Хората – най-тежката загуба за Румъния и България

Успехът, парите, шансът. Какво прокуди младите?
18 юни 2017 21:44,
322
Хората – най-тежката загуба за Румъния и България
Снимка: Reuters, архив

Новият живот на Елена Йоана Брайку започва през 2009 - две години след присъединяването на родината ѝ към ЕС. Румънската лекарка получава предложение за работа в най-голямата клиника в Германия - берлинската "Шарите" - и решава да замине.

"В Румъния стандартът ми на живот не беше никак лош. Само че исках да докажа на самата себе си, че мога отново да започна от нулата, че мога да се наложа и в една по-добре функционираща система", казва Брайку. Тя изобщо не мисли за връщане. "Вече не бих могла да работя в румънското здравеопазване. Тук, в Германия, работата определено е повече, но и шансовете за професионално израстване са много по-добри."

Една история на успеха

В това е убедена и Анна Димитрова. Тя потегля за Германия преди 20 години - именно заради по-добрите възможности за професионална реализация. 40-годишната българка е междувременно една от малкото топ-мениджърки в Германия с чужди корени, разказва "Дойче веле".

"Още след промените реших, че ще уча в чужбина. Исках да следвам макроикономика и да науча от първа ръка как функционира пазарното стопанство", разказва Димитрова. От самото начало тя преследва целта си "с много усърдие и силна воля". И завършва университета "Ерланген-Нюрнберг" като най-добрия абсолвент на випуска. Непосредствено след дипломирането си Димитрова започва работа в телекомуникационния концерн Mannesmann. А от близо година е в Борда на директорите на компанията, която междувременно носи името Vodafone.

И днес хиляди млади българи тръгват по пътя, който Анна Димитрова вече е извървяла. Според данни на Германската статистическа служба, през 2015 година в Германия са живели над 225 хиляди български граждани, много от които са висококвалифицирани. И докато германският трудов пазар печели от притока на чужди специалисти, равносметката за България звучи стряскащо: според изчисления на БАН, само след около 5 до 10 години на българския трудов пазар ще липсват поне 400 хиляди квалифицирани кадри.

Десет пъти по-висока заплата

Сходни проблеми измъчват и съседна Румъния, където отливът на специалисти се усеща най-силно в медицинския сектор. През последните десет години близо 43 хиляди лекари и фармацевти са напуснали страната. Само в Германия работят към 5 хиляди румънски медици. Един от тях е Костас Ифандопол. Младият зъболекар пристига в Берлин преди три години. Привличат го високото заплащане и несравнимо по-добрите шансове за професионално развитие. "В Румъния бързо осъзнах, че няма да мога да осъществя мечтата си за собствен кабинет", разказва Ифандопол и добавя: "В Германия заемите са много по-изгодни, а и за изплащането им ще трябва да работя много по-малко, отколкото в Румъния." В момента Ифандопол работи в частен зъболекарски кабинет в Берлин, а заплатата му е десет пъти по-висока, отколкото в Румъния.

И България губи все повече медицински кадри. Днес в страната работят около 28 хиляди медици. Само преди седем години броят им е бил 35 хиляди. Тази тенденция не вещае нищо добро за страната. Германия обаче извлича ползи от притока на чужди кадри: "Ако не бяха лекарите от Източна Европа, някои германски региони вече щяха да са останали без медицински персонал", казва Джалид Сехули, който ръководи гинекологичното отделение в берлинската клиника "Шарите". Сехули е роден в Берлин в семейството на марокански бежанци. И може би тъкмо затова залага на мултикултурализма. "Двама от колегите ми са от България, имаме и една колежка от Румъния. И тримата са отлично подготвени, справят се много добре с езика и бързо се напасват към тукашната система", обяснява Сехули.

Според актуално изследване на ООН, най-малко 3,4 милиона румънци работят зад граница. Българското население също се топи: от 1989 насам над 1 милион българи са напуснали родината си. "Този отлив на хора се отразява много лошо на българската икономика, тъй като при много от тях става дума за висококвалифицирани кадри", казва Митко Василев, управител на Германо-българската индустриално-търговска камара. Той изтъква, че германските инвеститори в България все по-често се оплакват от недостиг на квалифициран персонал.

"Върнах се в България, защото я обичам"

Накратко: изгледите за бъдещето не са никак розови. Доказват го и резултатите от едно допитване на германската фондация "Фридрих Еберт", в което 43% от анкетираните българи и 40% от румънците са заявили, че възнамеряват да емигрират.

Истории като тази на българката Таня Георгиева-Шнел вдъхват надежда. След като завършва следването си в Германия, Таня решава да се върне в България. С нея заминава и нейният германски съпруг. "Върнах се в България, защото много я обичам. И защото тук се чувствам по-значима", казва Таня. Откакто е в България, тя се е посветила на двете си деца и природозащитата. И изобщо не съжалява, че е решила да се върне. "Обърна ли се назад, не съжалявам за нито един ден в живота си, още по-малко пък за времето, прекарано в България сред любимите ми хора. Да, липсват ми германските библиотеки, велосипедните алеи, детските площадки, парковете, качественото здравеопазване. Но в България живея с усещането, че нещата, които правя, имат по-голяма стойност. Тук ми е много по-лесно да намирам каузи, за които си струва да се работи. И това ми дава сила", разказва тя. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


322
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
8
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А някой ще каже ли защо Германия не може да обучи свои собствени лекари, та трябва българи и румънци да ходят там?
18
0
 
33
 
! Отговори
Вуте преди 6 години
Замисляли ли сте се?На,колко реално произвеждащи нещо се крепи България?!Аз си мисля,че не са повече от 1 милион!Може и да не съм прав,и дано не съм!!
17
7
 
