Божидар Димитров: Гърците да са доволни от думите на Путин!

Не е казал, че буквите са получени от "Македония" или "македонския народ"
25 май 2017 21:11, Елка Василева
254
Божидар Димитров: Гърците да са доволни от думите на Путин!
Снимка: БТА

Като заяви, че азбуката в Русия е дошла от македонската земя, руският президент е направил исторически правилно изказване - Кирил и Методий са родени в Солун, а градът е част от антична Македония, пише Божидар Димитров в свое становище.

Той пояснява, че днешна Македония не е част от първоначалната територия на антична Македония – на нея има две други държавици: Дардания в Западна Македония и Пеония в Източна Македония – съответно на племената й траки.

От изявлението на Путин би трябвало най-доволни да са гърците, тъй като подкрепя тезата им, че Македония е част от гръцкото културно-историческо наследство, заключава Божидар Димитров.

Още по темата

Припомняйки заявеното от бъдещия премиер на Македония Зоран Заев, че македонци и българи са един народ, историкът казва, че би следвало да сме доволни и ние, тъй като понятието "македонска земя" може да бъде тълкувано от нас само в географски смисъл.

Путин много е внимавал да не каже, че русите са получили азбуката от "Македония" или от "македонския народ", пише Божидар Димитров.

Той е събрал и официалното мнение, заявявано от компетентните руски власти по въпроса:

Руска Патриаршия. През 2012 г. руският патриарх заяви, че Русия е получила християнство и писменост от България.

Руският министър на културата, историкът проф. Мединцев, заяви през 2014 г., че Русия е задължена на България, че й е дала християнство и писменост.

Руска академия на науките. Във фундаменталния си труд – петтомната "История на славянските литератури", любимецът на скопския президент Георги Иванов Св. Климент Охридски и всички останали от Св. Седмочисленици до Григор Пърличев и Райко Жинзифов са в раздел "Българска литература". А раздел "Македонска литература" просто няма, пише историкът.

Божидар Димитров разказва за събитието от 988 г., когато Русия приема християнството за официална държавна и единствено позволена религия.

"И тъй като християнството е религия, която се практикува чрез книги, т. е. - чрез писмено слово на евангелия, псалтири, минеи и т. н., Русия го практикува от първия ден с книги на български език, написани на кирилица. Русия не познава като нас дори и един кратък период на използването на гръцкия език (865-893 г.). Византийското пратеничество, което покръства руския двор през 988 г., според много наши и чужди учени е отишло в Киев с набор български книги, взети от Преслав и Плиска, които тогава са на българска държавна територия, управлявана от цар Роман със столица Скопие. Плиска и Преслав ще паднат във византийски ръце чак в 1001 година, вече по времето на цар Самуил", пише историкът.

Що се отнася до името Македония, то изчезва от античното и днешното си място за 1100 години в VI век., пише още Божидар Димитров.

"Пак тогава, при учредяването на темите (областните територии) на Византия, с името Македония се нарича част от Тракия (между Пловдив и Цариград). След като България установява трайна граница с Византия в 814 г. - някъде по трасето на днешната българо-турска граница, тема (област) Македония е съкратена в територията между Одрин и Цариград. Това име областта запазва много до късно – дори в 1393 г. се пише, че патриарх Евтимий е заточен от турците в "Македония". А Повардарието в тази година все още не е част от Османската империя. Името "Македония" ще бъде върнато на картата на античното си място от хуманистите в XVIII-XIX век," обяснява Божидар Димитров.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


254
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
198
0
 
0
 
! Отговори
Поп Анигнош преди 6 години
Не само гърците, доволни от думите на Путин са и гръцките *** в България, водени от видния български патриот "професор" Божидар Димитров, който през ден, през два е в Солун или Атина, където го отчитат, консултират и мотивират за антибългарските му изяви.
197
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 217 НЕ създаваме славянска Ние създаваме- Българскат6а Азбука- на която руските май,му,ни пишат и до сега
196
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ами айде да се погледнем в очите и да не се лъжем. Да си погледнем държавата и правителството а и историята. Сега още ли вярвате че наистина НИЕ сме създали славянската азбука.
195
0
 
0
 
! Отговори
PD преди 6 години
Изглежда, като да пропуснаха, наблюдателните коментатори, белите и кашите забъркани от хуманистите, за които говори Б. Димитров. Съветвам търсачите на правдата, да се поровят из делата им. Ще се изненадате колко е преоразмерено Греатското езиково влияние по отношение на елитите в Византия. А за етнос по европейските земи, извън пристанищната далавера, даже няма смисъл да коментирам. Много от днешната реалност, е резултат от действия в този повратен за Белите ари, исторически момент.
194
2
 
2
 
! Отговори
.................... преди 6 години
Ако става въпрос от чии земи е дошла Азбуката, това са Тракийските земи на Великия Тракийски народ и нито другаря Пyтя, нито Бoжо дъвкача на исторически документи, нито лудите макета, нито алчните византийци (египетски имигранти) имат правото да казват.Този въпрос отдавна е решен но явно Пyтя не са го информирали, че историята не може да се променя след партийно събрание на КПСС.
193
2
 
