Борисов пуска "Магистрала в знанията": Всички в училище и образовани!

Кабинетът прие механизъм за задържане на децата в образователната система
117
Борисов пуска "Магистрала в знанията": Всички в училище и образовани!
Снимка: архив, Булфото

"Магистрала в знанията" - всяко дете да посещава училище и да излиза от там образовано, поиска премиерът Бойко Борисов от институциите.

Борисов подчерта, че образованието е основен приоритет на правителството му и не си спомня друг кабинет да увеличава учителските заплати с 330 млн. лв. на година.

"България трябва да има образовани хора, виждате в Асеновград, в Столипиново образованието не е на необходимото ниво", коментира още той при представянето на Механизъм за съвместна работа на институциите по обхващане и задържане в образователната система на деца и ученици в Министерския съвет.

По думите му всички други програми за иновации, за растеж в икономиката минават през преподавателите и образованието на всяко дете. Иначе премиерът очерта две възможности – то да тежи после на социалната система, което да поражда напрежение сред работещите или да стане престъпник.

Борисов посочи, че безработицата в момента е 6% и повече не може да падне, "защото в някои от етносите не знаят да четат и да пишат и не могат да си намерят каквато и да е работа".

Механизмът предвижда да има екипи във всяко населено място, които ще трябва да идентифицират учениците, които са отпаднали от системата или са в риск от отпадане и да приложат комплекс от мерки за тяхната реинтеграция.

Проблемът предполага да се влезе в квартала, в махалата, в конкретното семейство, където проблемът е от липсата на обувки до липса на желание на детето или на родителите да посещава училище, и всеки от тези проблеми трябва да се реши по различен начин, коментира вицепремиерът Томислав Дончев.

По думите му най-големият проблем е на входа на образователната система. Малко над 5% от българчетата, една четвърт от ромчетата и над 10% от децата от турски произход не са обхванати от образователната система, каза той. Според него, ако за дадено семейство не е ценност детето да ходи на училище, приоритет има общественият интерес и държавата да бъде на мястото си – със санкции, мотивация и подкрепящи мерки детето да бъде задържано в клас.

По думите му резултат от действията от механизма трябва да има веднага, още от идващата учебна година и ако той работи, да бъде оформен в закон.

Кметовете ще определят районите на обхват на всеки екип, в който пък ще има представител на МВР и на дирекцията за социално подпомагане. Те ще знаят кои деца не са обхванати и ще прилагат комплекс от мерки, ще работят с родителите, с медиатори и основната цел е да бъдат убедени родителите и децата, че образованието е най-важната ценност, обясни просветният министър Красимир Вълчев.

Вътрешният министър Валентин Радев пък вижда ролята на министерството си в това "внимателно да ги принудим да си дадат децата в училище". МВР ще положи усилия, защото е по-добре да се занимаваме с децата, отколкото след това с престъпници, подчерта той и посочи, че агресията е навсякъде, включително има посегателства върху полицаи.

Премиерът Борисов пък се обяви за стимули за учителите, които работят в по-трудна среда.

"Не искам да говоря за етноси, защото всяко българче ни е ценно и важно, но майка ми е била учителка и знам като си дойдеше и каже: "Надула ми се е главата". Не навсякъде еднакво лесно се работи с учениците", каза той.

Премиерът бе категоричен, че България ще започне да се мери с останалите, когато производителността на труда стане като в други държави, а това минава през образованието на всяко дете.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


117
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
76
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Фирмите ги уволняват и внасят работници от чужбина.
75
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
1111
74
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Безработицата е 6 прочета, защото повечето *** са с ТЕЛК , което автоматично ги прави НЕГОДНИ за работа, т.е. телковете не влизат в статистиката.Ако се сметне колко човека реално работят в Бългаия (т.е. около 1,5 милиона българи), то те изхранват останалата част от населението, което са ДЕЦА, Възрастни хора, хора с увреждания, затворници, държавна администрация и т.н., и един огромен процент****, които не влизат в статистиката.
73
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ам, че бай Тошо го беше постигнал това. След 20 години демокрация, неграмотността се е увеличила десетократно.
72
1
 
