Как със 142 лева месечно се гледа бебе? Говори Мария от Габра

Жената сподели, че е била уволнена 5 дни преди да излезе в майчинство
31 юли 2017 08:52,
186

Със 142 лева няма как да се гледа дете! Това каза пред камерата на Bulgaria ON AIR Мария, която вчера изостави бебето си в столичния квартал "Младост" 1.

Жената сподели, че е избрала да остави детето си на детска площадка, вместо в институциите, защото се срамува, че не може да се грижи за него.

Още по темата

"Няма как да работя, докато раждам и се възстановявам. Уволниха ме 5 дни преди да дойде 45-я ден, в който трябва да изляза в майчинство", продължи Мария, която обясни причините защо се е стигнало дотук.

Мария живее с майка си в село Габра, като е получавала помощ от нея в грижите за бебето.

Детето сега е поето от грижите на институциите, но майката не е сигурна дали ще го върнат обратно при нея.

"Майка ми ми каза днес да не се прибирам без дете, но се съмнявам, че ще ми го върнат", обезсърчена е Мария.

Когато чух за случая с изоставеното бебе в столичния квартал "Младост" първото, което ми дойде на ума бе приказката "Хензел и Гретел". Именно липсата на пари води до крайни решения, тъй като се влиза в конфликт с това, което желаем, обясни в "България сутрин" психологът доц. Маргарита Бакрачева.

Тя отбеляза факта, че въпреки трудните условия, жената е полагала грижи за детето си и това показва нейната дилема, а не липсата на желание.

"В един момент натрупването на външни неща, които изкарват майката извън равновесие, водят до взимане на определени решения", констатира психологът и продължи, че крайната липса на доходи, по същия начин както глада, довежда до чувството за нестабилност.

По думите на експерта пред Bulgaria ON AIR е напълно нормално майка в тази ситуация да преминава едновременно през търсене на решение на по-добър вариант за бъдещето на детето си и желанието то да остане при нея.

"Стресът и отчаянието водят до цялостната промяна както в хормоналния баланс, така и във взимането на решения. Емоционалният дисбаланс е достатъчен, за да се стигне до такава ситуация", категорична е д-р Бакрачева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


186
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
148
0
 
0
 
! Отговори
Mariec преди 6 години
***,*** държава.,щом такива са допуснати да и бъдат начело.ако беше нормална държава,300 лева трябва да получават най големите мързеливци като подаяние,защото са бг граждани.не да ни се оправдават с производителност,заетост,икономика.не пазара определя икономиката само,а и продажните политици,които япогребаха.може да ме укорявате за подаянията,но в същото време давате за пример другите държави и това ви хоресва.
147
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Буба 170Пълни глупости редиш!!! Ама пълни! Българите на запад изтеглиха майките и бащите си та им уредиха минимални социални пенсий без един ден трудов стаж от тяхна страна пък за майки давали само 4 месеца! Как още ги има такива заблудени БУБИ като теб не ми е ясно! :))))))))))))))))))))00
146
4
 
0
 
! Отговори
Буба преди 6 години
До Анонимен /167/Анонимен, има и друго - във Великия Запад майките се връщат на работа в ненормално кратки срокове, айде мерси от такава грижа за детето. Скоро питах една позната от Люксембург какво правят, ако искат да си кърмят децата /а тя трябва да се върне след 4 м. на работа!!!/, тя каза - ами не ги кърмят, тва е. И вместо бебето да е нонстоп с майката, тя бачка. В САЩ пък няма платен отпуск след раждане /позната се върна на 40-тия ден/. та моля..тук взимаш 90 процента от осигурителния.
145
0
 
0
 
! Отговори
Бабата преди 6 години
Мда, хубаво е да си състрадателен, хубаво е и да се мисли. Първо, уволнение на бременна работничка може да стане само в определени крайни случаи, иначе е незаконосъобразно. Второ, щом е работила, значи трябва да е осигурена. Ако не е - значи са се скатавали от плащане, което води до последици. Трето, предполагам може да се върне на село при майка си. Няма срамно в това да се кОпа, даже повече хора трябва да го правят. В заключение - дано се оправи жената и й дойде акълът. Не се живее ден за ден.
144
0
 