1
 
! Отговори
Въпрос за наще Юнаци преди 6 години
Ха сега да кажете кого обича другаря Пyтя ?! Лудите червени Макета, които сесерето създаде с помощта на другаря георги димитров когото КГБ уби, Гърците дето само се чудят как да ни вземат и земята и историята или Българите, на които червената армия им взе имота и ги зароби за 100 години??
192
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
така е, Божо един път да е прав
191
1
 
1
 
! Отговори
за европа преди 6 години
Говорех
190
1
 
3
 
! Отговори
Ангеле преди 6 години
Пич. Недей залита по БожкоДимитровските лакърдии. Спорно е да ли са словени. Камо ли българи.А и нема значение. Важен е резултата.Благодарение на тях в средновековието Царство България и Източната Римска Империя са единстврните държави които пишат и четат на собствен говорим език
189
4
 
4
 
! Отговори
Ангел преди 6 години
Всъщност Солун е бил част от древна Гърция още от самото му създаване като град.За много малък период от време е бил Славянски и Византийски град .Сега отново си е Гръцки.По времето когато Братята пишат азбуката Солун е на границата между България е Гърция но всъщност е бил Гръцки град с голямо Българско население.Всъщност най-правилното изказване в случая е че Азбуката е дошла от Гръцките земи написана от Българи по поръчка на княз Борис Първи!
188
0
 
3
 
! Отговори
ми така де преди 6 години
Ромеи са. Благодаря че ме цирираш.И кво от това. Глаголицата и Моравската мисия са неуспешни ромейски проектиХвала на Кана Сюбиги Борис, че е намерил как в тая ситуация да се възползва от грешката на ромеите. Да вземе вече готовите преводи. Да разпореди съставянетона нова подходяща за България азбука.И да разкара гръчките попове барабар с езика им гръчки .
187
0
 
2
 
! Отговори
Читател преди 6 години
886 г. Изгонване на учениците на Кирил и Методий Горазд, Климент, Сава, Наум и Ангеларий, от Великоморавия. Радушен прием за Климент, Наум и Ангеларий в България от княз Борис.след 886 г. Дейност на Климент в Югозападните български земи (област Кутмичевица, дн. Македония). По заръка на княз Борис е изпратен в Кутмичевица, за да развива книжовна дейност. Под ръководството на княз Борис в българската държава се оформят два големи книжовни центъра единият е в Плиска (североизточните преде
186
0
 
3
 
! Отговори
И ПАК преди 6 години
Във Великоморавия Кирил и Методий създават писменост и богослужение на славянски език. Озовавайки се сред великоморавските славяни, братята започват да изграждат с ентусиазъм славянската църка и училище, да разпространяват славянската писменост. Натъкнали се на трудности в своята дейност, те отиват в Рим. В Рим Кирил умира.
185
0
 
5
 
! Отговори
И ПАК ЧЕТЕТЕ преди 6 години
863 867 г. Мисия на Кирил и Методий във Великоморавия при княз Ростислав. Моравската мисия била предизвикана от моравския княз Ростислав, който решил да освободи земята си от чуждата немско-латинска църковна и просветна пропаганда, проправяща път към владичество на германските феодали. Ростислав искал да славянизира църквата, като съдаде славянско духовенство и славянско богослужение върху основата на една славянска писменост. Византийските управници удовлетворяват молбата на Ростислав, изпращат в Моравия изтъкнатите вече, като мисионери и като работили сред славянството Кирил и Методий. В
184
2
 
2
 
! Отговори
Брей преди 6 години
Много бързо реагираха тоя път от масква.Инструктирали са те вместо псувни стихове да редишНема лошоВсе е по добре от тролска бълвоч
183
1
 
4
 
! Отговори
ЧЕТЕТЕ преди 6 години
Братята са родени в Солун, като деца на висшия византийски военачалник, друнгария Леон, известен в българската историография като Лъв [2] (на гръцки: Λέων, Леон), подстратег (помощник управител) на Солун и областта, и на жена му Мария. Това многобройно семейство според житиеписеца на Константин е от добър и почтен род, отдавна познат на бога, на царя и на цялата солунска област. Те са високопоставени поданици на Византийската империя.
182
1
 
11
 
! Отговори
демек преди 6 години
Б.Д.По принцип ръси глупости ама баш сега е правВервайте ми!Слава Путину!
181
4
 
5
 
! Отговори
само не разбрах преди 6 години
Божко Димитровски или ДмитриевичВсе тая. Изкукал ли е или неА днешните антички македони които по съвместителство следобед от 14 до 18 часа са и баш словени, да ги изчеткаш ли искаш или да ги обидишИли се мажеш на гърцитеИли на главния москалИзобщо какво всъщност написа?
180
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Този път поздравявам Б.Димитров.Много пъти говори измислици но сега е обективен.
179
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Восток-дело тонкое D