Алцек, Вълчан, Кубрат... изчезват ли българските имена?

Фондация ще поощрява родители, избрали традиционни имена
25 май 2017 11:00,
68
Алцек, Вълчан, Кубрат... изчезват ли българските имена?
Снимка: архив, Reuters

Активистите от Фондация "Въздигане" обявиха, че ще оставят своя принос за съхраняването на българския дух и култура. Една такава стъпка е като подкрепят хората, които искат да кръстят детето си с българско име. Петима ентусиасти ще подкрепят пет имена - Кубрат, Алцек, Аспарух, Тервел и Вълчан.

За всеки родител, който е кръстил детето си с едно от тези имена, Фондацията е оставила контакт, където да бъде изпратена снимка на свидетелството на раждане на детето.

Темата за българските имена предизвика дискусия и постави въпроса: Завръща ли се тенденцията родителите да кръщават децата си с български имена и защо някои решават да използват чуждите?

"През последните години провеждахме проучване за модата на имената на новородените деца и има две тенденции - старото продължава да е все така актуално, а от друга страна се използват и новите имена. И двете тенденции се конкурират, но българските имена не се губят! Огромна част от децата носят български имена", каза гл. ас. д-р Мая Влахова от Института по български език към БАН пред Bulgaria ON AIR.

"Идеята ни е да насочим вниманието към българските имена. Чрез името си всяко дете може да получи шанс, името може да даде вяра на детето", смята Ивелин Михайлов от Фондация "Въздигане".

Темата за българските имена коментира и боксьорът Тервел Пулев.

След успехите на ринга на братята Тервел и Кубрат Пулеви много родители решиха да кръстят децата си с тези имена.

"Традицията с имената на велики български владетели в нашето семейство започва от баща ми. Той е по-скоро манияк, отколкото любител на българската история. Наложил се е нашите имена да са на български владетели, а аз продължавам неговата традиция", разказа Тервел Пулев.

Трикратният европейски медалист бе категоричен, че като кръщаваме децата ни с български имена, това е един от начините да не забравяме кои сме като българи, откъде идваме и най-вече да помним нашите предци.

"Не сме с нищо по-малко от някои развити икономически държави. Защо трябва да сме чуждопоклонници, при положение, че сме си самодостатъчни - имаме история и ценности", заключи Пулев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


68
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
0
 
11
 
! Отговори
Кракра Пернишки преди 6 години
У Перник ако е момче го кръщаваме Кракра. И му правиме първа вноска за Гоуф.
35
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Единственото чисто българско име влязло в световната именна етимология е Борис.Огромна част от "българските" фамилни имена са турски с надставка ов.
34
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
На чергубоиля Мостич може да кръстим няколко!
33
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Момиченцата как да ги кръщаваме?Хубави прабългарски имена за момичета са Косара, Роксана, Кали.
32
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Курт е турска дума и буквално означава вълк.
31
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
По добре Алцек, отколкото сега модерните Издислав или Франчешко или Кимирсен.
30
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Авитохол не е точно име, а изречение, което грешно се счита за име. Но както и да е. И най известното в света българско име не е Курт (Вълчан), а Борис (барс). Борис се използва във всички западни държави, в Русия и т.н. И още нещо. Иван, Георги, Васил и т.н не са български имена. Те са гръцки и еврейски.
29
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Вълчан не е прабългарско. Прабългарското е Курт.Къде отидоха имена като Омуртаг, Ирник, Авитохол, Кубер, Гостун...Пагане?
28
3
 
13
 
! Отговори
no name преди 6 години
Дааа бе ще си кръстя детето Алцек.. звучи ми като име на лекарство. И после да го спукат от подигравки в у-ще. Не мерси. И без това децата са подложени на стрес още от детската градина, няма нужда да ги обричаме и ние. Противник съм и на извращенията от типа Ванеса, Патрик, Джесика и подобни. Има достатъчно нормални имена, които звучат добре дори в чужбина (ако един ден детето ви заживее там да не се чуди как да си сменя звучното българско име Гюрга или Груйо примерно ).
27
2
 
19
 
! Отговори
Ивац преди 6 години
Аз се казвам ИВАЦ. Харесвам си името м също е прабългарско ..Не е Иван...или Асан но е оригинално...Вижадл съм как във феиса Ивановци се кръщават Еивън. за да са по интересни и вървежни..но какво да кажа евро толерастия...
26
3
 
9
 
! Отговори
Даскал преди 6 години
Момиченцата как да ги кръщаваме? Или те са *** и родителите им не заслужават поощрение! Все пак да припомня - българката е пазителка на традиции, песни, танци.
25
5
 
14
 
! Отговори
Вълчан Котрагов преди 6 години
До ПАТРИОТ: Прекрасни имена отпреди 13 века. Кръсти си децата с тези имена, направи им лъкове, купи им коне и ги запращай към централна Азия.
24
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Хан Дрого! и той е наш човек! :)Искал е да седне на Железния трон в Константинопол, но гадните византийци го убиват с предател и после историята продължава с някакви измислици за дракони и зомбита, но такива по българските земи не са немерени :)
23
8
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Кой нормален ще си кръсти детето Алцек моля ви се?---Ако вие ненормaлниците не бяхте мнозинство, бих го кръстил, да. Но в днешното пoмиярско време e опасно да показваш почит към древните традиции.
22
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Само да не се появи и фондация, която да дава по 1000 лева, ако си кръщаваме децата Мохамед, Хасан и т.н."Тукашните натурализирани шведи всичките ще почнат да си кръщават чаветата с тези имена.
21
0
 
16
 
! Отговори
Али ал Ахмак преди 6 години
Само да не се появи и фондация, която да дава по 1000 лева, ако си кръщаваме децата Мохамед, Хасан и т.н.
20
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Забравихте най-известното българско име: Борис. Цял сват го ползва, включително Русия и Великобритания.
19
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тъпотия и егоизъм, много по-важното е да се борим срещу насилието, срещу психологическия и физически тормоз в градините, срещу бедността защото статистиката ясно показва колко деца в България живеят в бедност и лишения. Едно е модерни, друго е остаряващи имена. И в Германия никой вече не си кръщава детето Еберхард, защото името вече не е модерно, въпреки че е немско, но много други остават във времето.
18
1
 
7
 
! Отговори
BG преди 6 години
Веднага предлагам и още едно хубаво българско име - АВИТОХОЛ !
17
3
 
12
 
! Отговори
Джурналист преди 6 години
Гледам много професори по антропология и културология са се изказали. Все още не се знае какъв е етносът на старите българи, но със сигурност е бил смесен народ. Фактът, че сме били разделени на племена оногундури, утигури, кутригури и т.н. е показателен. Имали били тюркси имена - като идваш от централна азия Джон и Смит ли да се назовават искате? А за славяните - това че не са могли да си направят държава сами за толково години преди нас говори ясно за развитието им - племенно...

Спонсорирани публикации