Чиа, киноа, авокадо: Суперхраните вече и в детските градини

Oтпадат пържените храни, както и колбасите
20 окт 2017 12:50,
42
Чиа, киноа, авокадо: Суперхраните вече и в детските градини
Снимка: visualhunt.com

Новият сборник с рецепти за храненето в детските градини вече ще включва и т.нар. "суперхрани". Той ще бъде одобрен в началото на следващата година и градините ще имат възможност да предлагат на децата чиа, киноа, авокадо, броколи и брюкселско зеле.

От менюто на децата вече отпадат пържените храни, както и колбасите, посочи проф. Стефка Петкова, национален консултант по диететика. Въведен е и по-висок грамаж за порциите, заради многото сигнали, че по-големите деца не могат да се нахранят със 130 грама.

"Суперхраните наистина са ценни - имат растителни мазнини и минерали. Добре е децата да бъдат запознати с тези храни и да бъде част от менюто им. Запазили сме много традиционни закуски и сме коригирали състава им – намалили сме захарта и солта", посочи още проф. Петкова.

По-скъпите храни обаче може да утежнят бюджета на детските заведение в случай, че се предлагат ежедневно. По думите на консултанта те са по-скоро алтернатива, а не новата норма.

В детска градина "Дъга" задължително преди обяд похапват плод, а за обяд има супа риба и таскебап със задушен ориз за гарнитура.

"Рибата не е от любимите на децата храни, но е полезна и е задължителна част от седмичното меню. Овесени ядки не обичат и заради това от тази година решихме да слагаме овесените ядки в супите, за да ги приемат по този начин", коментира пред bTV Галя Точевска, медицински специалист в детската градина.

Интересът към непознатите и необичани, но здравословни храни педагозите събуждат под формата на игра. Така тестват и отношението на децата към семенцата чиа и киноа, както и към някои екзотични плодове, които съвсем скоро ще станат част от менюто в градините.

Експертите са убедени, че макар и не наши, новите храни ще се приемат лесно от малчуганите под формата на добавки към мляко, фрешове, салати и сладкиши.

"Ще има и съпротива, но децата в тази възраст са големи експериментатори, те искат да научават нови неща, да пробват нови неща и аз смятам, че ще свикнат да ядат това нещо, а и най-интересното е, че те се опитват вкъщи да насаждат тази идея за здравословното хранене", посочи Емилия Николаева, гл. експерт в Община Враца.

Екатерина Йосифова от фондация "За храната" посочи, че родителите стават все по-активни по отношение на храненето на децата в детските градини. По думите й все още е проблем, че се разчита на много тестени изделия.

Експертите очакват известна съпротива с прилагането на новите храни. Но смятат, че сега е моментът децата да свикват и да се запознават с нови случаи.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


42
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Аха, аз съм ги опитвал тези храни от любопитство чия, киноа, спанак... на вкус са отвратителни!!! Аз такова нещо не ям, детето също не го харесва! Не казвам да се ядат наденици и салами в никакъв случай! Но прясно месо и хранителен зеленчук не заслужават ли децата ни? С тези гадости просто ще отидат до лафката и ще си купят вафла и чипс! А едни милиони ще потънат в нечий джоб!
15
1
 
14
 
! Отговори
Баща преди 6 години
За това като си взема детето от детската градина е премряло от глад...
14
2
 
12
 
! Отговори
БГ Мама преди 6 години
А защо сте пропуснали Бейби Спанака и Смутитата?! Ще обидите Гала и мъжътнагала! Засрамете се! И между другото ще ви помоля, не ме трийте.
13
3
 
23
 
! Отговори
Сократис преди 6 години
А някой от тези капацитети-експерти зададе ли си въпроса, дали децата ще ядат тези бъркочи, или ще оставят пълни чинийките за радост на персонала и някой приближен на директорката, който ще взима неизядената храна с кофи за домашните си животни? Защо не се пуснат пробно тези храни в една детска градина и да се следи как се възприема от децата, имат ли стомашни оплаквания и чувстват ли се заситени? Експерименти със всички деца да не се правят а със съгласието на родителите може да се тестват
12
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
После ще се чудят защо децата не искат да се хранят там. Това аз ако го сложа в устата си ще го изплюя, как да насилвам детето. Определено съм против колбасите, заради неизвестното им съдържание, но трябва да има някакво крехко месце поне веднаж на ден.Насила ще накарат децата да се тъпчат с пици и чипсове. Ами то като си стоял цял ден гладен почваш да виеш като вълк още от вратата на мама и тате, няма да могат да ги заведат до вкъщи без да им купят нещо за хапване. И да няма да е полезно,но
11
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Поредната простотия, че кой сега ще изпържи на детето филийка, мама която се стяга за работа и ще трябва да се изкъпе или тате, който не стъпва в кухнята?И не казвайте баба, бабите са за баници, тутманици, бухтички и други по-сложни неща.
10
2
 
11
 
! Отговори
11 преди 6 години
Тука храни няма, че камоли пък суперхрани. Истинската суперхрана е свинско с боб и чашка винце - децата да спът здраво. Веганска простотия ...
9
1
 
15
 
! Отговори
Безумие преди 6 години
Чул Бай *** че са супер чията и киноата... Та сега хайде и в детските градини!Доколкото знам киноата инките са я обработвали поне 3 пъти, преди да я сервират. В противен случай даже е вредна!Чията причинява колит...Цццц
8
21
 
9
 
! Отговори
Оня преди 6 години
Айде стига с това "едно време баба ми сурово месо яла направо от прасето и ся каква е здрава" едно време си е за едно време, всичко се развива и е доказано че са доста полезни храни и няма лошо да ги включат, а "мега безвредните" колбаси са пълни със *** и определено баба ми не е яла точно същите едно време.... а това за веганите... абсурден коментар
7
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Аха, стъпка първа в промиването на мозъците, целящо след 30 години всички да са вегани! Смешна история!
6
5
 
22
 
! Отговори
Да преди 6 години
Баба ми на село само чиа, киноа и авокадо е яла!Затова е толкова възрастна и здрава!
5
2
 
9
 
! Отговори
Лелка от ОДЗ преди 6 години
Ммм, как обичам авокадота! Ше си метна една касетка за у дома в буркани да си го турна за зимата!
4
1
 
15
 
! Отговори
tra la la преди 6 години
Ам спирулина няма, как сме оживели без тия супер дупер храни?
3
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Глупости пак ще ЯДАТ ЛЕЛКИТЕ
2
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Пффф на кой пак "наш" човек търговец на тези скъпи храни ще се пълнят джобовете. Не ви трябват киноа и чиа. Не че са лоши храни, напротив, чудесни са, но имаме абсолютно достойни заместители, които в някои отношения превъзхождат даже, тези скъпи храни. Боб, леща, грах. Ама нали е модерно сега...давайте една камара пари.
1
4
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Баба ми, ми е разказвала че едно време не са сядали на масата без чиа, киноа и авокадо - само суперхрани ядала и за това е на 90 години.