Всеки втори българин – мамин синковец! Защо ли?

Едва 16% от нашенците са готови да плащат квартира
Обновена: 2 май 2017 10:14 | 2 май 2017 09:07,
318
Всеки втори българин – мамин синковец! Защо ли?
Снимка: flickr

България се нарежда на второ място в Европа по брой на мамините дечица. Това показват данни на Евростат и американско проучване. Според тях 52,8% от българите между 25 и 34 години продължават да живеят в бащината си къща.

Преди нас в класацията е само Словакия, където 56,6 на сто от жителите в същата възрастова група продължават да живеят с родителите си. В Гърция 51,6% от жените и мъжете между 25 и 34 години делят един покрив с майките си.

Над 40 на сто от румънците, унгарците, поляците, словенците и италианците продължават да живеят с родителите си, въпреки че са прехвърлили Христовата възраст. В Испания, Чехия, Литва и Латвия всеки трети минал 30-те години все още дели покрив с мама и татко.

В скандинавските държави пък 96% от младите хора са напуснали бащините къщипреди навършване на 34 години, въпреки че там жилищата масово са под наем.

Данни на Евростат показват, че през 2015 г. европейците са свивали свое гнездо средно на 26-годишна възраст. Първенци са шведите, които са напуснали родния си дом веднага щом навършат пълнолетие, пише "Монитор".

Според същите данни българите се изнасят под наем или в собствено жилище средно чак на 29 години. В същото време едва 16% от нашенците живеят под наем. Останалите 84 на сто обитават собствени жилища, с което страната ни се нарежда на второ място по брой лични апартаменти или къщи.

Повече от половината от младите българи обаче живеят в мизерни условия, тъй като делят едно и също жилище с няколко поколения, отчита Евростат.

Според резултати от проучване на британската Национална жилищна федерация българите отделят 27 на сто от заплатите си, за да платят наема на жилището, в което живеят. Същото е положението и при белгийците и австрийците.

В Словения, Словакия и Латвия пък наемите са най-евтини – между 13% и 17% от доходите, а във Великобритания най-скъпи – 39 на сто.

Статистиката показва, че най-затруднени с разходите за жилище са младите гърци, датчани, холандци и англичани.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


318
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
216
2
 
8
 
! Отговори
до 249 преди 7 години
Апропо.. общинското жилище го бях намерила АЗ и го плащах АЗ но това пак не му се понрави защото нямаше да може всяка вечер да се напива с кретенясалите си приятелчета и да си продължава ергенския живот. Нищо, че теоритично бяхме сгодени, но деца и брак не стояха на дневен ред. Това се случи и в последната ми връзка с българин. И за кво ми е такъв? Не работи, не вади пари, зависим е от маминка все още? После само чета българките кви змии били за дето се женели за чужденци... ми кво да правят?
215
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Аз пък живях с един такъв лигльо, на който ТАТИ му гладеше ризките (момчето беше на 28 ако това изобщо спада в графа момче) и му носеше в стаята всяка вечер готвенко. Изнесохме се и се оказа, че той миличкия не знаел как се пуска пералня и трябваше нагледно да му показвам. Първият път, в който изми под в живота си го направи с мокри кърпички?! Ненужно е да казвам, че след първия месец скандало гаден съвместен живот си хванах куфарчетата.
214
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
не е жилището, не е..правилният въпрос е 'как ще си намеря мъж/жена' с този мой характер и с тези мои изисквания :):).. и другият правилен въпрос е 'аз какво давам и предлагам срещу това, което искам'..:)
213
6
 
12
 
! Отговори
до 249 преди 7 години
Кой те е излъгал пък, че съм сама? Не съм сама, просто спрях да се боря с вятърни мелници и да превъзпитавам български мамини синчета. Не съм с българин, а с чужденец. И точно факта, че ги възпитават до една определена възраст да изхвърчат от семейното гнездо ги прави самостоятелни и годни за създаване на семейство. Не като при нас... 3 години бях с един такъв дето не пожела да се изнесе от маминка нищо, че имахме общинско жилище където да се нанесем. За какво да си съсипвам живота с такива?!
212
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
'не може собствен дом да Й предложи'???? уот да фак???? ето затова се ожених за чужденка и съм супер щастлив! не, не е рускиня, сръбкиня или от тези, дето чакат наготово. един път не си е помисляла да чака къща или заплата наготово, един път не съм я чул да мрънка, че няма пари, градим всичко заедно и е щастлива. единствената й по-особена черта е, че е ревнива, понеже е аржентинка. не съм си помислял да й изневерявам. гълъбите слагат 4 клонки, снасят и после градят гнездото, не като кукувиците.
211
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Как ще си намеря мъж, ако живея при майка си? Вие (мъжете) сте толкова захлюпениЯсно е какво търсиш щом си сама още пък и с претенции
210
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
до 232. и поради това, че си се изнесла и се оправяш сама, летвата ти се е качила до небето. и аз съм така, ама съм от другия пол. и както ти смяташ, че не си длъжна с нищо никому, и аз така смятам :) само дето единия не иска да пере, пък другия не ще да плаща на държанки :) лошото е, че тази работа обаче не става с калкулатора в ръка. преди се чудех на немците защо цял живот под наем - ами заради свободата да не делиш. истината е някъде по средата.
209
12
 
