460 лева заплата за миньор? Това е експлоатация!

"Оброчище" е от най-големите, защо няма добри резултати
47
460 лева заплата за миньор? Това е експлоатация!
Снимка: Булфото, архив

Омбудсманът Мая Манолова обеща на стачкуващите миньори в "Оброчище", че ще положи всички усилия да седнат заедно с представители на концесионера около една маса и по възможност да се стигне до споразумение.

Още по темата

За мен основно трудово възнаграждение в размер на 460 лева за работник под земята е експлоатация, коментира тя. Тя допълни, че ваучерите за храна, които се начисляват на миньорите, не са заплата.

Спазването на здравословни и безопасни условия на труд, наличието на служба "Трудова медицина", която да си върши работата, снабдяването с питейна вода, навременното получаване на хранителни ваучери, задължително увеличаване на работните заплати - това са искания, които трябва да бъдат изведени пред скоби, заяви Мая Манолова.

По думите й мангановата мина е сред четирите най-големи в света и при добра експлоатация би трябвало да дава много добри икономически резултати.

Мая Манолова каза, че не разполага с всички необходими документи, за да прави съпоставка какво от това, което концесионерът е поел като ангажимент с концесионния договор, е изпълнил.

Омбудсманът смята, че, ако в договора са заложени минимални стандарти, би следвало съответните министри и Министерският съвет във времето да актуализират разпоредбите за концесията.

Миньорите в мангановата мина "Оброчище" са в гладна стачка, след като две седмици протестираха с искане за 30 на сто увеличение на възнагражденията.

Миньорите вече настояват и държавата да преразгледа концесионния договор.

Концесионерът "Евроманган" АД е сключил договора през 1999-а за срок от 25 години.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


47
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"да им вземат парите и да раздават на миньорите"т.е да връщаме соца? Всекиму според нуждите?
41
0
 
2
 
! Отговори
Капиталист преди 7 години
До Некапиталист До 40Хайде, като направят корпоративния данък подоходен и започнат да облагат фирмите по същия начин тогава да говорим за промяна при физическите лица,---Корпоративния данък никога няма да го направят подоходен, винаги ще бъде плосък, навсякъде по-света и никой никога ляв, или десен, социалист или либерал няма да предложи такова нещо. Облагат се стъпаловидно само работещите, тези които работят повече изкарват и за тези които не работят или изкарват по-малко.
40
0
 
5
 
! Отговори
Aнонимен преди 7 години
Не само този отрасъл е зле, цялата Държава е така за жалост. До това положение на докараха пред изборните им обещания и лъжи. Дядо ми беше миньор, заплати му беше 420лв. пред 1989г. след 27г. демокрация постигаме 40лв увеличение. Браво до 2117г може да се оправят нещата
39
3
 
1
 
! Отговори
Некапиталист До 40 преди 7 години
Хайде, като направят корпоративния данък подоходен и започнат да облагат фирмите по същия начин тогава да говорим за промяна при физическите лица, защото ние работещите на ТД нямаме възможност да си изкривяваме резултатите, както правят много фирми и не плащат данък ! А миньорите вместо да работят за толкова пари да отидат в МОЛ-вете там за чешане на ...... плащат по 700-800 лева. Явно нашата държава може да поощрява само този сектор !
38
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До АнонименНяма как да накараш олигарха да плаща повече - Единствения законен начин е ПРОПОРЦИОНАЛНО подоходно облагане ! как на печалби от милиони данък 10% ? и на 400лв пак 10% ?Стъпаловидния данък е само за тези които работят. На печалбите на фирмите данъка винаги е плосък, по цял свят, и никога няма да бъде стъпаловиден, и никоя партяи или политик в България или в света предлага такова нещо. Стъпаловидно се облагата само заплатите на работниците, печалбите на фирмите не се пипат.
37
5
 
