Печална класация: Първи сме по смърт на пътя в ЕС

Най-добрите шофьори, според изследването, са в Швеция
Обновена: 31 мар 2017 07:23 | 31 мар 2017 07:21, Петя Славова
79
Печална класация: Първи сме по смърт на пътя в ЕС
Снимка: архив, Булфото

Печален рекорд за страната ни – България е на първо място в Европейския съюз по брой загинали в катастрофи през миналата година.

По показател загинали на един милион души в катастрофи България оглавява черната класация. С 99 на на един милион души преди нас е Румъния – с 97 души.

С най-добър показател е Швеция, където регистрират три пъти и половина по-малко загинали – 27 загубили живота си на един милион.

Миналата година у нас на пътя са загинали 708 души – 36 от тях са деца. Близо 1000 са ранени, някои с травми за цял живот.

В дългия списък на черната статистика за миналата година попада и 23-годишният Никола Терзиев. Момчето разнася пици, когато на автомагистрала "Хемус" е връхлетян от движещ се с превишена скорост автомобил. Издъхва на място.

Виновникът – убивал и преди на пътя, е с условна присъда за предния инцидент. Почернената майка настоява за изцяло нов Закон за движение по пътищата.

Именно високата скорост е основна причина за стотиците жертви на пътя у нас, но имало и други фактори, твърдят от Пътна полиция.

"Като започнем от обучението на водачите, инфраструктурата – австрийците показаха, че 20 години им е отнело. Спешната медицинска помощ и контролът, и автопаркът – над 60% са на възраст над 15 години", заяви пред bTV началникът на Пътна полиция Бойко Рановски.

От КАТ признават обаче, че техният контрол не е пълноценен, защото камерите не достигат. Още се чака доставката на новите технически средства, както и на принтерите в патрулките. Според Владо Тодоров обаче камерите не респектират нарушителите.

Статистиката сочи най-добри показатели във Великобритания – 28 загинали на едион милион души.

$Имаме високи глоби, но неприятното за шофьорите е, че се отнемат точки – по 3 точки за нарушение, и когато се отнемат 12 точки, шофьорът губи книжката си$, обясни Хедър Уорд.

На Острова шофьорска книжка се взима изключително трудно – половината от явилите се не издържат изпита.

ОТ КАТ обещават да засилят контрола и да използват на максимум наличните камери. Новата техника трябва да влезе в употреба до края на годината, а тепърва предстоят най-фаталните месеци – юли и август.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


79
Още по темата: катастрофикласация
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
3
 
39
 
! Отговори
DiesIrae преди 7 години
До АнонименПовече от половината шофьори не знаят правилника за движение по пътищата или са си без книжки. В Русе не кръговото е ужас (Почти всички не знаят в коя лента трябва да са на база на това от кой изход искат да излязат което води до престрояване без мигач от най вътрешна лява лента директно в изхода като сече пътя на всички. Отделно на места с 4 ленти (Булевардите) често се вижда 2 се изпреварват и трети влиза в насрещното за да ги изпревари тях.
19
3
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен"Рибата винаги се вмирисва откъм главата"Политиците ги е избрал народът и те са част от него. Никой не ни ги е спуснал от някъде. Сами сме си виновни. Така че рибата си е вмирисана по принцип.
18
3
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Рибата винаги се вмирисва откъм главата.Политиците ни карат с буркани, богаташите газят наред с аудитата си - и все им се разминава.Е, как да очакваш обикновените хора да не правят същото?
17
2
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ама разбира се! С тези разпасани и корумпирани контролни органи и с тези галещи с перце нарушители и престъпници закони, които не предвиждат да се вземат книжки и возила на отявлени апаши все по-първи ще ставаме занапред!Пожелавам искрено от това да страдат истински виновните за ситуацията - управляващите, чиито мекерета карат като за последно и тези, дето трябва да ги контролират, пък не го правят.
16
1
 
37
 
! Отговори
Манолски преди 7 години
това е защото попиваме все повече от гадния турско-чалгарски манталитет. В Турция са най-пишам шофьорите на света
15
1
 
