Емигрантите лелеят за България, налели повече от 1 млрд. лева

Преводите за периода януари-юли дори скачат спрямо 2016-а
27 сеп 2017 22:05, Екип на Investor.bg
216
Емигрантите лелеят за България, налели повече от 1 млрд. лева
Снимка: Олег Попов, Dnes.bg

Близо 538 млн. евро са изпратили българите зад граница на семействата си в родината до края на юли 2017 г. Това показва справка на Investor.bg в информационните масиви на Българска народна банка (БНБ).

От данните става ясно още, че преводите са със 7 млн. евро по-високи спрямо периода януари-юли на миналата година.

Само за седмия месец от 2017 г. емигрантите са пратили в България цели 78,1 млн. евро.

Данните обаче отново показват, че всъщност сънародниците ни зад граница са основен капиталовложител. За първите седем месеца от годината преките чуждестранни инвестиции в страната са едва 431,8 млн. евро, което е спад от 55% на годишна база. Към края на юни акумулираната от началото на годината сума възлизаше на 451 млн. евро, предимно от инвестиции под формата на дългови инструменти. Само през юли вложенията в българската икономика са на минус в размер на 19,2 млн. евро, при увеличение със 152,4 млн. евро за юли 2016 г.

Подобни числа изглеждат обезпокоително на фона на прогнозите на финансовото министерство, заложени в доклада към бюджет 2017 г. Според държавните финансисти притокът на преки чуждестранни инвестиции ще продължи постепенно да се възстановява, като размерът им ще възлиза на около 3,7 - 3,8% от БВП средногодишно за прогнозния период до 2020 г.

Очакванията за реалния растеж на БВП са той да се запази на относително стабилни нива през прогнозния период, като през 2017 г. слабо ще се забави до 2,5%, а за периода 2018-2019 г. се очаква постепенното му ускоряване до 2,7%.

Вътрешното търсене ще бъде водещо за растежа както по линия на потреблението, така и на инвестициите, пише още в документа.

Но както и през миналата година, така и през тази явно не инвестициите, а паричните преводи от емигрантите ще дърпат икономиката напред.

Основните парични трансфери на българите продължават да идват от САЩ, Испания, Италия и Гърция.

Добре е да отбележим също, че парите, които идват от българите, работещи в чужбина, всъщност са доста повече от отчитаната от БНБ статистика, тъй като в нея не се включват донесените пари в брой. Голяма част от този паричен поток отива за покриване на текущи разходи, здравеопазване, образование и погасяване на заеми.

Обезпокоителното е, че тези средства рядко се насочват към бизнес начинания и просто попълват дупките в семейните бюджети, а освен това правят „лоша услуга“ на много хора, подтиквайки ги да не търсят по-добра професионална реализация. Предвид международната обстановка подобен двигател на стопанството не може да бъде устойчив, а за да расте икономиката, тя има нужда от сигурност и нови бизнеси, а не само от силно, изкуствено напомпано вътрешно потребление.

За още икономически новини - четете Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


216
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
77
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Данните обаче отново показват, че всъщност сънародниците ни зад граница са основен капиталовложител."......а Генералпрезидента ходи да им заповяда да си пратят децата в България и да му търсят инвеститори !!!
76
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Жалка държава! Явно затова няма интерес българите да се завръщат! Нека печелят, нека пращат, та да не скачат по площадите гладни пенсионери! Да, ама приказката ще свърши с роднините в жалката държава или ... с дебелия край на тоягата!
75
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Истината е,че България за да се оправи трябват хора. Един по-рано беше писал, че предпочита чистотата на запад. Но чистотата там не е даденост, поддържа се от хората. Дайте да направим същото и в България! Неее, в чужбина, на метено и на готово е по-лесно.
74
1
 
19
 
! Отговори
qwerty преди 6 години
Това са си инвестиции, като си купят хората сирене, луканка, вафла, домати, итн, нали някой трябва да ги произведе, да плати заплати, данъци. 20% отива директно като ДДС. А иначе ние сме на това положение, защото хората са свикнали да търпят и не знаят друго. Но това е друга тема...
73
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Всяко наливане на пари в България бива усвоено по един или друг начин от наследниците на активните борци. А те не бива да бъдат спонсорорани поради продажната си и 8изпоилзваческа природа. колкото повече ги храним, толкова повече растат и повече вреди нанасят.
72
2
 
