Всяко пето дете на гурбетчии повтаряло клас в училище

В бележника на всяко четвърто преобладават тройките
15 авг 2017 08:12, Елка Василева
17
Всяко пето дете на гурбетчии повтаряло клас в училище
Снимка: архив, Булфото

Всяко пето дете на гурбетчии е повтаряло класа в прогимназиалния етап на образованието си. Това показва национално проучване на УНИЦЕФ за ефекта върху децата, чийто родители работят в чужбина, проведено през 2016 г.

23% от анкетираните деца на гурбетчии са заявили, че в периода от 5-и до 7-и клас са повтаряли поне веднъж една и съща учебна година, пише „Монитор“.

11,5 на сто от децата пък са признали, че преди да вземат диплома за начално образование, са повтаряли един и същи клас.

„Децата, чиито родители работят в чужбина, обикновено понижават успеха си в училище“, коментира ръководителят на проучването проф. Петя Кабакчиева.

Изследването показва, че в бележника на всяко четвърто хлапе, чиято майка е зад граница, преобладават тройки. За сравнение 1 от 10 деца, които живеят тук с двамата си родители, има такива оценки.

„Освен понижен успех децата, чиито родители работят в чужбина, имат по-често проблеми с Детската педагогическа стая", заяви проф. Кабакчиева.

Близо 40% от анкетираните непълнолетни с двамата родители на гурбет са работили с психолози заради проблемно поведение. Най-често в Детска педагогическа стая хлапетата попадат заради системни бягства от час или от дома си.

„Децата с родители в чужбина са по-склонни към употреба на наркотици и алкохол, да изпаднат в депресия или да откажат да ходят на училище“, обясни проф Искра Белева от Института за икономически изследвания към БАН.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Абсолютни глупости Каква е гаранцията за деца ,които са до газа на родителите си Всичко е много персонално
11
0
 
0
 
! Отговори
шматка преди 6 години
Повтарят но това не винаги е от незнание.Примерно има безотговорни родители които вземат децата на средата на уч.година при тях в чужбина.Нещо не се получава и като се върнат е естествено детето да повтори.
10
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Доколкото разбирам става дума за деца, чиито родители са в чужбина, а те са останали тук, така че е доста очакван резултат. Не съм фен на родителите, които висят на главите на децата и им пишат домашните, но без никакъв контрол обикновено това се получава.
9
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
глупости и двете ми деца са в Холандия , големия завърши а на малкия му остава една година . никога не са повтаряли класа .
8
1
 
6
 
! Отговори
сминдух енд чесън преди 6 години
Въпрос на тълкуване,все едно да се твърди ,че между децата на така наречения "елит"няма безделници ,наркомани или всякъкъв вид престъпници.
7
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Това са глупости.....във всяка една европейска държава има българско училище,което ти таксува детето за да го учи на майчиният език.... но това е друга тема.....та тези деца трябва само по паспорт да са българи......моето дете лично не му харасва да ходи понеже вземат страшно много материал за отрицателно време... така че няма как да повтаряш
6
0
 
2
 
! Отговори
Неа преди 6 години
400-500 лева отдавна не са пари ... Защо изобщо го коментираме ...
5
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Образованието ни е читаво, а ако има работеща икономика, ще има и по-грижовни родители. Масата биха се върнали, ако в малкото населено място получават 1000 лв. заплата. Така с 2000 лв. биха живял нормално, но с нето доход под 400 лв., ако въобще си намериш работа как да стане?
4
2
 
0
 
! Отговори
Шанаджия преди 6 години
Всяко пето? Тия гурбетчии колко деца имат бе?
3
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
как пък стигнахте до тези изводи??!!като се приберат родителите им от чужбина,отиват при директора,който е разпоредил на учителите да водят децата на присъствие,плащат си тарифата и получават бележник с оценки и изречение ,че детето е завършило съответния клас.иначе,досега колко училища щяха да закрият поради липса на деца!!
2
1
 
17
 
! Отговори
Неа преди 6 години
Създайте условия за родителите . Представянето на статистика .... нищо назначи . С какво ще се помогне на тези деца ?
1
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В България никой не повтаря.