3 млн. домакинства в 2,7 млн. жилища. А имотите още поскъпват!

Как може да бъде решен имотния проблем на България?
27 ное 2017 17:00,
136
3 млн. домакинства в 2,7 млн. жилища. А имотите още поскъпват!
Снимка: Булфото

Населението у нас намалява, но цените на жилищата в големите градове в България скачат постоянно. Какво е обяснението за тези странни дисбаланси и има ли изход? Николай Цеков обобщава данни на Световната банка за Deutsche Welle.

"България е сред европейските страни със силно надценен пазар на недвижимите имоти. През последните две години цените на жилищата в страната растат с едни от най-високите  темпове в Европейския съюз, предупреждава Европейската комисия, която смята този факт за обезпокоителен на фона на високата задлъжнялост на българските домакинства и бизнес.

Продължаващото пренаселване на София, Варна и Пловдив е сред причините за големия дисбаланс на пазара на имоти, предлагани за продажба или за отдаване под наем в най-големите градове. Изследване на Световната банка свързва жилищната криза и с нарастващите разлики в доходите на отделните социални и етнически групи в страната.

Според официалната статистика, в България има 3,9 милиона налични жилища  - този брой би трябвало да е съвсем достатъчен за нуждите на трите милиона български домакинства. Експертите на Световната банка обаче констатират следното: "1,2 милиона от жилищата в България са необитаеми, а това означава, че в действителност 3 милиона български домакинства живеят в 2,7 милиона жилища. Често пъти 6-8 души от три поколения си споделят един-единствен апартамент . В същото време една четвърт от жилищата в София и близо половината от къщите в селските райони остават необитаеми."

Програмният директор в софийския институт "Отворено общество" Боян Захариев е категоричен, че за младите семейства в страната намирането на жилище е много трудно заради ниските доходи - и че това е един от факторите за интензивната емиграция. Младите българи, редом с младите италианци, държат европейския рекорд по най-дълго съжителство с родителите под един покрив – средно до 34-годишна възраст.

Според доклада на Световната банка, в пренаселените жилища живеят 80% от децата под 18 години и 60% от младите хора на възраст между 16 и 29 години. Пренаселени жилища обитават и 82% от наемателите, които плащат пазарен наем. Процентът на пренаселените жилища в България е много висок в сравнение със средните показатели за Европейския съюз, изтъкват експертите на банката.

Много хора не могат да си позволят собствено жилище

Средните цени на жилищата са между 550 и 800 евро на кв.м за по-малко атрактивните жилища в стари сгради и до 800-1200 евро на кв.м за жилища в новопостроени сгради с по-атрактивно местонахождение, отбелязват още от Световната банка. Средният месечен доход на домакинство обаче е 477 евро, което значи, че по-голямата част от населението не е в състояние да си  закупи или дори да наеме жилище на пазарни цени.

По относителен дял на разходите за поддържане на жилищата България се нарежда на второ място сред държавите от бившия Източен блок. В това отношение е налице  огромна разлика между отделните райони в страната, се посочва в доклада на Световната банка.

"В градове като София, където производителността е по-висока и възможностите са по-големи, жилищните разходи са много високи спрямо доходите. На други места разходите са ниски, но жилищата са празни", гласи един от изводите в изследването.

Голям брой имоти в провинцията пустеят

Боян Захариев допълва, че тези разходи надхвърлят 15% от бюджета на българските домакинства, което е една от причините за ниския стандарт на живот на българите. Квартирните им проблеми се коренят и в лошото състояние на изградения по времето на НРБ жилищен фонд, състоящ се основно от панелни комплекси на възраст 30 и повече години. Именно в тях се намират и над три четвърти от апартаментите в страната. Липсата на поддръжка и на технически инспекции поставят нерядко застрашават живота и здравето на обитателите на над 30% от жилищата  в страната.

Пазарът за отдаване на имоти под наем в България обхваща едва 5% от жилищната площ в страната, се казва в доклада на Световната банка.

"Липсата на ефективен пазар за отдаване на жилища под наем ограничава трудовата мобилност и нагнетява проблемите около намирането на сносен дом". Дефицитът от имоти за отдаване под наем е основен възпиращ фактор за трудовата мобилност особено на младите семейства и изкуствено завишава наемите на наличния жилищен фонд, констатират експертите на Световната банка.

Според тях, една от причините за липсата на напредък в това отношение са недъзите на правосъдната система, която не гарантира изпълнението на договорите - както от страна на наемодателите, така и от страна на квартирантите.

Какво да се направи?

За да се намали пренаселеността на жилищата в България и да се стимулира пазарът за отдаване на жилища под наем, експертите на банката съветват българското правителство да преразгледа изцяло жилищната си политика, с цел да се подобрят шансовете за решаването на един от най-тежките проблеми пред топящите се млади поколения в страната. Те предлагат да се освободят от данък доходите на собствениците, които отдават до пет апартамента под наем, а също и да се гарантира бърза и евтина процедура за разрешаване на спорове между наематели и наемодатели.

