Нова идея срещу празничните почивки: 251 дни работа!

АИКБ настоява да се фиксира минимум работни дни в годината
2 май 2017 14:00,
235
Нова идея срещу празничните почивки: 251 дни работа!
Снимка: архив Булфото

Бизнесът лансира нова идея срещу почивните дни и поиска да се определи минимум от работните дни в годината, който да не бъде прекрачван.

Асоциацията на индустриалния капитал в България изчисли, че почивните дни през тази година ще са рекорден брой – 117 срещу едва 248 работни и обяви 2017-та за най-мързеливата година в България.

"Над 1 млрд. лв. ще са пропуснатите възможности за икономиката от подарените почивни дни през тази година", изчисли председателят на АИКБ Васил Велев. Според него, ако искаме българската икономика да расте с по-бърз темп, подаряването на почивни дни трябва да спре.

Още по темата

"Трябва да определим прагът за работни дни в годината, под който няма да падаме. Нещо повече – може всяка година да бъде с равен брой работни дни – 251", предлага Велев.

Според него в зависимост от това колко са официалните празници, падащи се в събота или неделя и колко са съботите и неделите в съответната година и дали годината е високосна, могат да се подаряват нула, един или два почивни дни, така че всяка година да има 251 работни дни.

"Нещо повече - подаръкът, когато го има, е по-добре да се направи за някой петък, след национален празник, паднал се в четвъртък", разви идеята си шефът на АИКБ.

Той обясни, че бизнесът ще настоява да се промени Кодексът на труда и това ще бъде предложено на Националния съвет за тристранно сътрудничество.

Анкета сред членовете на АИКБ за поредицата почивни дни през май показва, че повече от тях, 53%, са работили на Международния ден на труда. В същото време работодателите признават,  че се затрудняват с допълнителното заплащане, което се дължи за положен труд по време на празнични дни - 62%.

Велев обясни, че този висок процент показва, че бизнесът работи на загуба в почивните дни.

"При преработвателната промишленост например, около 50% са разходите за суровини и материали, около 25% е разходът за труд, а останалите около 25% са външни услуги, енергия, амортизации, печалба и др. Ако разходът за работна заплата е двоен, за този ден фирмата е на загуба, т.к. обичайната печалбата на компанията е около 10% и при двойни разходи за труд – тя се превръща в 15%  загуба.", аргументира се той.

Анкетата показва, че всеки шести работник у нас не е почивал на 1-ви май и че над половин милион души са имали нормален работен ден.

"С допитването се развенча един мит, че работят само онези фирми, на които им е скъпо да спрат. Само една четвърт са такива – 26%. А 32% от компаниите отговарят, че работят, защото имат много работа. 21% заради срокове и ритмичност, 11% са в туризма. Има и 5%, които работят заради контрагентите си в чужбина", обясни още Велев.

Данните показват и че в 22% от фирмите всички служители са работилит на пълен работен ден на по празниците. Като основна причина за работа по празниците, компаниите посочват – прекалено много поръчки - 32%, както и непрекъсваемия процес на производство – 26%.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


235
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
123
0
 
26
 
! Отговори
Бачкатор преди 7 години
А защо да не забраним изобщо почивката? Да няма събота и неделя, делник и празник. Даже можем да спим и живеем на работното място и да работим за едно варено яйце на ден. Всъщност даже можем и да не ядем нищо, защото любовта към работата и постигнатите резултати ще ни държи вечно сити и доволни.
122
0
 
28
 
! Отговори
AZ22 преди 7 години
В Баден-Вюртемберг тази година работните дни са също 248. Приказките за мързеливия българин са силно преувеличени.
121
0
 
1
 
! Отговори
Смятащ преди 7 години
До Анонимен2016 - 252; 2017 - 248; 2018 - 249; 2019 - 249; 2020 - 250.
120
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Собственик на фирмаЩом си толкова зает да "работиш", кога намери време да изчетеш новините по интернет, та и коментари да пишеш. Я *** да провериш дали твоите работници които ти изкарват лимозините имат време да четат новини през извънработно време, па камо ли през работно време.
119
0
 
