Сюлейманоглу към лекарите: Вече съм изпълнил живота си!

Джобният Херкулес има остра форма на цироза и е в кома
26 сеп 2017 09:00,
106

Снимка: Reuters

"Не казвайте на никого, не поискайте никаква помощ от никого, не се обаждайте на никого, вече съм изпълнил живота си" – думите са на легендата във вдигането на тежести Наим Сюлейманоглу, който от вчера е в кома заради чернодробна недостатъчност.

Джобният Херкулес има остра форма на цироза и само трансплантация може да спаси живота му.

Още по темата

Сюлейманоглу бе в тежко състояния със същата диагноза преди около 3 години, но тогава успяха да го спасят. Забраниха му да пие, но той продължаваше, пише "Хюриет".

Наим Сюлейманов е роден на 23 януари 1967 година в семейство на български турци в село Птичар, Момчилградско.

Започва да тренира вдигане на тежести от ранна възраст, като през 1983 година за пръв път подобрява световен рекорд. На следващата година няма възможност да вземе участие в Олимпиадата в Лос Анджелис, тъй като тя е бойкотирана от България и други съюзници на СССР. По време на т.нар. Възродителен процес името му е променено на Наум Шаламанов.

По време на Световната купа в Мелбърн през 1986 година успява да емигрира в Турция, получава гражданство и променя името си на Наим Сюлейманоглу.

Българското правителство не се опитва да попречи на участието му в Олимпиадата в Сеул през 1988 година и получава парична компенсация от 1 250 000 долара.

Наим Сюлейманоглу печели златни медали на Олимпийските игри през 1988, 1992 и 1996 година. На Олимпиадата в Сидни през 2000 година прави три неуспешни опита да подобри олимпийския рекорд, след което прекратява състезателната си кариера. Също така е два пъти световен и три пъти европейски шампион за България.

Джобният Херкулес става втория от 7 щангисти в историята, които са изтласкали щанга, 3 пъти по-тежка от собственото им тегло.

Той е единственият щангист в историята, изтласкал щанга, тежаща три пъти повече от теглото му плюс 10 килограма отгоре.

Макар и най-големите си успехи да записва за Турция, Наим става два пъти световен и три пъти европейски шампион за България.

Опитва да влезе в политиката в Турция, но без особен успех.

В края на март тази година той се звърна в родината си, за да се прости с треньор №1 на страната за XX век Иван Абаджиев.

"Папата на щангите", донесъл десетки медали на страната ни от олимпиади, световни и европейски първенства, почина в Германия на 85-годишна възраст.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


106
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
4
 
12
 
! Отговори
22-29 преди 6 години
Поне в България това не се потвърждава на 100%! Тук на 100% е сигурно, че е по добре да си тиква, отколкото една българска роза и ален мак!
30
16
 
26
 
! Отговори
Случаен Гражданин 2 преди 6 години
... МНОГО КЪСА ПАМЕТ ИМАТ НЯКОИ "ПИШМАН БЪЛГАРИ" , пишещи тук и оправдаващи лицето Сюлейманоглу !!! ИМАШЕ ЗАЩО ДА МУ СМЕНЯТ ИМЕТО ! ТОГАВА МАЙКА БЪЛГАРИЯ ИМАШЕ ИСТИНСКО РАЗУЗНАВАНЕ И ИМ БЕШЕ ЯСНО КАКВО ГОТВЯТ ТУРЦИТЕ В ТОЗИ КРАЙ , КЪДЕТО Е РОДЕН НАИМ !!! 1. АТЕНТАТ - АВТОГАРА ПЛОВДИВ , 2. АТЕНТАТ - ГАРА БУНОВО , 3. НЯКОЛКО НЕУСПЕШНИ ОПИТИ ЗА АТЕНТАТ ( ВАРНА , СЛИВЕН , БУРГАС ... ) ... А СЕГА НА СЪЩИТЕ ТИЯ - АТЕНТАТОРИ - ИМ ИЗДИГАТЕ ПАМЕТНИЦИ И ГИ ПРЕВЪЗНАСЯТЕ ! СРАМ ! ПРОДАЖНИЦИ С КЪСА ПАМЕТ !!!
29
3
 
8
 
! Отговори
до 30 преди 6 години
Аз също някъде бях прочел името Наум Шаламанов и освен че ми звучеше смешно, не ми изглеждаше нормално някой да се казва така. Сега вече знам какъв е случая. Благодаря за инфото.
28
8
 
10
 
! Отговори
до 32 преди 6 години
И да не би Наим да е извършил атентата на Гара Пловдив. Просто си смешен.
27
19
 
