Загиналият пилот предотвратил огромна трагедия

Водолаз с риск за живота си извадил Анастасов
10 юни 2017 13:06, Елка Василева
61
Загиналият пилот предотвратил огромна трагедия
Снимка: архив, Булфото

Действията на загиналия пилот - командирът на вертолет "Пантер" майор Георги Анастасов са спасили живота на останалите двама членове на екипажа и са предотвратили риска тежкият инцидент да се превърне в огромна трагедия. Това каза командирът на Военноморските сили контраадмирал Митко Петев.

Той допълни, че тленните останки на пилота ще бъдат изпратени в родния му град Ямбол, където утре от 11.00 ч. ще бъде поклонението.

Зам.-министърът на отбраната Анатолий Величков съобщи, че комисия от експерти от Военна полиция и ВМС вече разследва какви са причините, довели до тежкото авиационно произшествие. По думите му тя трябва да се произнесе до 30 дни.

Още по темата

Величков допълни, че състоянието на другите двама членове на екипажа на вертолета - капитаните Павел Симеонов и Анатоли Апостолов, настанени във Военноморската болница във Варна, е стабилно и се подобрява.

9 юни е черен ден за флота и за държавата, каза флотилен адмирал Мален Чубенков, командир на флотилия бойни спомагателни кораби и ръководител на учението "Черно море - 2017", по време на което стана инцидентът.

Чубенков уточни, че произшествието се е случило, след като той е подал сигнал за край на учението.

Отлитайки, вертолетът е влязъл в съприкосновение с предната мачта на фрегатата "Дръзки", от която са отрязани около 20 сантиметра. Вертолетът се е отправил към брега, но загубил устойчивост и паднал във водата.

За спасяването на екипажа бе създадена веднага организация, разказа Чубенков. По думите му в акцията е включен и водолаз, който с риск за собствения си живот слязъл до потъналата машина, счупил вратата и извадил командира Анастасов. Междувременно другите двама членове на екипажа са качени на борда на плавателните съдове в района.

Бяха предприети веднага мерки за ваденето на вертолета от водата, допълни Чубенков. В акцията е участвал и плаващ кран. Машината, която е била на дълбочина около 2 метра, вече е на брега. Най-вероятно няма да има възможност тя да бъде използвана отново.

До изясняване причините за инцидента се спира експлоатацията на другите вертолети на ВМС, допълни вицеадмирал Емил Ефтимов, зам.-началник на отбраната.

С летателния състав на авиобазата работят психолози.

Ефтимов даде висока оценка за организацията на извършените аварийно-спасителни дейности на море и изказа съболезнования към близките на загиналия майор.

Неслучайно майор Георги Анастасов бе командир на екипаж, допълни подполковник Милен Хинтоларски, главен експерт в щаба на ВМС. Той разказа, че загиналият пилот за три години е получил последователно квалификация от трета, втора и първа степен. Това е високорискова професия и тези неща са част от нашия живот, каза още Хинтоларски.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


61
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
44
0
 
0
 
! Отговори
Коко преди 6 години
До Анонимен който пита как Качака накарал пилота да блъсне кораба: ами много просто като изискват демонстрации на супер пилотаж ниско над земя/море , антени, вълнолома във Варна и прочие. Много пъти съм наблюдавал и съм се чудел защо трябва да летят над града и канала толкова ниско. Ефелък или заповед резултат един. Мир на праха на момчето и дано другите пилоти си направят изводите. Всеки ден тестват дронове на вълнолома, продължавайте да летите на 50 метра и ще видим кога трагедията ще се повт
43
0
 
3
 
! Отговори
Така е преди 6 години
Пилота е предодвратил голяма трагедия.Ми ако беше блъснал някоя баба на пешеходна пътека?
42
0
 
3
 
! Отговори
ККК преди 6 години
класически отговор на военнен .... точно така е станало, поВервахме ви
41
2
 
1
 
! Отговори
До 47 преди 6 години
Това го е направил сина на Добри Джуров, на който не му е пукало от нищо.Голям дивак е бил.
40
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
тези приказки са за замазване на положението човека сгрешил блъснал се сега герой го направете.
39
1
 
17
 
! Отговори
i'm преди 6 години
Еми няма как да напишат,че всъщност пилотите ни нямат нужния летателен опит, защото летят рядко и техниката която са купили я пазят зад витрините само да я показват. Е за това се е блъснал в мачтата. Ама не звучи геройски просто, а тъжно и жалко.
38
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Доста детска грешка.Да закачиш фрегатата?!
37
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
На нашите летци руски ракети калибър не им трябват за да им свалят хеликоптерите. Те сами се блъскат в мачтите като слепи прилепи. Е, някои го намират за геройство. Ама на мен ми се струва че е просто некадърност.
36
0
 
6
 
! Отговори
№8 ди влади преди 6 години
Още чакам да разкажеш онази история:"Както навремето българска подводница е проникнала в суперзащитения Севастополски залив(бухта) и им е натрила носа на руснаците."Кога? Коя подводница? Разкажи, за да повдигнеш ду-ха на дежурния контингент! Глупи, знам друга история, но тя е с италиански водолази. И съвсем не е била за натриване на руски носове, а много болезнена. Приемам, че ти си се поувлякал ***-алко във фантазията и ти предлагам да се извиниш!
35
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
По объркана статия не бях чел, каква трагедия е предотвратил пилота?
34
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Мога ли да запитам плювачите по министъра: по какъв точно начин г-н Каракачанов накара пилота да блъсне хеликоптера си във военния кораб?
33
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Когато аз служех през далечната 1974-1976г.на големите бригадни учения се предвиждаха и допускаха до 2-3 жертви,сега какво се е променило
32
24
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Каракачанов да си подава оставката!!! Какво чака? Геройски да загине цялата ни армия спасявайки дебелия му гз ли?
31
13
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
NE MOJE DA POGUBISCH POVERENATA SI TEXNIKA I DA SI GEROI TAKYV FILM NQMA
30
10
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ако пилота е герой, чия грешка изкупва? А ако е виновен какъв герой е? Светла му памет на човека, но трябва ли да загиват герои за да прикриват некадърните си началници или пък ако не са герои кой ще поеме вината за назначаването им.Следата води към един дебел министър случайно оглавил военното министерство.Чакаме оставката му!!
29
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
PIDALA NA VSQKAKYV EZIK SI E PIDAL I PREDATEL
28
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
IMA LI NQKOI DA NE MUE QSNO CHE PRI KAKYVTO I DA E POLITICHESKI REJIM VOISKATA SLUJI NA STRANATA SI NAI_VECHE TYPACI
27
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
OT 1878 GODINA DO DNES 2017 GODINA VSICHKI SLUJIM NA RODINATA SI *** AKO TI NE GRUMNI SE PREDATEL
26
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ZA KVA PARTIQ VE PUQK SLIJILI SME VSICKI NA OTECHESTVOTO PIDAL DETO NE SI POMIRISAL KAZARMA
25
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
XELIKOPTERA NI PADNA OSTAVA I SAMOLETA NI DA PADNE I NQMAME AVIACIA SAMO ZA VOINA SME.