34
 
! Отговори
Георги преди 7 години
Българският работодател иска работника да работи много и за малко пари. Българския работодател обича да се глези по СПА, по МОЛове, по заведения, но не обича да дава заплати. 1000 лв. за СПА процедури са голям кеф, но 1000 лв. заплата са страааашно много пари. Българският бизнесмен печели повече от западния си колега, плаща по-малко данъци (крие реален оборот- например зеленчукова борса Слатина) и не дава никакви достойни заплати. Да си търсят мигранти за работа....
118
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Когато "бизнесът" в България започне да работи за 18-20% печалба, вместо с 30-40%, и започне да инвестира в ръботната си ръка, било то чрез увеличение на заплати или нещо друго, тогава да дава наклон кой, колко, къде и кога да почива. Не наяли се.
117
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Бизнесмени български, като Вие сте толкова добри, а ние работниците толкова лоши, защо нас лошите в Европа ни взимат на работа, а чужди работници от Европа при Вас не идват?
116
0
 
7
 
! Отговори
гошо преди 7 години
До Собственик на фирмаТи това по цял ден да седиш в офиса и да юркаш хора да ти работят за без пари, работа ли му викаш? Сигурен съм, че си някой мастит чичка, който се прави на голям бизнесмен и само щипе секретарката, щот не може да го вдигне.
115
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Един добър работник, освен да работи здраво и да получава добро възнаграждение за труда си е необходимо в крайна сметка и да почива. Не мисля, че 9-те празнични дни през 2017-та година са причина за такъв вой.
114
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Абе "бизнесмени" и вие ще ядете дървото до няколко години когато си останете тук само вие и цветните ***. Ще видим кой ще ви работи тогава за смешните заплати и мизерните условия. Тогава много неща ще се сетите ама няма да има на кой.Мързелива година била... на загуби били... Какви заплати плащате, какви условия осигурявате, кодекс на труда спазвате ли... След някоя година още ви пожелавам и работа да не може да си намерите м**а ви изедническа.
113
0
 
31
 
! Отговори
Работодател преди 7 години
Ако можеше и вместо да даваме заплати служителите да ни плащат че работят щеше да е прекрасно.
112
0
 
27
 
! Отговори
Вили преди 7 години
Ако имаше защитна минимална почасова ставка, под която трудът на час да не пада, щяха да си мълчат. А сега им се работи и в почивните дни за без пари.
111
29
 
9
 
! Отговори
Собственик на фирма преди 7 години
И Събота и Неделя работя и Празник и Делник...имам да плащам на служители...имам да плащам към Държавата !!! Нямам време да рева и да се оплаквам ...пък камо ли да си позволявам безсмислени почивки по никое време !!! Не набирам мързелив персонал...а този който работи при мен и е кадърен...получава доста прилично възнаграждение !!! В тази схема на работа поне при мен всички са доволни !!!
110
0
 
59
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А пък аз имам следното предложение, работните дни в годината да са равни на работните дни на парламента, така ще е справедливо
109
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Такова чудо няма никъде по света. Ама и никъде по света няма толкова комплексирани селчовци с таралясници, които живеят на кредит, но държат да се покажат.
108
3
 
3
 
! Отговори
Бай Иван преди 7 години
Като сложиш събота и неделя и отиваме на 300 работни дни.
107
0
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Понеже ги е яд че през почивните дни ходим в Гърция, а не посешаваме техните хотели, та затова се чудят какви глупости да измислят :) между другото тая система дето действа сега я въведоха точно по тяхно предложение миналата година
106
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
И защо да е в България?Ако те усетят, че не си склонен да им теглиш една, веднага почва изнудването.
105
11
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
работим точно толкова колкото Японците и повече от Австрийците...........................като дни - да, ама като свършена работа - 50%
104
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
БЮРАТА СА МНОГО, ТРЯБВА ДА СЕ НАМАЛЯТ