1
 
! Отговори
Капиталист преди 7 години
Решението е стъпаловиден данък на работещите, както е на запад. Тези които взимат по 1000 лева да им се ударят 20%, тези които са на 1500 - 35%, тези над 2 хил лева - 50% данък да им ударят да им вземат парите и да раздават на миньорите. А не да товарят капитала с такси и да го принуждават да дава големи заплати, нас капиталистите не могат да ни накарат, ще си немерим начин да се измъкне, само подоходен данък е решението, който взима 2000 лева да му се вземе половината!
36
11
 
3
 
! Отговори
Собственик на мина преди 7 години
Ми да ходят в друга мина кудето ще им дават 5000 лева заплата. кой ги кара да стоят насила да си експлоатират. България е модерна развита капиталистичска страна членка на ЕС и на НАТО, никой не ги кара дасила да работят за 460 лева, да се префалифицират и да взимат по 3 хил заплата, кой ги спира!
35
3
 
5
 
! Отговори
сминдух енд чесън преди 7 години
Сегашната си добре платена служба другарката си я заработи още като законотворец,все пак беше съучастник в почти всички правни каши тровещи живота на българина.
34
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Няма как да накараш олигарха да плаща повече - Единствения законен начин е ПРОПОРЦИОНАЛНО подоходно облагане ! как на печалби от милиони данък 10% ? и на 400лв пак 10% ?
33
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Мая три пъти ходи в Дупница и не се скъпеше на обещания, а какво стана накрая!?!?Сега пак имитира дейност.
32
1
 
11
 
! Отговори
Куха лейка преди 7 години
До сара : 70% от хората в България работят така изнудени от работодателите... а ти ме гледай с каквито очи искаш... не си ми фактор в живота...
31
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
В селото, в което живея, има хора, които работят под минималната заплата на нощни смени в цех. Шефа е местен гербаджия (не от другите партии не са същите), който е познат с проверяващите от Общината. И те така. Направихме от райската градина пустош, а в пустошта чакаме да порастне семето на Пазарната Икономика. Е, няма да стане.
30
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
до 25 - в англия ще те побъркат от работа, да не мислиш че е мноог лесно? по 8 евро на час взимаш ако отидеш да беерш ябълки и колкото часа действително береш - толкова ще ти заплатят. може да ти заплатят за два часа.
29
0
 
1
 
! Отговори
Сара Бабунска преди 7 години
До ИдиотАми то затова оправдаваш името си...
28
2
 
19
 
! Отговори
Куха лейка преди 7 години
Има заплати от 460 лв продавачка в магазин в малък град. Друга работа няма. В София съм работил по същата схема, в картата минималната за страната останалото в пликче за писмо... ако искаш ако не идва следващият... Но въпросът е когато трябва да са пенсионираш? Какво правиш тогава???
27
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Голяма актриса е Общата.Когато гласува ГПК-то през 2007 г не беше загрижена за хората и ги посече, давайки пълна и безконтролна власт на лихварите
26
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Истината е че като не можеш да пишеш и четеш правилно на български,като си се оженил на 18 и не можеш да правиш нищо друго освен да "копаш"ще вземаш малко пари и все по-лошо ще става.Защото крадливия концесионер ако се усети и инвестира в автоматизация и от копачи няма да има нужда
25
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
1999 година, значи пак СДС и Иван Костов са врътнали мафиотската далаверка.
24
3
 
7
 
! Отговори
Идиот преди 7 години
Аре де, накарйте ме мене да бачкам за 460 лв, каквото и да е , айде ? няма да пуша , пия, без ток ще стоя , ще прося храна, ще избягам в Англия, Грмания - за 460 лв в мината няма да копая, кво прайте там , вие нормални ли сте?
23
16
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Дааа... 460 лева само по ведомост! А иначе никъде не е 460 лева заплатата. Вие къде живеете, хора? Реалните пари ,които получават работещите в частния сектор са много повече.Можете ли да ми обясните как става така, че един миньор като се пенсионира получава тавана на пенсиите - около 900 лева, след като е бил осигуряван на 460 лева?