12
 
! Отговори
О, ПРОСТИЙЙ преди 6 години
КОГАТО *** ЧОВЕК ТИ ГОВОРИ ЗА ОБРАЗОВАНИЕ, ВЕДНАГА СЕ ПИТАШ - КАКВО Е СБЪРКАНО?? В ТИКВАТА НА ТИКВАТА Е СЪЩИЯТ ХАОС, КАТО В Т.НАР. МУ УПРАВЛЕНИЕ. ЕДНО Е ДА ГОВОРИ, ДРУГО Е ДА ГО НАПРАВИ, А ТРЕТО И ЧЕТВЪРТО Е ДАЛИ ИМА ПРЕДСТАВА ЗА КАКВО ИДЕ ДУМА. ИЛИ ВСИЧКО Е ПОЖАРНИКАРСКИ ЕНТУСИАЗЪМ, БЕЗ ВСЯКАКВА МИСЪЛ. ТОЯ ЕПТЕН ПОЛУДЕ - СПЦИАЛИСТ ПО ВСИЧКО, КОЙТО ЗА НИЩО НЕ СТАВА
71
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Няма смисъл да се харчат пари от бюджета за хора, които после са безработни и са принудени да бягат от България. Който иска да учи, си плаща без да краде от държавата .
70
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не виждам как може да стане това, докато в образователната система важат делигираните бюджети...! Плаща се за калпак , а не за образоване! Как учителите, които непрекъснато се оплакват за малките си заплати докараха до осми клас малолетна сливенска девойка от "индийски" произход без да се научи да чете......?
69
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Само с увеличаването на заплатите на учителите няма да се постигне кой знае какво, даже нищо. В момента учителя няма възможност да усмири буйстващи ученици. Само да го изгони от час. По мое време като ти завъртят един шамар и сополите ни се завъртаха около врата -забравяш за безобразията, които си правил. Сега е обратното. Всяка година нова програма,която си няма нищо общо с 21 век,а е за 18 век. Образованието ни е на смъртно легло. Как да променим едно нещо без да го променяме-политически девиз
68
3
 
8
 
! Отговори
Мислеща преди 6 години
Нека все пак имат право на избор, без принуда. Ако до 16 години не завършат основно образование, което е задължително по конституция, то да са длъжни да полагат обществено полезен труд минимум по 4 часа , 5 дни в седмицата. Трудът, както знаем, възпитава определени качества, а навсякъде има работа за целия китайски народ - ниви, градинки, пътища и т.н. Нека поне с нещо да са полезни на тази държава, от която са научени само да вземат.
67
4
 
9
 
! Отговори
Гого преди 6 години
Всеки да прочете "Винету" , и е готов за мин. председател.
66
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Щом си рекъл да бъде ювиги
65
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ама те ходят, бе, ходят на училище, ама си взимат закуската и си тръгват. Иначе всички са записани, защото в противен случай им спират помощите.
64
1
 
9
 
! Отговори
Столипенец преди 6 години
Бате,неща магистрали искам електропровод на знанието да пуснеш, да има жица та да има какво да краднем.
63
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Магистрала в Знанията" ... и по тази магистрала препуска на кон един индианец .ПОЧАСОВО ЗАПЛАЩАНЕ ЗАПОЧВАЩО ОТ 8.50 ЛВ СПОРЕД ПРОФЕСИЯТА,ИНДИВИДУАЛНА ПЕНСИОННА СМЕТКА,ЛИЧНА !!! ЗДРАВНА ОСИГУРОВКА,останалото са просто стара песен на нов глас !
62
2
 
9
 
! Отговори
към Байко тиквата преди 6 години
Ако електоратът ти се образова, ще те избере ли за премиер?
61
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Бойко, ниската производителност на труда не е поради ниско образование. 90% от вишистите работят за по-малко пари, отколкто един шофьор на ТИР. Проблемът е, че българските бизнесмени не могат да използват капацитета на работниците си и предлагат предимно нисковалифициран труд.
60
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен30Ами като не им стигат заплатите,разбира се че ще дават частни уроци! Същото е и за лекарите!
59
1
 
9
 
! Отговори
Горанов преди 6 години
Разтурайте седенката,пари нема!
58
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Надула ми се е главата от политици с умствено изоставане! Още майка Му го е установила, но сега е с пъти по-зле, особено в комбинация с други рапони!
57
1
 
5
 
! Отговори
шматка преди 6 години
До65Работещите в чужбина за собствени компании ли работятЛогиката ти кърти