Предвиждат ръст на детските - с 3 лв. за едно дете, с 5 за две

Бисер Петков: Доходите на българите се увеличават устойчиво
79
Предвиждат ръст на детските - с 3 лв. за едно дете, с 5 за две
Снимка: архив, БулФото

Налице е устойчива тенденция за увеличаване на доходите на българите, като се очаква тя да се запази и през 2018 г. Това коментира социалният министърът Бисер Петков пред БНТ.

Още по темата
От 2018 г. се предвижда месечната помощ за отглеждане на дете да се увеличи на 40 лв. за семейства с едно дете. В момента тя е 37 лв.

За семейства с две деца помощта ще се повиши от 85 лв. на 90 лв., а за семейства с три деца – от 130 лв. на 135 лв. Помощи в този размер ще получават домакинствата с до 400 лв. месечен доход на човек.

За да се осигури подкрепа за повече родители, от 2018 г. се предвижда да се въведе допълнителен доходен критерий за получаване на месечни помощи за деца и от семейства с месечен доход на човек от 400,01 лв. до 500 лв. Те ще вземат 80% от пълния размер на помощта, обясни Петков.

Например семейство с едно дете ще получава 32 лв., а с две деца  - 72 лв. Така добавки ще могат да получават семейства с доходи, близки до средните за страната. Очаква се по този начин броят на подпомаганите домакинства да се увеличи с около 20 000, а общият брой на децата, за които се плащат този вид помощи да надхвърли 672 000.

Подоходният критерий за получаване на еднократна помощ при бременност, еднократна помощ за първокласници и месечни помощи за отглеждане на дете до 1 година се планира да се увеличи от 400 лв. на 450 лв.

Споделям прогнозите, които социалните партньори са изказали за очаквания ръст на средната работна заплата. Затова и предлаганият ръст на минималната работна заплата е в същия порядък - 10,9%, като това показва една устойчива тенденция на повишаване на доходите на българите, която се наблюдава и миналата, и тази година, като очакванията са тази тенденция да продължи и през 2018 г., коментира министърът.

В бюджета за 2018 г. е заложено осъвременяване и увеличаване на всички пенсии с 3,8% от 1 юли.

Предлага се и ръст на гарантирания минимален доход, който от 2009 г. е замразен на 65 лв. За догодина се предвижда той да се повиши  на 75 лв. , като това увеличение ще доведе до ръст на различни социални плащания. Например месечните добавки за социална интеграция, които се получават от над 500 000 хора с увреждания, ще се увеличат с 15%. Броят на лицата и семействата с право на помощи за отопление се очаква да стигне 220 000.

От 2018 г. за първи път е осигурено бюджетно финансиране от над 68 млн. лв. за социални и лични асистенти и домашни помощници за над 24 000 хора с увреждания и възрастни, които не могат да се обслужват сами. По този начин ще се осигури работа на над 16 000 социални асистенти.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


79
Още по темата: МТСПНОИБисер Петков
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
1
 
20
 
! Отговори
милена преди 6 години
Стига бе!И сега какво да ги правя тези 3 лв повече. То и тези 37лв са ми много!Засрамете се господа управляващи.Вашите заплати може да си ги вдигате когато и с колко си искате, но за децата на България давате някакви си 37лв.После се питате защо има демографски срив.Ами ето ви отговора:докато вие давате 37 лв , то в Австрия детските са приблизително 200 евро.
6
0
 
12
 
! Отговори
Надето преди 6 години
Демек ви искат почти двойна такса.И каква е тази вода?Да не е в златни бутилки?
5
1
 
22
 
! Отговори
Срамота!!! преди 6 години
Тази година детето ми тръгна на детска градина за първи път.На родителската среща ни казаха,че общината им е забранила да искат пари от родителите,но това не ги спря да ни изнесат двучасова лекция за това колко добре би било да 'дарим' пари за това и онова.Това трябва да се снима и да се излъчи в 'Господари на ефира'.Не може при такса от 60 лева те да ми искат 50 лева всеки месец за вода,сaпун и тоалетна хартия!Отделно искаха 18 лева за учебник за дете на 3 години!С този рекет никой няма да иск
4
0
 
21
 
! Отговори
хаха преди 6 години
Е на това му се вика "РЪСТ". Леко, че пак смайвате Европа с икономическите си ръстове и постижения!
3
2
 
19
 
! Отговори
Надето преди 6 години
От увеличението на техните заплати е останало само толкова.И това се """"""""води"""""" държава от ЕС! :-')
2
1
 
30
 
! Отговори
Ян Бибиан преди 6 години
3 лева?Не ви ли е срам?В държава от ЕС?Направете ги 60 лева (колкото е таксата на децата в детските градини),но ги обвържете с посещенията им.Така,ако родител спре детето си от градина без основателна причина,да не може да ги получава.Това би било облекчение за работещите родители,а не някакви си 3 лева,с които можеш камо да си .....
1
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
чудесно , ще купувам на детето си за месец 4 фавли повече , голям напредък ...

Спонсорирани публикации