6
 
! Отговори
до 240 преди 7 години
Каква услуга и на кого правя? Как ще си намеря мъж, ако живея при майка си? Вие (мъжете) сте толкова захлюпени, че дори и за това не мислите! Живее до полата на мама и после нямало жени те били не знам си кви... ние сме супер яки (нали мама така ни учи). Ами как тази жена ще създаде семейство с подобно скопено същество, което дори не може собствен дом да й предложи? След това българските жени се женели за чужденци... чудно защо ли...
208
5
 
21
 
! Отговори
мъж преди 7 години
ще прозвуча крайно, може би негативно. учих в чужбина, работих, дето се вика си 'изгладувах' жилището, имам човешка работа в Бг. на всеки 10 жени, с които се запознавам, 10 са безимотни - 5 са разведени, с деца, които родителите й гледат; 4 са от друг град и не им се плаща квартира (не подбират), 1 е *** (куку). ако се появи 11та, работеща, с имот, то тя се е превърнала в мъж (псува, пие, изкарва пари и търси само секс) . предполагам и при жените не е по-розова картинката, плаша се.
207
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
с 5-600 лева заплата не знам какъв самостоятелен живот ще живееш.300 лева наем и си правиш харакири 2/3 от месеца
206
6
 
10
 
! Отговори
До 232 преди 7 години
До до 229Браво, момиче!Но не разбираш ли къде им е болката? Лошо им става, като си помислят, че мъжът, освен господар вкъщи, трябва да допринася и за семейния бюджет. Те искат, ако работят, парите от заплатата си да си ги имат за джоб-харчлък, както ги е научила маминка през ергенския им период! Други пък си мечтаят жена им да ги храни, а те да са вечно търсещи подходяща работа и все не намиращи, защото шефовете не можели да ги оценят!
205
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
хаха..между другото, колкото пъти отида в гърция (не по вериги хотели, а по малки туристически семейни къщи и хотелчета), толкова пъти някой чичо манос, павлос или леля мария/фросимена идват 2 дни поред с узото, говорим си, опознаят ме и на третия водят дъщеря си ей така между другото. дъщерите им повечето наистина бяха хубави, естествено женени, без деца, нахилени, флиртуващи и също толкова мързеливи като мъжете си. ако има едно лесно 1 път да платиш като турист, после и пари да им вадиш :)
204
4
 
16
 
! Отговори
Станимир преди 7 години
Типична статийка от фирмите за недвижимости .. Нямам жена и деца , работя си и вкарвам пари в семейството . За какво да храня наемодатели да се заробвам с кредити ?
203
1
 
16
 
! Отговори
До Анонимен 234 преди 7 години
Знаеш ли колко си прав(а), уви?Поне 90% от онези, които живеят до полите на майките си, биха се изнесли в самостоятелно жилище (под наем или в собствено, взето на изплащане), ако можеха да си го позволят. Този проблем не е от днес, а още от времето на социализма. Той е сред основните причини за демографската криза, която, за съжаление, в България засяга онези социални групи, които се състоят от градивни личности.Прави се и невъзможното, за да се поощри размножаването на пара+зити+те!
202
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
'изумителното' всъщност е в гърция - там имотът обикновено се оставя на дъщерята, особено ако е хотелче по морето. заврян зет, има кой да върти бизнеса (за предпочитане немързелив чужденец), децата ти се раждат там и стават гърци. после защо имали прираст. при нас обратно - едната мама учила дъщерята, че трябва да се изнесе при мъжа, който трябва да осигури апартамент и да 'храни'. хубаво, ама другата 'мама' бди над синчето да не го прецакат безимотни измекярки и ето ти веселие :)
201
2
 
14
 
! Отговори
до 234 преди 7 години
прекрасно те разбирам, кандидат тъщата прецака 7 годишната ни връзка по същия начин. дори не се свенеше да казва: понеже синът е женен, искам дъщеря ми вкъщи, за да има кой да ме гледа, омръзна ми мъжа ми; а и да мога да ви контролирам како правите??? местихме се в други градове, чужбина, тази се изсипа, накрая я изгоних, прибра си дъщерята и сега се чудят как да ме врънкат за услуги заради 'доброто старо време'.
200
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Много е трудно със заем и наем защото фирмата на чорбаджията ти ще фалира и оставаш на улицата без заплата и банката взема и жилището.
199
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не мога да си представя да съм под чехъла на мама и тате и да съм зависима, ама за другото се изисква "топки"Друго си е мъжа ти да ти слугува и да ти плаща сметките нали а ти си най-великата принцеса
198
9
 
21
 
! Отговори
до 229 преди 7 години
Кисело е гроздето.От както съм се изнесла живея САМА в чужбина и си плащам САМА наема. Няма мама, няма тате... ама на вас ви е по-изгодно и лесно да ви бършат насраните *** майките ви. После ревете, че нямало свестни жени и всички били .... истината е, че не ви стиска да поемете живота си в свои ръце. Няма нормална жена, която да иска да стане завряна снаха при маминка ви, която да я побърква и командори докато ви пере насраните *** и ви готви любимата гозба.
197
7
 
8
 
! Отговори
тъжна статистика преди 7 години
После защо имало демографска криза. И защо работодателите се жалват, че качествени хора няма. Ами как да има?! Нали ще изстинат на климатика и ще им се развалят стомахчетата ако не хапват току що приготвена домашна манджичка! И защо да работят при някой, който само да ги тормози, че да се стресират и поболеят! То всички шефове са по-*** от на мама синковеца/щерката и само искат да ги тормозят!