21
 
! Отговори
PD преди 6 години
Хайде стига! Псевдо ентелегенти реват на чужд гроб. Време разделно е, и в трудностите са калява характера. Който търси лесен живот, ще си плати цената. Който се справя с трудностите днес, утре ще води дружини. Няма друг начин, да се отсее житото от плявата. А жътвата иде. И всеки, ще трябва да плати цената за избора си.
16
1
 
64
 
! Отговори
Кратун преди 6 години
В България се живее добре ако парите ти идват от чужбина. Всички, които работят и печелят онлайн, ще кажат калко им харесва в България. И на всички, които се върнат да си карат почивката с пари в джоба също им харесва. Но ако трябва да преживяваш с иработеното в България е голяма мъка. Нека не си правим илюзии. В България заплатата ми беше 4 пъти по-малка от това, което ми плащат сега в Германия. И още нещо - ще се усети че и инженери няма, когато се опитат да вдигнат на крака индустрията.
15
9
 
28
 
! Отговори
Уот дъ фък преди 6 години
Живейте си в ***. Пишете си сълзливи статии и чакайте зад клавиатурите някой да дойде да ви свърши работата. Така ще е като все чакате някой да ви оправя все си ходите оправени. Псевдопатриотчета които ни наричат предатели само защото не могат да се отделят от полата на мама. А да само да уточня за гражданйето. В България няма нито един град - всичко е село. Ако не ми вярвате разходете се малко по света.
14
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Румъния е едниствената държава ,която не е намаляла като население за годините на ,,демокрация ,, въпреки напускащите я . И дори има лека положителност в ръста на населението .Демократите ли са им некадърни та оцеляхя ? Я да видим в България какви пекани демократи ни громят . Явно техните не са били членове на комунистическата партия .
13
13
 
42
 
! Отговори
Живея на Запад преди 6 години
Заслужавате си го селяни, с вашата корупция, далавери, познати и приятели и всичките ви гнусотии. Хак да ви е, никога няма да се върна и да плащам данъци в България.
12
6
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Махнах си детето от тази комунистическа клоака.И така...
11
0
 
40
 
! Отговори
аз преди 6 години
Ех какво нещо е интереса, след като на призивите да дойде някой да работи за без пари , естественно никой не дойде изведнъж се сетиха ,че има хора в чужбина и сълзи покапаха по журналистическите бузки. Как па точно сега се стиха бре?
10
4
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Споко в Чалгаристан се толерират безгласните букви, смазаните от безвремие и просотия хора плюс небългарския електорат на БКП,ГЕРБ,СДС, ДПС и подобната им ***!!! Най-големия бойкот на изгнилата ни пост комунистическа държавица дойде точно от хората, които я напуснаха, там просто няма как да им противодействат безродниците, дето ни доведоха до тоталния крах!!! Сега ритат на умряло, защото идва и техния ред да ги изгонят, просто защото не остана кой да работи...
9
9
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Махнах си детето от тази комунистическа клоака.И така...
8
0
 
30
 
! Отговори
Манафов преди 6 години
Страдам за всички роми, турчори и гласоподаватели на Герб. Честно!
7
1
 
50
 
! Отговори
гошо печиния преди 6 години
българина има комплекс за малоценост. като види 2 лева и требе да се покаже. дали ще е маратонки, кола, телефонче..... понеже и държавата е гангстерска и няма сигурност в бизнеса, банките, съдебна система всеки гледа да краде по много, точно защото утрещният ден е несигурен. абе въртележка
6
9
 
50
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тая "успялата" във Водафон не ми я хвалете.В тези компании ако не си КРАДЕЦ и *** няма да се развиеш.Най-крадливите компании са тези в услугите, телекоми, ВИК, енерго ....това са хипермошенници.И стига глупави статии като тази.Ако не са тези около 2 милиона емигранти да пращат по 1-2 милиарда ойро годишно Бг ще банкрутира за няколко години.
5
2
 
50
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
27 години минаха и свободно пазарно развитие няма.
4
2
 
67
 
! Отговори
бг смешки преди 6 години
у БГ няма политика - има КРАДЕНЕ ОТ ДЪРЖАВАТА ! да неговорим колко поасредсатвени хора влезнаха вътре в полтиката и съсипаха държавата ....а НАРОДА СПИ ! логично умните и по -образаваните избягаха ....кой да работи за 600 лв по 12 часа на ден ....?!?!! само да може ония отгоре да го крадат с разни схеми .....съд няма проктатура няма ...народ няма ....
3
11
 
65
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Защо не съм по-млад, да се махна от тази к0чина загубена...Млади, не правете моята грешка.
2
31
 
47
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА ! преди 6 години
Няма държава от Източна Европа, която да не е загубила част от населението си след налагането на евроатлантическото робство. Факт !Ако не вярвате, проверете в Гугъл.Най-драстично е положението в България и прибалтийските републики.ГЕНОЦИД е наложен на цяла Източна Европа.Неговото официално име е ... "евроинтеграция" !
1
1
 
59
 
! Отговори
Жоро Играча преди 6 години
Докато за парламента се напъват бизнесмени, и хора, които искат да задоволяват собствените си, на жените им и на децата им-*** интереси така ще е. Държавници вече няма, държавници. Докато не се каже "не на бизнесмените в парламента" така ще е. Ако пък се питате "за кой да гласувам" - не се притеснявайте. Ще дойде време и за правилна и про-българска платформа, изчистена от пошлост и корупция. Не се съмнявайте.