За едни бира на корем, за други – 128 лв. заплата на ден! Къде ли?

Примамливи оферти излизат от Facebook групи за работа на българи в чужбина
22 авг 2017 18:00,
33
За едни бира на корем, за други – 128 лв. заплата на ден! Къде ли?
Снимка: Reuters

Октоберфест, фестивалът в Мюнхен, един от най-масовите в света, примамва с работа с добра надница.

128 лв. на ден очакват българите, решили да поработят за веселбата на другите.

Съблазнителната обява е публикувана във Facebook групата "Българи в Мюнхен" и предлага временна заетост на нашенците, решили да потърсят късмета си в германския град, пише "Монитор".

Работата е временна, само в рамките на фестивала, затова е подходяща най-вече за установили се в Мюнхен и околностите българи, поради което е от 16-и септември до 3-и октомври.

Желаещите да спечелят някой лев по време на бирения фест ще работят на две смени от 8 до 16:30 часа или от 16:30 до 1 часа.

За всеки отработен час нашенците ще получават по 16 лв. Така за целия период на фестивала ще спечелят 2 304 лв.

Facebook групите на сънародниците ни зад граница са особено популярни за търсещите работа в чужбина.

"Обявите" идват от вече установили се българи зад граница, които търсят колеги сред сънародниците си. Най-популярният начин за намиране на заетост в чужбина обаче остава европейският портал за работа Eures.

В него може да се намери препитание най-вече за работници в сферата на ресторантьорството и строителството. От обявите става ясно, че за месец в германски ресторант сервитьорите изкарват между 3200 и 4000 лв.

Кандидатите трябва да имат поне година опит и да владеят немски на средно ниво.

За готвачите изискванията са същите, но заплатите са по-високи - от 3600 до 5000 лв. в зависимост от ранга на ресторанта.

Работната седмица продължава 40 часа, като в повечето случаи се работи и през уикендите. В сферата на строителството най-голям недостиг има за ел.техници и заварчици. Над 20 са заявените в Eures свободни позиции за ел. техници в Германия, като възнаграждението започва от 1800 и достига 2200 лв.

Същата заплата се предлага и на водопроводчици, арматуристи и заварчици. На второ място в търсенето на работници от чужбина чрез европейския портал е Чехия. Там фирмите прибягват до "внос" на международни шофьори, на които предлагат между 1500 и 3000 лв.

Във Великобритания продължават да се търсят основно болногледачи срещу 17 лева на час.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


33
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Преди няколко години посетих въпросният фест, бирата струваше 9евро за литър и сервитьорите закръгляха автоматично на 10.А бира се пие в големи количества ,така че работниците не карат само на 8 евро на час. Почти всички сервитьори бяха немци.Имаше и яки каки дето мъкнеха по 5 литровки в ръка.
12
4
 
17
 
! Отговори
Запознат преди 6 години
Не, че нещо, но да ви светна. Минималната заплата тук е около 8,70. Зависи в кои град работиш. Тези прословути 128 лв са едно нищо, сами можете да разделите заплатата върху часовете и да получите, че това е дори под минималното. А сега за месечните заплати - 3200 и 4000 лева...минималната заплата за чистач е 1600 евро на пълен работен ден. Изглежда много, но след данъци е 1000, като си платиш наема остава 500. С 500 евро в по големите градове се живее като мишка :) Няма място за сравнения
11
0
 
4
 
! Отговори
V преди 6 години
8 евро за Мюнхен е нищо. Готино е, ако се закачиш за някой, я с люлки, я с брецета. Бакшиши има доволно. Въпросната група "Българи в Мюнхен" е много добър начин за гледане, аджеба какви хора има там. От нормални, работещи и интегрирани, по най-добрият начин българи, до *** и алитерали.
10
12
 
8
 
! Отговори
в България преди 6 години
Аз на ден взимам по 300 лв.
9
6
 
18
 
! Отговори
ХМ преди 6 години
България в момента работи на 10% от възможностите си.С една умна и градивна власт и бизнес за 10 години можем да постигнем 1/2 от германския стандарт ,ако задържим таксите и данъците на това ниво ще сме истински рай на земята.
8
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Това са средно 65 евро на ден. Ако работят 8 часа прави 8 евро на час което е минималното заплащане в Германия.. демек никой от немците няма да се навия за тези пари да работи на високи обороти.. и затова се търсят българи
7
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
За октоберфест първо искам да знам кой ше кара камиона с бирата.
6
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Работата е временна, само в рамките на фестивала, затова е подходяща най-вече за установили се в Мюнхен и околностите българи, поради което е от 16-и септември до 3-и октомври."Ако оцелеете след атентата, получавате допълнителен бонус.
5
5
 
8
 
! Отговори
нн преди 6 години
Германците знаят как да плащат. Като свърши феста, попитайте някой българин изкарал тези 2304 лева как е? Досещате се за отговора нали, и три да дават на следващия без мен.
4
5
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"128 лв. на ден очакват българите, решили да поработят за веселбата на другите."Да обикаляш на масово събитие в Германия със съмнителни тъмни субекти в тълпата, в очакване на "Аллах Акбар", офертата наистина е един път.Ако добавите служебни бронежилетка и огнестрелно оръжие към офертата, ще се навия.
3
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Това са си много пари както и да го погледнеш. Сега разбирам защо всички се насочват към Германия.
2
3
 
16
 
! Отговори
Провансал преди 6 години
А в София местните софиянци са принудени да вършат най-нискоквалицираната работа, тъй като при наем 600 кинта никой от прованса няма да дойде да работи за запта 500-600 лв, затова местните жители от панелките действат като ниско платен обслужващ персонал.
1
12
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Във Великобритания продължават да се търсят основно болногледачи срещу 17 лева на час."Ми да продължават да търсят! ако малко поне "късаш" английски, ще бачкаш за 2 пъти по-малко в България в някой колцентър и ще ти е сто пъти по-добре! За 17 лв на час да ринеш ла*на. Трябва много да се мразиш!