Български бебета се раждат... Но повечето – в чужбина!?

Запазва се тенденцията повече млади хора да напускат страната
Обновена: 22 ное 2017 09:16 | 22 ное 2017 08:52,
100
Български бебета се раждат... Но повечето – в чужбина!?
Снимка: архив Reuters

Все повече българчета се раждат извън България. Расте броят и на децата от смесени бракове, които нямат българско гражданство, въпреки, че единият  им родител е българин. Това заяви "Дарик" председателят на Държавната агенция за българите в чужбина Петър Харалампиев.

Той допълни, че негативната тенденция много млади хора да напускат страната се запазва.

Откроява се и друга тенденция - от чужбина в България се връщат основно мъже на възраст от 30 до 40 години. Тези от тях обаче, които не успеят да създадат семейства или да си намерят подходяща работа, след няколко месеца отново заминават.

"Негативната тенденция българи да напускат страната продължава. Можем да кажем, че има леко намаляване, има завръщане на част от българите, които живееха зад граница. В момента се връщат предимно мъже - над 30 и под 40 години. Това са мъже, които нямат семейства на Запад и просто искат да се оженят. Част от тях се връщат в България. но ако те не намерят тук реализация до няколко месеца, пак се връщат в Европа", коментира той.

"Най-лошата негативна тенденция е, че основно младите българки бягат и остават да живеят в Европа и раждат там българчета. Тази тенденция продължава. И е в момента български граждани, които са зад граница, неофициално, но все пак по данни,  свързани с официалните служби, са повече. Точният им брой не е ясен, но е между 2,7 и 3,5 млн. души. Една част от тях не са и български граждани - деца, които са родени от смесени бракове", поясни Харалампиев.

По неофициални данни българите, които живеят извън пределите на страната са повече от българите, които живеят в България.

"Извън тези български граждани, които живеят там, има и българи, които не са български граждани. Това са българите в Македония, Западните покрайнини, Сърбия, Молдова, Украйна, както и старата българска емиграция. Те са също достатъчно количество, така че можем да кажем, че за съжаления българите, които живеят извън пределите на границите на нашата държава, са повече отколкото тези в България", заяви още експертът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


100
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
57
1
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
това е неоспорим факт, всички българи в чужбина, които познавам, вече имат по минимум 2 деца. и не говоря за смесени бракове. вчера слушах някаква зам. министърка по труда, която обясняваше, че вече се налагало да се внасят работници от чужбина, за да НЕ СЕ вдигат заплатите. водещата я попита: ама така нали още повече българи ще избягат? и тази най-нагло отговори - нашата грижа е да не увеличим разхода на работодателите, защото те издържат администрацията!!!
56
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Един българинНяма такъв вариант гражданин на света! Това са някакви гей-хипи простотии. Ти си гражданин, там където живееш, там се установяваш и постепенно ставаш част от местното общество, ако не успееш се превръщаш в отритнат от обществото аутсайдер! Хората винаги са живеели и ще живеят в общности, такива са природните закони, а те са непроменими.
55
4
 
17
 
! Отговори
АНТИ преди 6 години
До Един българинСтаваме точно като Палестина(днешен Израел)И там евреите купуваха земя от палестинците и си направиха държава.Ционистите са ни определили за заличаване, нас българите.При толкова продажници тук, няма да им е трудно.
54
1
 
22
 
! Отговори
ko40 von Dallas преди 6 години
Че кой е виновен, емигранта, че не се е вписал в бг схемата на кредитен милионер, фалирал банки, точил фондове, заплати не изплащал и т.н. Държавата не защитава и пази гражданите. Без граждани няма държава. Пожарникар дето огън не е виждал управлява.
53
2
 
19
 
! Отговори
До Един българин преди 6 години
Засягате много болна тема. Ролята на медиите, илюзията, която се опитват да изграждат, обслужвайки олигархични интереси. Изкривяване самосъзнанието на българина. Последиците са фатални. Лъжата е най- страшния порок.
52
6
 
4
 
! Отговори
До 53 преди 6 години
Да разбирам че ти не си човек, а цитирам "поредния балкански селянин плод на родното образование и балкански пропаднал манталитет"?
51
11
 
5
 
! Отговори
Един българин преди 6 години
До: номер 44Абсолютната истина е това. Всеки човек трябва да се чувства гражданин на света.Живеем на една планета и дишаме същия въздух.А националистическите идеи са присъщи на тоталитарните държави. Като Съветския Съюз. Имаше даже такова стихотворение на Маяковски: "Стихи о советском паспорте".И като Германия по времето на Хитлер: "Дойчланд Юбер Алес!".Всъщност, Хитлер люто се е заканвал на всички привърженици на идеите за глобализъм.И е смятал евреите за негови пропагандатори.
50
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До МалоумнициТака е, ще порасне в друга среда и няма да стане поредния балкански селянин плод на родното образование и балкански пропаднал манталитет. Поне ще стане човек.
49
19
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Така е 45 години комунизъм превърна българина в безроден егоист без никакви ценности, освен задоволява на долнопробни ежедневни нужди. Вижте повечето коментари, той бил чужбина, горд е, чувства се полубог, смята се за успял и най-важното яростно плюе род и родина - ей това е българина днес, една жалко подобие на славните и целеустремени предци, за които род, родина, дълг, чест и достойнство са били основна ценност. А при българките нещата са още по-тежка, там отиваме на най-древната професия.
48
2
 
30
 
! Отговори
Малоумници преди 6 години
Какво е това заглавие? След като се роди в друга държава, детето по паспорт няма да е българче, а самосъзнанието му израствайки някъде другаде и в друга среда в никакъв случай няма да е българско. В най-добрия случай ще поназнайва български и ще срича, защото вкъщи се е говорило на български, но до там. Не ми стъкмявайте фалшиви новини, ако обичате!
47
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 48Да ти кажа ли кой мете улиците и кой мие чиниите? Тези без образование и без език. А такива като теб които не са излизали от селото си, си мислят, че има идея от света и кой къде бил живял. Скрий се някъде.
46
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Бе гледам нещо швейцарците и немците не се възползват от свободата да живеят и работят почти където си поискат, никакви не идват да чистят и мият улиците в България, тия хора там или си мислят че светът свъшват с държавната им граница или там има комунистически режими стрелят по границата.
45
3
 
1
 
! Отговори
tether преди 6 години
Offshorno bg geografsko proizvodstvo?!
44
1
 
3
 
! Отговори
anonimen преди 6 години
napuskat shtoto e mnogo hubavo v Bg...sled 10 godinki shte vryshtame penzionerite da bachkat!!!!
43
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 42Дърво си ти и всички които ми се правите на големите националист. Няма нищо лошо в това хората да живеят в други държави и да раждат деца там.
42
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тук някой хора си мислят, че света свършва с държавната граница. Всеки е свободен да работи и живее почти където си поиска стига да нещо в главата.
41
11
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
слава на демокрацията и САЩ
40
7
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
бебетата в чужбина никога няма да бъдат българи. Кога отсечеш коренът на дървото.. то не може да бъде дърво вече!
39
5
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И аз емигрирах директно след училище и нямам никакво намерение да се връщам. България пропада с всеки изминал ден. Нито здравеопазване има, нито образование, нито нищо.
38
7
 
18
 
! Отговори
АНТИ преди 6 години
Това е целта, да се стопим и новите господари да владеят останалите като ратаи.Бедния и болен българин - хак да ви е свободата, дето скачахте за нея и я обърнахте наСВОБОДИЯ !!