22
 
! Отговори
Случаен Гражданин преди 6 години
Сюлейманоглу е велик тежкоатлет. Това е ясно. Никой не му го отрича. Аз обаче никога НЕ съм го харесвал - няма й да го харесам ! Мисля , че на ИСТИНСКИТЕ БЪЛГАРИ им е ясно поради каква причина ! НЕ ИЗБЯГА ОТ БЪЛГАРИЯ САМО ЗА ПАРИ ! ИМАШЕ И ЕТНИЧЕСКА ОМРАЗА ! Били му сменили името. Смениха му го - да ! Но имаше ЗАЩО ! НЯКОИ ТУК ДА СИ СПОМНЯ АТЕНТАТИТЕ НА АВТОГАРАТА В ПЛОВДИВ , КЪДЕТО ЗАГИНА МОЯ СЪГРАЖДАНКА И ТОЗИ НА ГАРА БУНОВО ?!?! А НЕУСПЕШНИЯ ТАКЪВ НА АЕРОГАРАТА ВЪВ ВАРНА ? КЪСА ПАМЕТ ИМАТЕ,А?
26
14
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Той отиде в Турция не заради пари, имаше си ги и тук. Отиде по религиозни причини, след като по времето на Възродителния процес смениха рожеднното му име Наим Сюлейманоглу, на смешното Наум Шаламанов. Гледайте филма ОТКРАДНАТИ ОЧИ, там много точно е пресъздаден този момент от новата срамна история на България. При това от български режисьор.
25
2
 
13
 
! Отговори
до22 преди 6 години
Винаги е по-добре да си умен отколкото силен.
24
10
 
20
 
! Отговори
AZ22 преди 6 години
Вдигането на тежести е най-тъпият спорт и това, че България беше сила в него е емблематично!
23
5
 
22
 
! Отговори
Реалистът преди 6 години
... Давате ли си сметка , хора , колко ХИМИЯ трябва да си "зобил" за три Олимпийски и седем Световни титли ?!?! ... И незнам си колко още Световни рекорда ..... Сюлейманоглу , че е талант - талант е ! Но това , че се е "счупил" от здрава химия през кариерата си мисля , че НЕ може да бъде отречено ..... И накрая - тази ХИМИЯ просто НЕ ПРОЩАВА !!! Това е истината ... Ако НЕ беше това тежко състояние ... щеше да е тежка онкологична болест ... Но няма как изпитата ХИМИЯ да НЕ окаже влияние ! :( ...
22
4
 
16
 
! Отговори
9 преди 6 години
Да! НРБ поощряваше спорта и трудовите бригади на полето за да не се занимава младежта с глупости.След като победи Демокрацията, тея момчета бяха правилно насочени, че вместо да се бъхтат в залата и помежду си, моного по изгодно е да набъхтат когото трябва и да станат бизнесмени.Появиха се борчески и каратистки бизнес клубове, които се реализираха успешно, а към днешна дата станаха министър председатели и кметища. Властта, парите, жените, медиите, въздуха, славата и бъдещето са техни! Факт!
21
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 13 годишена ти на работа без пари ли ще ходиш, като тръгнеш да работиш и както ти каже шефа, така ще се казваш, ще забравиш името на майка си и баща си и той ще им даде друго. Нали разбираш, кога е само за пари?
20
4
 
18
 
! Отговори
Дофтору преди 6 години
Спорта е прекрасно занимание до момента в който стане професионален и се се започне с издевателствата върху човешкото тяло с цел високи спортни резултати. Иначе алкохола не прощава на никого затова понякога е по-добре да си по-умен отколкото силен!
19
9
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ако вярваме на заглавието имаме уникален медицински случай - човек в КОМА говори на лекарите си!!!
18
4
 
6
 
! Отговори
До 13 преди 6 години
За тежкоатлет от неговия ранг, 25-30 тона са само загрявка, брат....
17
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тогава разправяха, че бил отвлечен! При него не е само за пари, защото има етнически елемент. За пари са се отдали уж чистите българи и българки, които отидоха да се състезават за Катар, Азербайджан и къде ли не. А някои се омъжиха там. Нора Иванова - Гюнер!Оня ден показаха най успешния ни джудист. Предлагали му оферта от чужбина, но той се надява нашата държава да му плати повече.
16
3
 
22
 
! Отговори
Кърджалиецът 2 преди 6 години
..... Момчето от село Птичар никога НЕ се е славело с голям интелект и много мозък в главата си , което разбира се във вдигането на тежести НЕ Е решаващия фактор за успех... Това , което му обещаха и дадоха в Турция ... България нямаше как да му го даде ... Това го разбра и веднага си би шута натам ! Дори покойния Турски Президент - Тургут Йозал нали го направи "свой син" ?!?! ... Смятайте в какъв лукс , охолство е живял и от какви кадъни е бил заобиколен... ОБАЧЕ ИЗПИТАТА ХИМИЯ - НЕ ПРОЩАВА!!..
15
3
 
15
 
! Отговори
до 9 преди 6 години
Държавата поощряваше много развитието на спорта по времето на Т. Живков.Не само щангите, но и Худ. гимнастика, леката атлетика и др. спортове.
14
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До чаодали заради парите или заради възродителния процес е избягал? Америка има Мухамед Али, но той си е сменил сам името и държавата не му е попречила. И това са известните за които знаем, а колко неизвестни и свестни хора са си отишли от тази страна само, защото в ЦК на БКП са решили, че всички ще сме зелени.
13
7
 
9
 
! Отговори
Петко преди 6 години
Чернодробна недостатъчност не се ли получава от тъпчене с химия ?
12
2
 
17
 
! Отговори
И още нещо преди 6 години
Само дето забравихте че на ден е вдигал по 25...30 тона на тренировка !!!!! Така че талант треньор и много труд трябва..... !!!! Талантливи и мързеливи много бяха ...!!!!