С мъка за опустелите ни села: Някои са в гроба, други в града...

Би Би Си разказва за бързо топящото се население на България
7 сеп 2017 18:00,
122
С мъка за опустелите ни села: Някои са в гроба, други в града...
Снимка: BBC

През 1989 г. населението на България е почти 9 млн. Сега е малко над 7 млн., а очакванията са до 2050 г. да бъде по-малко от 5.5 млн. Възможно е до края на века хората в България да бъдат два пъти по-малко, отколкото сега. Това пише журналистката от Би Би Си Рут Алекзандър в материала си за топящото се население на България.

В статията се отбелязва, че основен проблем е ниската раждаемост, миграцията в градовете, както и в чужбина.

Стоян Евтимов е от пернишкото село Пещера. Той ръководи фолклорна група и организира всяка година музикален фестивал, за да съживи традициите. Най-странното за него е, че е на около 30 години, а живее на село, пише Рут Алекзандър.

"Много от приятелите ми, с които съм израснал, отдавна се преместиха в градовете, за да търсят работа. Тук е много трудно да се ожениш, просто защото няма млади хора. Единственият шанс за мен е в града. Ще е много тъжно да напусна селото, но ще трябва да го направя", споделя Стоян.

Преди десет години се е родило последното бебе в селото. А сега малкото момиченце и майка му живеят в Кипър. Това разказа магазинерката Стефка, чиито синове също са се преместили в града.

Тя се притеснява, че магазинът ще трябва да затвори, тъй като няма много клиенти.

"Преди в селото имаше 600 души, а сега сме 13. Някои са в гробището, други са в градовете", разказа и 70-годишният Боян от Калотинци.

"Изоставени сме от всички - от управляващи и от Бога. Политиците не се интересуват нито от старите хора в селата, нито от младите, защото те са в чужбина. Не се интересуват и българската държава изчезва", каза още възрастният мъж.

"Селото беше пълно с хора - млади, стари. Беше толкова забавно и приятно. Сега няма никой в селото и нищо такова не може да се случи. Сега живея сама на моята улица", сподели и баба Станка от Смиров дол.

Хората в района си пазаруват от мобилен магазин. Съпрузите на средна възраст Атанас и Лили минават три пъти седмично през селата със своя ван, зареден с хляб, кисело мляко, цигари, бира. Дори през зимата в снега не пропускат доставките на продукти.

"Има няколко души, приятели сме с всички. Опитваме се да им помогнем, както можем", казва Лили.

Правителството въвежда мерки и се опитва да спре обезлюдяването в страната. Опитва да върне българите в страната, но не иска никой друг, пише още Рут Алекзандър.

"България няма нужда от необразовани бежанци". В статията на Би Би Си се цитират и думите на вицепремиера от "Обединени патриоти" Валери Симеонов от средата на април в парламента.

"Те имат различна култура, религия, както и навици. Благодаря на Бога, че България е една от най-добре защитените държави от мигрантския поток", казва още Симеонов, цитиран в материала.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


122
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
65
4
 
3
 
! Отговори
Кривондел преди 6 години
Урбанизацията на населението и застаряването на селското население в развитите държави е повсеместна тенденция. Наблюдава се без изключение във всички европейски държави, в САЩ... После ще четем и тъжни статии за отмиращите работници, вършещи физически труд, немилостиво заместени от роботите. Така, както един комбайн премахва нуждата от куп жетварки, дето да умират от жега из разказите на Йовков.
64
4
 
19
 
! Отговори
нереалист преди 6 години
Допълвам поста си.Жителите на селото имаха животни, отглеждаха царевица, зеле, ягоди, телета, агнета за продажба. Нямаше субсидии, нямаше нищо. Започнаха да затварят- банка, лекарски кабинет, аптека, поща, кооперация, младите заминаха за града, затвориха и училището. Периодът е 1995- 2000год. Младите не останаха в града, отдавна са в чужбина. В селото останаха само старци. Това не е урбанизация, това е емиграция, безвъзвратна. Никой няма да отиде на село, няма причина да го прави.
63
1
 
6
 
! Отговори
вуте вакарелски преди 6 години
у нас има крадливи политици, крадливи чиновници, корумпирани съдии, мързеливи поли-цаи, *** военни, бедни учители, роми с големи парични помощи, въобще всичко еад.
62
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Промитите мозъци...личат и днес! Не могат да съберат 2 и 2...причиноследствените връзки за тях започват от 45 КОГАТО БЕ ОГРАБЕН ЦЯЛ ЕДИН НАРОД!!!!
61
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И празните села днес - не са вина на демокрацията...а ПОСЛЕДСТВИЕ от 45 години светъл социализъм - когато на селяните - гражданство се даваше - само ако бяха партийни членове!Това е истината - крепостници на партията...и роби на труда!Долни лъжци!
60
3
 
