуникиране (кортани, сирита)... дори и да става нещо, няма да има кой да го ползва щото на незрящите ще им е по-лесно да си говорят с таблета.По-добре да мислят как хората с проблеми с гласово-слуховия апарат ще комуникират с Amazon Echo, Google Home и т.м.
12
3
 
10
 
! Отговори
скептик 2 преди 7 години
Да не говорим че таблета в клипа НЯМА НИЩО ОБЩО с таблета на сайта им. :) И аре да не ми се измъквате с "ама тва е прототип". Очевидно е, че са далееееч, далеееч от производство, обаче тва ич не им пречи да приемат предварителни заявки. :) Даваш парите сега, пък таблета... га дойде, бате.
11
2
 
7
 
! Отговори
скептик преди 7 години
Тая ако ще да изглеждаше като кака Мара от околовръстното, пак ми е все тая. Гледам единствено и само продукта - една грамадна черна тухла, дето писука "бип буп бип бип" с роботски глас като я бараш (то ако е на въпрос, има китайски играчки за по 5 лева, които правят СЪЩОТО), и в крайна сметка не видЕхме дали излизат Брайлови букви, как се сменят, как зареждаш текст... и т.н. Та функционира ли джаджата въобще?
10
2
 
5
 
! Отговори
турчин преди 7 години
А ние сме измислили 4аламбата
9
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До ПичДай една снимка да те видим ти пък на какво мязаш бе
8
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До ПичИ теб какво те бърка реално нейния вид? Ще и даваш тон в живота ли какво? Това ли е темата на статията или просто няма какво да кажеш и се чудиш върху какво да си насочиш безкрайнта балканска простотия?
7
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
На Булгaриcтaнeца проблема му сега е косата на момичето ... да ва пропадналата нация аз.
6
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До ПичЩо сте столкова пpoсти? Въпроса е реторичен.
5
5
 
14
 
! Отговори
dan преди 7 години
до 1 - момичето казва, че от години живее и работи в Австрия ... каква България те гони?до 5 - те затова на старт-ъп формите всички са зализани и мазни, а после 1 от 100 стартъпи я успее, я не. Желая успех на девойката и екипа.
4
4
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 2А ти ко напрай днес? Изтупа едно голямо кафяво и с това се приключва.
3
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Супер!!!! Гордея се с това момиче и екипа и.
2
29
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Е кой знае какво станало голям праз....