Авторът на "Бузлуджа": Паметникът е на народа, той да реши!

"Единственият монумент на социалистическите идеи на планетата!"
Обновена: 15 юли 2017 13:53 | 15 юли 2017 13:50,
228
Авторът на "Бузлуджа": Паметникът е на народа, той да реши!
Снимка: bTV

Бузлуджа е символ - както за всички социалисти и несоциалисти. Това коментира неговият автор архитект Георги Стоилов.

Още по темата

Той завършва Московския архитектурен институт през 1954 г. и специализира градоустройство в Париж. Кариерата му започва като архитект дизайнер в "Главпроект". Делото на живота му се извисява на 1432 метра надморска височина, разказва bTV.

"Когато беше 70-годишнината на БСП направиха конкурс за 4 паметника – на Хаджи Димитър, на основателите, на габровския партизански отряд и на върха беше казано да се постави една петолъчна звезда. Аз участвах в този. Бях преди това кмет на София, бях министър на благоустройството, после вече пак бях председател на съюза на архитектите и като такъв го направих тоя паметник", обясни Стоилов.

След това започнало строителството.

"Първо с бомби взривиха върха – с 9 метра го смалиха, защото трябваше основи да се направят на монумента. След това започна да се излива бетон. 23 члена на съюза на художниците, най-добрите художници и скулптори... направиха всички мозайки, вътрешния кръг на залата. В пилона има асансьор, който се качва до горе. Така че може човек да се качи и да гледа", разясни архитектът.

Строежът на паметника на връх "Бузлуджа" продължава 7 години.

"Това е единственият монумент на социалистическите идеи на планетата! Русия има Кремъл – звездите на Кремъл са 3-метрови. Тук звездата е 12 метра! Гигантска е тази звезда!", каза Георги Стоилов.

Според автора на паметника трябва да бъде възстановен в първоначалния му вид и да бъде стопанисван от БСП.

"Нищо няма да направи държавата! Ще гледа да го забравят. Той е паметник, направен не от държавата. Държавата един лев не е дала!", настоя Стоилов и разказа, че е предложил да се направи акция да се съберат пари.

"Събрахме 16 милиона лева. Обектът струва 14 милиона. 2 милиона дадохме за детски заведения и всичко останало. Това са пари от народа. И само народът може да реши какво да го прави", категоричен е той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


228
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
95
5
 
5
 
! Отговори
БСП-жалка преди 6 години
БСП собствената си чиния на Бузлуджа не могат да поправят, пък щели България да оправят. Кой луд ще им повярва ?
94
7
 
6
 
! Отговори
СатаНАТО™ преди 6 години
До АнонименВапцаров - да.Гео Милев вероятно е бил само симпатизант на терористите.Но Вапцаров си е бил гнида пар екселанс - въпреки, че е велик поет.Като човек е бил пълен дурак.
93
6
 
5
 
! Отговори
до 125 преди 6 години
Какви езици и на какво ниво владея не ти е работа. Но, твоя език не е български, даже не е руски, а путино-съветски ! Жалък русороб-рублофил !
92
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До СатаНАТОВапцаров и Гео Милев вероятно и те са били пропаднали безделници.
91
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
лал може да наричате това недоразумение паметник
90
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До до 121Отиивай ти че не разбираш български език.
89
8
 
4
 
! Отговори
СатаНАТО™ преди 6 години
До упс...Не комунистите построиха този паметник, а нашите бащи и дядовци с нашите пари!----------------- Ако бяхте питали дядо ми дали да се строи комунистически паметник, просто щеше да ви тегли една майна и да ви заплюе. От него знам, че в селото комунисти са били най-пропадналите безделници.
88
4
 
3
 
! Отговори
до 121 преди 6 години
Запаси се с вазелин и ходи в Турция !
87
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До естетЛевски и Ботев са били терористи според НАТО и Турция в 1878 г.
86
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До НиколаЗакон за паметниците и ЮНЕСКО срещу фашизма надцакват фашистките закони на ГЕРБ и не важат.
85
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Санирането можеше да е от държавни фирми а не от частни фирми на ГЕРБ и ЕС и парите си остават в държавата.
84
1
 
4
 
! Отговори
Отговор преди 6 години
До упс... То за супер атракция добре , ама кой ще се катери по боира за тази сепер атракция. И лифт трябва да се построи, ама зелените не дават.
83
4
 
3
 
! Отговори
хахах преди 6 години
хахаха забравих.. паметник на какво беше... Българската блала бла и култура и тоя *** таковата - пише "съоражение". Показателно! гремнете паметника, скулптура, архимандрита, президента и всички, които поддържат петоууйника!
82
3
 
6
 
! Отговори
Помня преди 6 години
Акцията за събиране на пари се изразяваше в отдръжки от заплатата.
81
3
 
3
 
! Отговори
до естет преди 6 години
загуби публиката на "съоражение". Кого ще оръжаваш? Айде, бягай да четеш букварчето!
80
5
 
7
 
! Отговори
естет преди 6 години
Моля, моля !Нека да правим разлика между паметник и пропагандно съоражение !Паметник е монумент или скулптура в памет на значими /и реални/ исторически събития или личност. По възможност да е архикектурно и естетически издържан.Пропагандно съоражение е кичозна бутафория, целяща изопачаване на историческата истина за целите на тоталитарен режим.Напр: скулпторите на Левски и Ботев са паметници, скулпторите на рашки с шмайзери са пропагандни съоражения. Толкова по въпроса !!!
79
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Такива кат стоилов защо още получават пенция. Откъде накъде на *** на соц *** ще им плащам пенция?
78
7
 
10
 
! Отговори
Никола преди 6 години
Има приет закон за забрана на комунистическите символи , така че звездата трябва да се махне , може един кръст да се монтира там . Вътре повечето стенописи също са в графата "комунистически символи " така че , хубави грозни , законът казва да се премахнат ! Честно казано не виждам за какво може да послужи това странно нещо , освен може би за обсерватория .
77
5
 
9
 
! Отговори
Митев преди 6 години
Никой не го е питал народа дали иска това недоразумение, наречено паметник!! Със сигурност тези 16 милиона е можело да бъдат похарчени по-умно. Тогава в България никой не питаше народа поне "за очи" Стига с тоя "народ"!!! И сега искат да хвърлят на вятъра 5-10 милиона сякаш няма рушащи се болници, гладни пенсионери и т.н.Като са възстанови колко ще струва издръжката му? И пак от нашите данъци ще излезе.Като го иска Нинова да си го купи, но с нейни , не с партийни пари.Субсидиите са от наш джоб!
76
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Е това е наглост - с пари от народа, на народа, в "името на народа" - стомана и бетон на планински връх. Парите, народа ги бил дал доброволно и волево.Другари, на това и Вапцаров щеше да ви се изсмее.