2
 
! Отговори
До 114 преди 6 години
Болничните се предават до 2 месеца след напускане, но не и за майчинство. Моля, не заблуждавайте бременните жени, които четат тук!Към момента на излизане в 45 дневен болничен за бременност и раждане, бременната ТРЯБВА да се води някъде на трудов договор.Ако искате, звъннете в НОИ и се интересувайте, но не пишете неверни неща!
143
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не съдете жената, под стрес не се мисли трезво. Не мога да се поставя в нейната ситуация и не зная как бих постъпила на нейно място. Тук на запад рядко се случва да си оставят децата, защото плащат яко помощи на самотните майки и дават жилища. Има хора, които си оставят децата на пътя, има и хора като мен, които имат пари за 4 деца, но не могат да имат и едно. Живота е несправедлив и едва ли тази жена би го оставила ако не беше в това положение
142
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Само че тези 142 лева са ПОДАРЕНИ пари.Нека да съпоставим тези 142 лв с минималната заплата, макар че много работодатели дори нея не плащат.После да видим каква е сумата, с която всяка една от най-богатите държави подпомагат младите майки и да я съпоставим с тамошната минимална заплата.И чак тогава да правим заключение какво къса нашата държава от залъка на нас, работещите и плащащите данъци, за да подпомага хора, които вечно реват, че им се дава малко.
141
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 165Ти пък я изкара че е Швейцария!! :)))))) Направо на шлеповете в Дунав и да ги давим тези кефоугодници за да не са ни бреме! Понеже никой в България не е длъжен за нищо сме последната дупка на кавала в ЕС ако въобще можем да претендираме за държава от Европа. А длъжна ли сте да издържате БАБА ЦУЦУЛАНА - парламентната и да се биете в гърдите че сте патикланка?? Я помислете трезво!!! Пиша в женски род за да си мислим за "мама" от парламента напръщяла от млекце! :)))))
140
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Човек първо мисли, после създава дете.Ограбената ни държава със сетни сили успява да осигури най-продължителното платено майчинство в ЕС, дава и много видове помощи.Но не сме длъжни да поемаме цялостната издръжка на децата на хора, които разсъждават според кефа на оная си работа, а после чакат някой да се нагърби с проблемите им!
139
0
 
1
 
! Отговори
vitoshaword преди 6 години
Намерете и следете "Кралицата на краставиците" онлайн това лято. Струва си.
138
3
 
10
 
! Отговори
nina преди 6 години
Не искам да съм съдник,но имам чувството,че историята не е точно така,както се поднася в медиите.
137
1
 
4
 
! Отговори
nina преди 6 години
#158 Комшу 😉Не съм се интересувала,защото нямам право на социална помощ тук,още повече,че съпругът ми е гарант за да живея тук.Иначе знаете много добре,че парите за социалната политика на една държава идват от данъците,които тази държава прибира..Не мисля,че можем да сравняваме България и западноевр.държави.
136
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 157И според тебе какво трябва да се прави,държавата да дава по 1500 лева на подобни безотговорни хора ? и понеже заговори за запада, знеш ли че на тая шматка в нормална държава щяха да и вземат детето още с раждането и една стотинка нямаше да и дадът, отделно че там ако си хвърлиш така детето и затвора може да отидеш
135
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 155Абе винаги когато някой сравни "България" спрямо запада пише 'глупости'! :)))))Цъфти България и гражданите в нея! :))))))
134
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 153Българската "държава" е толкова държава колкото овцата може да изпее Детелините на Лиленцето! А за "законите" и тяхната "ефективност" просто нямат стигане спрямо стандарта за една държава водеща се членка на ЕС! :)))))
133
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 150Абсолютни глупости си написал, 1-во тая е получавала детски добавки, получила е и еднократно плащане за раждане на 2-ро дете от 600 лева, получавала е и помощ за отглеждане на дете като неосигурена, нали се сещаш че щом е получавала помощ като неосигурена означава че историята и с уволнението и 5 дена преди майчинството е измислена, и най-накрая, ако искаш да оставиш дете за осиновяване или в приемно семейство не го хвърляш на улицата при 35 градуса жега
132
2
 
3
 
! Отговори
nina преди 6 години
#150Драги,няма нужда да ми цитирате какво се прави в една истинска западноевропейска страна,защото аз съм в такава.Апропо,тъй като не съм била осигурявана тук преди да дойда да живея в Дания,получавам си само детските и се справяме със заплатата на мъжа ми до момента,в който ще започна работа.Детските ми бяха около 130 евро на месец в началото,намаляват с времето.Ако човек не е осигуряван,разликата в детските в Бг и Западна Европа не е колосална.
131
5
 
8
 
! Отговори
150, преди 6 години
Ми раждайте в западно-европейска държамва тогава!Тук раждате в България и е редно да се запознаете с нейните закони, преди да пръквате на бял свят наследници и да вадите претенции държавата да ви ги издържа.
130
0
 
7
 
! Отговори
... преди 6 години
... социални помощи за раждане, за отглеждане на малко дете, отделно социални помощи за отопление и изобщо социални помощи.А имате и безплатни дела за издръжка и безплатна адвокатска помощ по тях, ако дип жената е толкоз без доходи.Сравнявате несравними неща и пишете журналистически глупости, без грам да се замислите, че представената ви история е съшита с бели конци.
129
0
 
7
 
! Отговори
148, преди 6 години
Огромна е защитата, но се иска малко четене и малко мислене.Аз сравнения с бай Тошото време не правя. Още повече то е шроко понятие и обхваща години на неколкоратни законови изменения на института на майчинството.Накратко за неграмотните, които не са наясно с основни неща-днес имате болнични /всеки чел "Клетниците" ще е наясно, че нещата са тотално несръвними, ама май вие тук не сте ги чели/, щом жената работи /пък то се твърди, че го прави/, обезщетения за гледане на малко дете две години, ..