"Богатите" пенсионери станаха повече

Увеличението им е главно заради полковници от армията и МВР
10 май 2017 07:42, Елка Василева
53
"Богатите" пенсионери станаха повече
Снимка: архив, Булфото

С 10 569 души са се увеличили т.нар. богати пенсионери от 2015 г. до месец май 2017 г. Това са хората, които получават максималната пенсия от 910 лв.

През 2015 г. ограничени от тавана на пенсиите са били 36 509 души, докато през май 2017 г. те са станали вече 47 078. Това показва справка от онлайн статистиката на Националния осигурителен институт, цитирана от "24 часа".

Статистиката е направена за периода 2015-2017 г., тъй като оттогава таванът на пенсиите е закован на 910 лв. на месец. Справката обхваща само хората, които получават голяма основна пенсия и в нея не са включени пенсионерите, които достигат тавана благодарение на добавки за инвалидност или заради вдовство.

Най-голямото увеличение при големите пенсии идва от работилите в Министерството на отбраната, МВР и специалните служби. През последните две години при тях бяха отбелязани рекордни ръстове на новите пенсионери заради желанието на вече изпълнилите условията военни и полицаи да отърват въвеждането на пенсионна възраст и за тях от началото на 2016 г.

В същото време доста по-малко е увеличението на ограничените от тавана пенсионери по чл. 69б от Кодекса за социално осигуряване. Това са хора, които са работили в първа и втора категория труд - миньори, водолази, работници в тежката промищленост и пр. През 2015 г. техният брой е бил 6135 души, а през 2017 г. става 8462-ма.

Според онлайн статистиката на НОИ през 2015 г. е имало 36 българи, които получават основна пенсия над 910 лв. През 2016 г. те са били 55 души, а през тази са намалели до 54.

8 от ВИП пенсионерите обаче са на възраст над 80 години, показва статистиката на института.

Само 9 от неограничените пенсии пък са отпуснати на жени.

Според текстовете на Кодекса за социално осигуряване таванът върху пенсиите ще отпадне за всички нови пенсионери от началото на 2019 г. При тези, чиито пенсии са отпуснати по-рано, пък ще бъде увеличен от 35 на 40% от максималния осигурителен доход.

866 610 пък са пенсионерите, които вземат до 200 лв. основна пенсия, през май тази година, показва още онлайн статистиката на осигурителния институт. Това са и хората, които със сигурност ще получат през тази година чувствително увеличение на пенсията.

Според програмата на правителството на ГЕРБ и “Обединени патриоти” минималната пенсия трябва да стане 200 лв. от октомври 2017 г.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


53
Още по темата: ноипенсии
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
1
 
0
 
! Отговори
Mari преди 6 години
Не разбрахте ли че ни будалкат....какви 5 лева? Ще си броим стотинките ,а депутати и дупедавци, ще си пълнят джобовете.....забранено е да има много богати!!!
40
0
 
1
 
! Отговори
Сега преди 6 години
Сегашните пенсионери ,ще избутат някак си. Но следващите? Нали повечето работещи получават заплатата си в плик, но се осигуряват на минимума. А други работят без да се осигуряват и после ще чакат за социална пенсия. Като сложим и хилядите, никога неработещи , пенсионери още от раждането си? Кой? Кой? И откъде, ще има пари за пенсии? Мъка, мъка българска!
39
0
 
2
 
! Отговори
БЪЛГАРКАТА преди 6 години
ДО 34 ТАКА БЕШЕ ПРИ ТОДОР ЖИВКОВ. ПЕНСИОНЕР КОЙТО РААБОТИ МУ СЕ УДЪРЖА ПЕНСИЯТА. ИЛИ НА РААБОТА ИЛИ ПЕНСИОНЕР.
38
0
 
1
 
! Отговори
Znae6 преди 6 години
До ФактOtdavna prilojeno v UK. Edinna durjavna pensia za vsichki 150 loro na sedmica. Za samoosiguryawashti te se e 100. Vsichkp ostanalp zawiso ot teb. Investirash, spestyawash, kalvoto si precensh.
37
1
 