45
 
! Отговори
az преди 7 години
Пускайте фаровете - те ни пазят ! Нали така беше ? На всички, които ще скочат срещу мен, ще кажа да проверят статистиката преди безумието с фаровете и след. Има ли разлика ? (отг. Не)
14
2
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Швеция - колегата швед 42 евро на час, а аз оутсорснат там 15евро на час. Не стоях много.
13
2
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Всеки, който шофира всеки ден вижда, за какво става въпрос - 50% от шофьорите нямат елементарни умения за управление, но за сметка на това високото им самочувствие ги кара да правят безумни маневри и да развиват немислими скорости на неподходящи места. Когато шофирам единствено ме е страх от останалите, защото да те натресе някой *** и да стане беля е най-нелепия начин да пострадаш! Но липсата на акъл, възпитание и възможности до това води!
12
1
 
39
 
! Отговори
Наивен преди 7 години
В България средно положение няма. Или сме първи или сме последни в Европа. Първи сме в отрицателните класации и последни в положителните. Както казва един, България е стабилна. Промяна не се очаква
11
0
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 6Хаха порше каен... 11 000 леа по автокъщите. пълен *** е
10
2
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Много талибани има.Хубавото е че понякога се избиват взаимно.Лошото е че когато убиятбневинен човек им дават условна присъда.
9
6
 
35
 
! Отговори
ШАРАН БГ преди 7 години
Българският гражданин се ражда с волан в ръчичките !! И " независимият" не смее да му го отнеме! Убиец? Нищо, само условна...... Статистиката тук е вярна! .... Убити човеци НА ЕДИН МИЛИОН ДУШИ / население, разбира се- два пъти е написано/Първенци сме - спор няма! И вместо да се огледаме: колко сме дисциплинирани, колко сме толерантни, колко сме внимателни и учтиви / всеки втори носи бухалка в каруцата си!!/ търсим причини. Инфраструктурата и КАТ са виновни нам. Ние ..ангелчета..и си отлитаме...
8
0
 
42
 
! Отговори
Фар по пладне преди 7 години
И това е така, въпреки неимоверните усилия на рушветчийстващите шкембаци, да изопачат и изкривят статистиката,току виж излезе,че от тях има полза. Загинал в катастрофа, го посочват тогава, когато са намерили тялото в колата. Ако човекът почине на път за болницата, или изхвърча от колата и умира от удар в дърво, тогава не е загинал в ПТП. По същия начин прикриват престъпленията на интегриращите се плащачи. Така че когато и да се закрият, по примера на Грузия, все ще е късно.
7
0
 
41
 
! Отговори
Кратун преди 7 години
Никой у нас не можереално да анализира причините за ПТП, защото КАТ почти винаги пише в протокола "несъобразена скорост". Затова в България "причината" за ПТП изглежда, че е скоростта. Следователно, за да намалим катастрофите трябва да контролираме и санкционираме елемента скорост. Ей затова нищо не работи, щото вдъното на цялата работа седи милиционер. Ако се вглефата в другите области на живота в Б-я, ще видите, че и там е така.
6
2
 
40
 
! Отговори
г преди 7 години
Каквито ни политиците такива и шофьорите .
5
8
 
37
 
! Отговори
Кратун преди 7 години
Пак ви готвят за но вдигане на глобите. Това е лъжа, че у нас загиват най-много. В Германия годишно при катастрофи загиват около 3000 човека. ...но пък германците са около 80 милиона, ние 7,1 по данн от последното преброяване. Реално, вероятно около 6,5. Вероятно искат да кажат "най-много загинали отнесено къмм броя на населението", дали от малко акъл, компетентност или заради манипулацията си пишат как им дойде.
4
5
 
44
 
! Отговори
Американ преди 7 години
Първи и по простотия, и по глупост също...
3
6
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Оставка !!!Бойко Борисов и партия ГЕРБ са виновни !!!Защото нямаме пари за Порше Каен с пълен комплект AIR BAG !!!Оставка !!
2
2
 
51
 
! Отговори
Просто е преди 7 години
и сложно - ниска култура, всякаква! Инфраструктура - зле. Липса на респект към закона. Как да стане бързо?
1
8
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Бьлгарина е ТЬПОстадо той го доказва не само по пьтищата но и на изборите