7
 
! Отговори
До 92 преди 6 години
Това е средната заплата за цайтфирма (посредник). Ако си директно към немски работодател на фулцайт под 2000 чисто няма.
71
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тази година лятото за 2 седмици опуках 6000 лв в България. От тях 2500 са покупки,другото хотел и заведения. Това си е вид инвестиция в нашата икономика. Бачкаш в чужбина,харчиш лятото в България.
70
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 89Около 1500 евро е средната чиста заплата в Германия.
69
2
 
4
 
! Отговори
до 88 преди 6 години
Ти сигурен ли си бе? Немизерника?Чакай да позная - ти си бизньесмень...или поне IT с 10К заплата!Аре у лево - друм!
68
10
 
8
 
! Отговори
Демократ преди 6 години
Проблемът на България сега е възраждането на тодорживковщината! Тодор Живков фалира България 3 пъти, за това сега сме в такова тежко положение! Тодорживковщината трябва да бъде криминализирана както отрицанието на Холокоста, а тодорживковистите да се третират като отрицатели на Холокоста - отнемане на имуществото, глоби от по няколкостотин хиляди евра да изплащат цял живот и да бъдат осъждани на затвор поне за 3 години! Само ако се справим с тодорживковщината можем да се оправим и да имаме истинска демокрация.
67
1
 
5
 
! Отговори
до 29 преди 6 години
средната чиста заплата в Гер е много под 2000евро
66
4
 
13
 
! Отговори
До 85 преди 6 години
До АнонименKaк да не е супер яко навън бе?! Виж го швеТския бохем - по 14,000 евро вади на месец, нищо че средната за страната е 3,000. И 240 квадрата къща има, а също и 3 коли има, ама като лъже тук не му ражда главата, че данъците в Швеция са ужасно високи, и че дори да прави 14000 евро месечно няма да му стигнат само данъците да си плати. Изобщо разни мизерници и роби тук се хвалят че са хванали дядо господ за шлифера в западната джунгла. Комплексарска история.
65
0
 
7
 
! Отговори
до 85 преди 6 години
Ти къде видя демокрация след 44?ДПС...ДОСТ...БСП....НДСВ....ЕВРОРОМА....ГЕРБ..Къде бе????Не е демокрацията виновна байно!Демокрацията спря в Румъния!Тук е поскомунистическа мещавица!
64
0
 
20
 
! Отговори
Българин преди 6 години
В ЕС един българин който работи на запад в кланица или оператор в сферата на чистотата живее 100 пъти по-добре отколкото в България или Русия. Правото да работим на запад в кланиците и оператори в чистотата на Запад ни го даде членството ни в ЕС. ЕС е най-прекрасното място за живот, членството на България в ЕС е най-прекрасното нещо което се е случвало някога на България.
63
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Като българин, искам всички готини българи да се върнат тук, а тук условията да са поне нормални. Не казвам нещо кой знае какво. Не ща да виждам злобни и прегорели хора. Хубаво! А защо условията тук не са добри? Нали демокрацията щеше да оправи всички недъзи на социализма? Нищо подобно не се случи! Поне за 80% от хората. Да не мислите че на ония дето бачкат навън им е супер яко? Ми не е
62
0
 
9
 
! Отговори
Голям прос преди 6 години
Значи нашите управници затова не ни повишават доходите. За да може да идват "инвестиции" от чужбина.
61
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
3 000 000 миячи В България - роми....турци...арменци...и дрЕтноси - 2000 000От останалите 3 000 000250 000 безработни70 000 студенти...ученици....деца...пенсионери....инвалидиНето - кой ги знае....но 90% едва вързват потурляците в края на месеца ....затънали до шия в бързи, и бавни кредита...аре не ми говорете!
60
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 77сигурно е кофти да останеш с пръст в уста (дано си си измил ръцете).
59
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Хора, не е сериозно изобщо да ги коментираме тия парици, които нашите братя и сестри изпращат! Смешно е и е жалко. Още по-нелепо е да ги наричаме "инвестиции". Инвестиции правят инвеститорите, демек хората с много пари. А точно те ни заобикалят. Има нещо генерално сбъркано в това управление. Пари в света има, но кой знае защо, те бягат от България.
58
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До от ШвецияНаучната фантастика е в библиотеката в Стокхолм - 2-ри етаж! :) Кой знае от коя дупка пишеш - ***.