Предложение: Без добавка за прослужено време

Младите – дискриминирани, получавали по-ниски заплати
12 апр 2017 18:12,
74
Предложение: Без добавка за прослужено време
Снимка: Flickr.com

Бизнесът подновява предложението си за отпадане на добавката за прослужено време, регламентирана в Кодекса на труда.

Автор на идеята е Асоциацията на индустриалния капитал в България, а тя ще бъде представена пред министъра на икономиката на заседание на Националния икономически съвет.

Председателят на асоциацията Васил Велев обясни, че отпадането на тази добавка ще изравни правата на работниците, наети по трудов договор, с тези на държавните служители, както и на по-възрастните служители с по-младите.

"Единствено в България държавата се намесва административно във формирането на заплащането на труда чрез допълнително възнаграждение за работниците с повече стаж, които са на трудов договор", коментира Васил Велев пред "Дарик".

Той припомни, че преди няколко години добавката е отпаднала за държавните служители и към момента и те са дискриминирани спрямо служителите по трудово правоотношение.

"С тези задължителни и административно въведени надбавки на практика се дискриминират младите работници и служители, защото при равен труд те получават по-ниски възнаграждения от по-възрастните такива", каза Велев.

От асоциацията предлагат текст, който да запази правата на работещите на трудов договор.

"Тези надбавки за прослужено време да се включат в основното възнаграждение, по който начин брутната заплата няма да се промени", допълни той.

Велев припомни, че ръстът на заплатите у нас не се дължи на добавките за прослужено време, а на икономическия растеж и повишената производителност.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


74
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
2
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
В повечето случаи по-младите не могат да имат "равен труд" с по-старите. Опиът си е опит и в повечето случаи нищо не може да го компенсира, а така ще получават еднакво, даже може и по-старите да получават по-малко.
11
34
 
5
 
! Отговори
Men преди 7 години
До RosenРосене ти си ***. Тази добавка е пълна глупост. Когато човек кандидаства за работа преговаря за заплата и когато има повече опит е логично да поиска по добра заплата. Това е нещото наречено пазарна икономика. Разбира се това зависи и от уменията на човека да си договори желаната заплата, което е нещо съвсем нормално.
10
9
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Една от лимонките на Посрано20 - В.Велев е велик бизнесмен и негодува срещу идващото редовно правителство. Много, много голям цирк
9
0
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Аз предлагам въобще да е се плащат заплати. Иначе безработните са дискриминирани.
8
3
 
41
 
! Отговори
theoldman преди 7 години
Тея май са изкукали съвсем. А що не създадат финансов стимул за младите да остават в България, а не да мият чинии в чужбина. Бизнесът да започне да плаща нормални заплати на своите работници, а не да мисли как да им ги намали. И въобще ккаво ме интиресуват държавните служители - обикновенно това са най-мързеливото съсловие на обществото, нищо не правят по-цял дена получават сумати облаги!
7
1
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тия *** работодателите, така и не научиха истинското име на тази добавка. Казва се: Такса Лоялност.
6
1
 
49
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
За държавният служител данъка е само 10 %, а за обикновеният минава 22% , така че не виждам как ще ги изравнят. Разликата се компенсира от прослуженото време и не виждам защо трябва да се маха. Нека бизнеса направи нормални заплатите в България и тогава да не дава прослужено време. Просто всички си остават долни капиталисти без морал това е!
5
3
 
40
 
! Отговори
Rosen преди 7 години
Пълни глупости от страна на работодателите. Не може да се говори за "равен" труд сравнявайки млад работник и такъв със стаж и опит в професията. Тази "дескриминация", за която става дума е имагинерна и присъства само в техните глави.
4
0
 
44
 
! Отговори
Grom преди 7 години
Обобщение - КРИБ иска повече работни дни, а АИКБ иска намаляване на заплатите.Нито един синдикат обаче не чух да е изказал мнение. Явно скоро ще трябва ние да си плащаме, че ни позволяват да упражняваме правото си по Конституция да работим!
3
0
 
55
 
! Отговори
Така е преди 7 години
Бизнеса става все по нагъл.Вместо соц. придобивки да се увеличават ....Аз пък предлагам мин.ставко от 5 лв. на час.Как в САЩ може , а тука не.И този Велев да обясни как така средния БВП на България е 40% от средния за Европа , а заплатите са 20% от европейските.Къде отиват 20% разлика.Ами в джобовете на бизнеса.Значи може заплатите да се вдигнат двойно незабавно.
2
0
 
60
 
! Отговори
Българка преди 7 години
Не ги е грижа младите че били дискриминирани, по скоро искат по-малко да плащат на дългогодишните работници.С две думи искат да им намалят заплатите.
1
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Зададоха ми въпрос освободили напрежението че дваисе години не съм спирам да го освонождавам *** в правилния ритъм