16
 
! Отговори
нереалист преди 6 години
Малко "хванах" от едно друго време в зората на демокрацията. Села, доста отдалечени от областния град- кипеше живот в тях. Кооперация, обработваема земя, някое и друго цехче с няколко работници във всяко. Училище(дават под наем къщички на учителите), детска градина, читалище, банков клон с 2 служители и охрана, поща, кметство, лекар и акушерка, зъболекар, аптека с аптекарка, мелница с няколко работници, фурна- пак с работници, 3 магазина, 2 кафенета, механа, дискотека, полицай. Сега няма нищо.
59
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
***....постигнаха това, което турчин за 500 години не успя !Отчуждиха българина от земята му!Тя вече УЖ беше обща...а всъщност НИЧИЯ!Наследниците им в този форум - изкарват демокрацията виновна - явно не са виждали модерна еднофамилна ферма в Германия...Франция...Швейцария!Там сигурно без комунисти..Хората орат земята с голи ръце!!!!!Бъркате га до ве! Това не е Виетнам!
58
3
 
1
 
! Отговори
Циник до 63 преди 6 години
Той говори истината - а ти лъжеш!Чел ли си Гераците...или само събраните съчинения на Тодор Живков?
57
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ало ЛАМБУРОВ. Какви ги дъвчеш бе човек защо ми хвалиш монархията? Дядо ми имаше ниви ливади крави овце но сам неможеше да се справи защото синовете му не искаха да работят земеделска работа. Когато започна национализацията той пръв предаде всичко на държавата. След като окрупниха парчетата земя и създадоха ТКЗС-то всичко си дойде на място. Никой не превиваше гръб в жегите по нивите защото държавата осигури трактори комбайни камиони. Кравите се дояха с машини а не на ръка. Не ми хвали монархията!
56
3
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Така е, човек предпочита да живее на 15 етаж в панелка,да яде гмо, да изплаща ипотеки и заеми,да изпушва от стрес,но да не кажат другите, че си е останал на село. Ние сме нация от комплексари.
55
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
много хора ще се върнат на Село - Живота на градските жилища изтича , къщите са над 70 години , апартаменти на 50години .. А да видим дали има пари за наем , ново жилище , пълен ремонт ..
54
3
 
18
 
! Отговори
ами преди 6 години
Селата преди цъфтяха и бяха пълни с хора,детски градини,училища.....но тогава имаше жителство и щеш не щеш връщаш се на село,а там работа колкото щеш,АПК,РПК....Сега е пустош не само там ами и в малките градове,хора не останаха....
53
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Аз ще се връщам на Село Пищигово , моята улица в Пазарджик е изкупиха Роми , и ще ми бъде много удобно защото съм близо до Съединение и промишлена Зона Марица в Пловдив.. ще си направя колата на газ и ще пътувам за работа..
52
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да се въведе данък "Панел", който да се връща във вид на "Бонус - От наше село, по-убаво нема" !
51
1
 
2
 
! Отговори
бибистиция преди 6 години
До АнонименРут събира непрепатили още английски пенсионери за къщурките "фор сеил" из селцата, лоша реклама няма, да добавят и статията за язовирите от кайсиева ракия, много добра реколта тази година, с миските след третия шот - и ето ти бум на имотния пазар като отпреди десетина години. и по-бързо, че германските пенсионери от третата статия вече изкупиха половината.
50
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До всичко е по планТака си е. Той, единият Ран Ът нали дойде преди няколко месеца да види, как върви изпълнението на плана му. Остана доволен. Толкова бързо направихме разложението на България, че и той се учуди. А сега не сме 7 милиона, а около 5.5-6. Защото около 2 милиона са трайно в чужбина. И хич няма да се върнат. Абе, джанъм, станахме си форпост срещу Русия. И естествено, ще ни омете първият удар. Затова, хитрите и информираните още около 1990 г., какво ще става, бързо се изнизаха навън
49
0
 
27
 
! Отговори
ИСТИНАТА преди 6 години
Какви над 7 милиона са ви подгонили ве?! Това е официална стъкмистика за изборите и за разни други мурафети на батко и братко. Населението по неофициална информация е даже леко под 6 милиона в момента. Над 7 милиона е барабар с умрелите за последните години. То ако сме над 7 милиона охохоооо....пак сме 6, но това са нагласени цифри.
48
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Мин заплата 1000 лв и Увеличете персонала на терминал "пристигащи " .
47
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Някои са в гроба, други в града...трети са на запад... ама никой не из Рассийско.
46
3
 
19
 
! Отговори
Рекорд на Гинес преди 6 години
Преди малко съобщиха по Ройтерс - България била страната с най-много мечтатели на глава от населението. Почти цялото население мечтаело .... да напусне страната незабавно.

Спонсорирани публикации