2
 
! Отговори
освен преди 6 години
До АнонименС ТАЗИ РАЗЛИКА,ЧЕ НА ДЪРЖАВНИТЕ СЛУЖИТЕЛИ ПЪРВО ИМ НАМАЛИХА ЗАПЛАТИТЕ,А ПОСЛЕ ЗАПОЧНА ДЪРЖАВАТА ДА ИМ ПЛАЩА ОСИГУРОВКИТЕ.ПО ТОЗИ СЛУЧАЙ ЗАПЛАТИТЕ ,ВСЪЩНОСТ,ИМ СЕ НАМАЛИХА С ПО 200 ЛВ.ЗНАМ ГО СЪС СИГУРНОСТ ОТ МОИ ПРИЯТЕЛИ ДЪРЖАВНИ СЛУЖИТЕЛИ,КОИТО МИ ПОКАЗАХА ФИШОВЕТЕ СИ.
36
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Чувствително увеличение на пенсията" наричате подаянието от 20 лв.Горките хорица.В 21 век в "Европейска" България хора,които са работили цял живот да умират от глад.Позор!
35
0
 
10
 
! Отговори
До 36 преди 6 години
Предполагам, че е "учен от БАН".Имам близка, която е литературен редактор на списанието на един от тези "научни" институти. Често пъти се смеем на "бисерите", които тя трябва да редактира, а също и на правописните и граматическите грешки, които по правило са по няколко на изречение. Рядкост е някой да пише добре. Смехът си е смях, но страшното е това, че става въпрос за "учени" от сферата на историко-хуманитарните науки. Прави сметка каква е езиковата култура на "гениите" от техническите науки.
34
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
От тези 866 610 човека с пенсии под 200 лв, колко са трудовите пенсионери?
33
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен толкова ти е висше образованието щом пишеш"ВИСШО"
32
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До освен тези благинки не са само за т.н. фуражки, а и за всички държавни служители в държавата.
31
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Някой провери ли от новите пенсионери колко остават на работа. Те получават и пенсия и заплата. Пари за пенсии ще има, когато наработещият пенсионер се спира пенсията за времето в което е на трудов договор.
30
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Така е. След 20 години в България ще има основно роми, полицаи и адвокати... Въпроса е, кой ще плаща сметките на Националния Осигурителен Инстритут...
29
1
 
25
 
! Отговори
освен преди 6 години
До Анониментова фуражките не се осигуряват сами ,не плащат здравни осигуровки,ДОД,имат хиляди привилегии,за които простосмъртните не могат и да мечтаят.И ВЕЧНО РЕВАТ ЗА ПАРИ.
28
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Много е спорно дали хората работили първа и втора категория труд си заслужават високите пенсии. Те се пенсионират по-рано, т.е. по-малко време са внасяли осигуровки, а повечето от тях живеят и по-дълго (фуражките), защото не са работили непрекъснато под стрес, както е с повечето от нас. В момента пенсиите на работилите първа и втора категория труд се плащат в по-голямата си част от хората от трета категория труд.
27
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Минималната пенсия трябва да се намали, а не да се увеличава. Размера на пенсията на всеки, трябва да зависи само от трудовия му стаж и размера на осигуровките, които е внасял. Като се е осигурявал някой за 30 лева пенсия, 30 лева да получава, а не 200 лева минимална пенсия. Не трябва да се толерират хората укриващи доходи и осигуряващи се на минимум.Разбира се при такъв размер на пенсията веднага ще лъсне, че фуражките са се осигурявали за няколко пъти по-малки пенсии, отколкото получават сега.
26
0
 
7
 
! Отговори
До 28 преди 6 години
Ти до края на живота си ще чакаш да свърши прехода, който отдавна завърши. Ами чакай си щом ти харесва!
25
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ОбективенПреходът завършил през 1991 ?!?Хе, хе, по-скоро тогава сте спрели лекарствата!
24
0
 
25
 
! Отговори
тя преди 6 години
Има статистика , според която в България се харчат за вътрешна сигорност най- много от всички европейски страни , а резултата е най- слаб!
23
1
 
29
 
! Отговори
коно преди 6 години
да има увеличение на ниските пенсии,но на хора с голям трудов стаж, а не на някои , които нямат и един ден трудов стаж или 10-15- години да получават повече от тези с 35-40г и наистина трябва да има индивидуални партиди и за пенсии и за здраве и инвалидните пенсии също трябва да се преразгледат - не можеш да работиш пълноценно, да се разхождаш по екскурзии, а да получаваш инвалидна пенсия.......
22
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ето кой източва системата , не внасят 1лев , а взимат тавана! Аз съм с висшо образование с над 30 години стаж и пенсия 208 лева Справедливо ли е !?