1 милион българи с депресия, едва 8% – диагностицирани!

120 000 сънародници пък са с психически разстройства
Обновена: 28 мар 2017 12:31 | 28 мар 2017 12:30,
49
1 милион българи с депресия, едва 8% – диагностицирани!
Снимка: flickr

Около 8 на сто от българите на възраст 18 и повече години страдат от различни форми на депресивни симптоми, сочи анализ на Евростат за проявите на депресия в страните на ЕС през 2015 г. По неофициални данни у нас около 1 милион българи страдат от различни форми на депресия.

Според статистиката на Националния център по обществено здраве и анализи /НЦОЗА/ у нас през 2014 г. са били официално регистрирани малко над 132 хиляди пациенти с психични разстройства, а през 2015 г. техният брой е спаднал до около 127 хиляди.

Най-често българите са страдали от различни психични и поведенчески разстройства - около 120 хиляди официално регистрирани случая през 2015 г. или по 1686 случая на 100 хиляди души население, според данните на НЦОЗА.

Най-често срещаните депресивни симптоми са подтиснато настроение, липса на удоволствие от преживявания, намалена енергия, понижена концентрация, забавена мисъл, нерешителност. Много често един от първите симптоми е безсъние, а вероятна причина за подобен проблем е и промяната на часовото време.

В нашите географски ширини сезонните депресии най-често се проявяват пролет и есен. През тези два преходни сезона има изостряне на съществуващи депресии или поява на нови депресивни състояния, коментират експерти.

Като цяло средно 6,5 на сто от европейците страдат от депресивни синдроми, обобщава изследването, като при половината от тях /3 на сто/, симптомите на депресия са големи.

Сред държавите с най-голям дял на отчитане на депресивни симптоми на населението са: Унгария (10, 5 процента), Португалия (10 процента), Швеция (9 процента), Германия и Великобритания - и в двете страни малко над 8 процента и др.

Симптоми на депресия са най-рядко срещани в Чехия (3,2 процента) и Словакия (3 процента).

Жените са по-засегнати от мъжете в депресивните разстройства: около 8 на сто от жените, според анализа на Евростат, изпитват депресивни симптоми срещу 5,5 на сто от мъжете. По-високите нива на образование са свързани и с по-ниски темпове на депресивни симптоми, отчита още анализът.

Депресията често е признак и на по-сериозни последващи психични заболявания и експертите отчитат, че около половината от пациентите, които сериозно са обмисляли самоубийство, както и повече от половината от направилите опит за самоубийство - са имат предшестващо депресивно разстройство.

Специалистите съветват, че психичното заболяване не може да се излекува веднъж завинаги и е задължително хората с психични разстройства да бъдат наблюдавани непрекъснато.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


49
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
1
 
11
 
! Отговори
Винету преди 7 години
Подозирам ,че е така, това обяснява изборните резултати!
21
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 19Има си и друг вид психични заболявания като нарцисизъм, социопатия и психопатия! По принцип социопат и психопат не изпадат в депресии а нарцистичната депресия е повърхтностна като индивида не губи идеите си за величие!
20
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Покачване на проблемите на съзнанието има в световен мащаб. В голяма степен се дължат на ***.отията да бъде цеден "трудовия ресурс"/не живи хора, РЕСУРС!/ докато мърда. Отпуските и другите мини наградки са не за друго, а за да ти позволят ДА ВЛАЧИШ ТАЛИГАТА ПО-ДЪЛГО. Като сгънеш, дърпад следващия гладен и готов на всичко роб от безработния резерв / ПОДДЪРЖАН СЪЗНАТЕЛНО/.В цялата тая схема няма място за радост.
19
2
 
3
 
! Отговори
БОГАТ ГУЩЕР преди 7 години
Най-депресиран е нашия легендарен Шер-Холдер гуру с невероятните си фантазии за ABстpaлuя
18
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Е то по-скоро ако не си депресиран в рази среда значи си абсолютно ***, но доста са такива в Бг и са щастливи в тинята
17
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
С тоя геноцид и корупция остава и да се радваме ? Няма по-грозно нещо от живота...
16
1
 
3
 
! Отговори
Продължавам от 16 преди 7 години
Безразборният мисловен процес може да е активен или пасивен (подсъзнателен). Подсъзнателният състезателен мисловен процес е показател на една много сериозна фаза на доста дълбока депресия която може да доведе човек до самоубийство! Този силно негативен мисловен процес е изключително болезнен на индивида защото не спира! Ако човек се нарани го боли най-много час-два и спира. При психичните заболявания този процес е непрестанен и колкото повече искаме да го блокираме толкова повече се усилва!
15
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Депресия Банална 7Първо трябва да се преодолеят състезателните мисли с необходимите медикаменти и психо-терапия! Ако това не се направи не можем да сме в състояние да се справяме с ежедневието тъй като мозъка ни изгаря ужасно много калории от този безразборен мисловен процес че просто не остава никаква енергия. Това всъщност е есенцията на болестта депресия - не е измислена а много истинска за този който я носи! Влезте колкото се може по-дълбоко в проблема с помощта на специалист разбира се
14
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
i az sam depresiran
13
2
 
3
 
! Отговори
от сидниАав$тралия преди 7 години
Ето днес има и статия за "богатия" гущер да не е капо. Той е богат само в неговите представи а реално портиера в сградата ми в Норт Сидней зима повече от него и кара нова малка кола, а Гущера сигурно кара таалясник "нов" внос 4-та употреба...
12
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ами те,депресираните избраха отново ГЕРБ на власт за да депресират останалите.
11
1
 
10
 
! Отговори
айде сега преди 7 години
статията да мине в графа фалшиви новини .... няма такова нещо как така депресирани та нали тиквичко спечели изборите навред е еуфория и празненства
10
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Няма здрави хора, има недиагностицирани.
9
2
 
2
 
! Отговори
до депресия банална преди 7 години
Прав си абсолютно!
8
2
 
16
 
! Отговори
Гошо преди 7 години
Депресията е сериозен проблем ,който ако задълбочи може да ти съсипе живота!!
7
1
 
1
 
! Отговори
anonimen преди 7 години
депресията се създават от *** що за *** са това които вдигат наеми по никое време нали не мислят че софия е българия и на тях им е известно че в малките гррадове няма работа и те доидат само за наема а не ги интересува грам
6
1
 
30
 
! Отговори
Депресия Банална преди 7 години
До бай ФроидИ аз съм от дълго така, но не прекалявам с виното, а през деня работя на пълни обороти и през почивните дни и отпуските изработвам едни малки джунджурии, които вече започнах да продавам доста успешно. Единствения лек за депресията е работата. Смисълът и радостта идват, когато спечелиш собственото си самоуважение, а това става само, ако си създал нещо и самият ти си доволен от това.
5
14
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ха, ето го електората на БСП!
4
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
пак лъжетееееееее ! от вчера - завчера 6 милиона са в депресия,защото СЛЕДИЗБОРНО вдигате парното,тока и храната с по 30 %
3
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Те тия с разтройствата ги четем всеки ден в коментарите...