От Борисов към Путин: Не е важно кой откъде е минал!

Горди сме с историята си, кирилицата е обща, написа Захариева
Обновена: 24 май 2017 19:57 | 24 май 2017 19:54, Веселина Йорданова
149
От Борисов към Путин: Не е важно кой откъде е минал!
Снимка: БТА

"Не е важно кой откъде е минал, това не е европейски подход. Важното е, че близо 300 милиона пишат и четат на кирилица, и в края на краищата обогатяват европейската култура. Какво значение има откъде са минали?".

Това заяви премиерът Бойко Борисов, след като получи наградата за проевропейска политика, предаде "24 часа". Така Борисов отговори задочно на руския президент Владимир Путин, който заяви, че кирилицата е отишла до Русия "от македонска земя".

Още по темата
Външният ни министър Екатерина Захариева пък отговори на Путин от социалната мрежа Facebook.

"На 29-ти април 2012 г. Патриархът на Москва и цяла Русия Кирил каза на президента Плевнелиев в София: "Българите пренесоха книжната грамотност в Русия", посочва Захариева.

"Научих, че руският президент Владимир Путин днес се е обърнал към македонския си колега Георги Иванов с думите: "Писмеността дойде при нас от македонската земя." Лидерът на нашата приятелска югозападна съседка отговаря, че светите братя Кирил и Методий са духовни учители на македонския народ, а свети Климент Охридски е най-известният македонски светец. Нека да направим няколко уточнения: Създаването на писмеността е станало по волята и с участието на българската държава и неслучайно българският владетел Борис Първи присъства във всички старославянски книги като цар Борис Михаил - Покръстител, въвеждащ вярата и писмеността, допълва Захариева.

"Не може да не ни радва, че вече и държавните глави на други страни си честитят взаимно най-светлия български празник. Това несъмнено е признание за приноса към европейската и световната култура на страната ни, където кирилицата е създадена и откъдето се е разпространила към други страни и народи", посочва външният министър.

"Благодарение на България кирилицата е вече и върху банкнотите от единната европейска валута. Празникът не е само наш, а кирилицата е обща. Но знайте, че помним историята си и затова сме горди. Нищо повече не мога да добавя от този стих на Иван Вазов: "Че и ний сме дали нещо на светът и на вси словене книга да четат", завършва коментара си Захариева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


149
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
4
 
1
 
! Отговори
Мишо преди 6 години
До u4enЕто го батко!Ти поне разбра ли ко написа?!
31
8
 
7
 
! Отговори
u4en преди 6 години
Путин - враг %1 на БГ! Рассия - монголоидна орда без шанс да се цивилизова блиските 300год. Монголоидните черти най-добре личат при лицето на Путин. Елцинннн-къде го намери този ! На Рассия и трябваха поне още 2-3 като Горбачов. за да тръгнат към Европа!
30
10
 
29
 
! Отговори
Мишо преди 6 години
Стига глупости.Отношението на Москва към София е абсолютно реципрочно.България не спря да пикае на Русия. Какво очаквате?Ако има война мислите ли, че ще пощадят натовските бази при нас?!Мислете, тези глави не са само за слушане на чалга.Скарахме се със всички съседи и всички ни мразят.Не съм ли прав?
29
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен - Никой не обича леките жени, каквито сме ние. Кофти, ама факт!***! Уорм!
28
6
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Вие *** ли сте! Азбуката ни е създадена с указ на византийки император за държавата България. Показаха го по National Geographic. Всичко е между Византия и България. Тогава е НЯМАЛО МАКЕДОНИЯ, ОЩЕ ПО-МАЛКО РУСИЯ. На г-н Путин този факт никак не му е приятен и усилено работи да пренапише историята. Една лъжа повторена сто пъти става истина, явно.
27
16
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Как руснаците да ни уважават, като затрихме всичките им енергийни проекти, от които и за нас щяха да останат милиарди. Никой не обича леките жени, каквито сме ние. Кофти, ама факт!
26
9
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Вече и най-промиттите мозъци у нас разбраха колко "приятелска" политика води към нас Русия. За Путин вече е правило да говори откровени лъжи. Къде е официалната ни реакция!?
25
3
 
9
 
! Отговори
:)) преди 6 години
До 24 АнонименБълг. правителство е добре да се държи достойно, а не като засегнато/обидено дете! Неможе Захариева да неглижира първо Русия, а след това "кирилицата е обща" ! :)) то той и интернета е общ, ама на чия земя е създаден? :)) Кой са авторите? :))пп. Захариева и Борисов сега нанесоха съкрушителен решаваш удар на Путин и той вече няма да ги хапе! :)) Мяууу !
24
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ха, ха как Путин ни гледа сеира! Защото всеки руснак знае, че кирилицата е дошла от България.
23
9
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Според мен, Бойко трябва да изрежи Путин като кисела краставичка. Отново се показва мекушав. Кирилицата е създадена по поръчка на византийския император за българската държава. Тогава дори област не е имало с имато Македония. Явно Путин е враг на България. Трябва и нашето отношение към официална Русия да е същото.
22
10
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
бойко борисов ми става все по симпатичен, а *утин все повече ми пада в очите!
21
1
 
12
 
! Отговори
Гела преди 6 години
Къде е гочето гергов, почетния консул да направи коментар
20
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Браво Гоче и *** ти отива. Те утре и в спалнята ще те заместят, ти пак се гордей
19
5
 
0
 
! Отговори
:)) преди 6 години
Махленска политика! Георге Иванов без значение ли са българските политици? Репликира се единствено Путин, при това диалога е "подслушан" между Г.Иванов и В.Путин/Македония-Русия/!
18
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Боли ме точно фара, какво е казал дребничкият човек в Москва и смешката в бутафорна антична сграда в Скопие. Напук и на двамата и на сите останали душманине - Българията ке я биде!!!
17
4
 
28
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 6 години
Хубав коментар на мин.Захариева,достоен.Фактите не подлежат на коментар.Гордейте се Българи,никой не може да ни отнеме и да помрачи светлия ни празник,напротив;радваме се,че и други...празнуват.
16
1
 
22
 
! Отговори
Гела преди 6 години
Той путин пиши и чете на МАКЕДОНСКИ
15
8
 
11
 
! Отговори
(-_-) преди 6 години
Путин се изгаврил с македонците, щото той е съвсем наясно, че Македония въобще е една измислица, а някой се опитва да изкара нещата, че видите ли казал нещо срещу България.. То изобщо не е нужно да ни се казва това и онова - ние сами се oнождаме!
14
8
 
24
 
! Отговори
cazzo duro преди 6 години
"Грешката" не е случайна, разбира се...Добра вечер русофили!! Путин се подигра с България! Честито!
13
7
 
20
 
! Отговори
БАБА КУНА преди 6 години
БОКО НЕ СЕ ПРАВИ НА УДАРЕН, СЛЕД ТАЗИ ПОДЛОСТ НА ПУТИН ТРЯБВА ДА ИЗГОНИМ РУСКИЯ ПОСЛАНИК ОТ БЪЛГАРИЯ И ДА СКЪСАМЕ ДИПЛОМАТИЧЕСКИТЕ ОТНОШЕНИЯ С РУСИЯ ДОКАТО НЕ НИ СЕ ИЗВИНЯТ. А МАКЕДОНИЯ НИКОГА В ЕС!