Държавата спешно трябва да увеличи и подкрепата си за благоустрояване на крайно пренаселените и нехигиенични  ромски гета, които отдавна са се превърнали в постоянни центрове на социално и етническо напрежение. Според Боян Захариев, изключително неправилна е извършваната разпродажба на социалните жилища, които вече са под 2% от жилищния  фонд в страната.

Захариев подкрепя предложението на Световната банка социално слабите хора – бездомни, пенсионери, роми, младежи и многодетни семейства - да получават т.нар. жилищни ваучери, които да им позволят да излизат под наем на свободния пазар. Тази широко разпространена на Запад политика позволява крайно нуждаещите се да имат сигурна държавна поддръжка при изплащането до 70% от стойността на наема и на режийните разходи. Така ще се стимулират и повече собственици да дават под наем ненужните им жилищни площи, убеден е изследователят от "Отворено общество".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


136
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
80
0
 
21
 
! Отговори
до 89 преди 6 години
Стой си беден и без саниране ако провинцията не фалира и ти не додйеш в София кой ще купува скъпите жилища на Фандъкова не усешаш ли че в провинцията умишлено нищо не се прави.
79
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
до 84 Еха, като си толкова красив слагай една прашка и идвай насам, ние с колегата Вазелин те очакваме...Докарай и 2000 за "удоволствието"....ахаххахахахахахаааааа
78
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Имотният балон ще се пукне в близките 2 - 3 години.Жилище от 60 -70 кв. м. не може да струва повече от 60 средни заплати в лева за даден град, дори и за столицата!
77
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
българите сме алчни коопелеета ,затова за високи цените
76
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Бъкгарите сме алчни ***,затова за високи цените
75
4
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ами спрете санирането с държавни в големите градове щом 1 апартамент струва 200 хилки значи не са бедни и гладни собствениците и могат да си позволят ремонт от 5000.И мойта къща в малък град има нужда от ремонт ама държавата не ми дава пари .
74
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 84 Мале що си красив и физически и на портфейл!!! Мани, мани!!! Чак толкова не е на хубаво! Повечето презадоволени хора посягат я към алкохол, наркотици, я мъжки ласки, или пък и двете заедно...до това води скуката брат...махахахахааааа!
73
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не знам, ама в петък в Солун видях само българи просяци. Разбира се повечето бяха "шведи" от България, но имаше и двама чисти българи, една баба се правеше, че се гърчи и гърците искрено я съжаляваха. А един българин беше легнал вечерта (след 20.00 ч.) на едни кашони явно приготвяйки се да спи и си говореше с един до него на български.Честно какво ли му е? Сигурно си е помислил, че е по-добре да е бездомен в Солун, където зимата е сравнително мека, отколкото в България.
72
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Който е богат може да си живее добре и в България. Не ми трябва никаква Канада.Там една бира е 6 долара, а тука си пия качествена бира за 4 лв.
71
23
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Селяни, пропуснах да ви кажа, че освен много богат съм и много красив.На 34 години, висок 1.94 м и тежа 86 кг. Мацките много ме кльопат и без пари, а пък като разберат колко съм богат - няма откачане.Това обаче ми дава преимуществото да си избирам с коя да правя секс.И рядко повтарям, само ако много ме е впечатлила.
70
0
 
12
 
! Отговори
bluesky1 преди 6 години
До Анонимен 67 Брат харчи си паричките със здраве! 400 бона са много пара, а както гледам доста обичаш паричките....гледай някоя инфлацийка да не ги хапне и да станат жълти стотинки, че тогава ще се поболееш по тях...по паричките..ехехехехееее.... Я си представи инфлацията от 96-97 година, или Лукановата криза /май беше 92г./... Да не е писано пак да видим такива времена, но в такива ситуации и сто апартамента да имаш, пак гладен може да ходиш...Затова бъди по-смирен!!!
69
7
 
7
 
! Отговори
до 69 преди 6 години
Да, ама моят е свръхлускозно обзаведен - 128 квадрата и се намира точно срещу входа на Южния парк. Освен това не всеки гольо може да извади тези пари - 1 400 лв месечно.Давам го на френски дипломат. За него не е проблем, плаща му го държавата. Франция де, не нашата.
68
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До до 68 В Канада е концлагер.. Далече е малко хора я познават , затова лъжите вървят.. Двама братовчеди будали имам , не можаха да се оженят.. останаха без поколение одат на филипините на секс екскурзии В Канада не признават нищо почаваш даже и шофьорската ти книжка..
67
0
 
22
 
! Отговори
BG СМЕШКИ преди 6 години
1/3 от жилищата в България са свободни ! България няма проблем с жилищният фонд ..... строи се заради имотният балон който скоро пак ше се спука ...и ше сотане още повече фалити и свободни жилища .....
66
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Инвеститорите няма интерес към потребителите които взимат по 700 лева заплати.Това всъщност е липсващата ниша в пазара.Това са 20 квадратни апартаменти с собствена баня и тоалетна, По средата спалня която се вдига и става всекидневна стая.Което позволява много евтин наем и спокойно преживяване в този апартамент.Поради липса на този сегмент от пазара става невъзможно никой да работи на такава заплата в София така че или взимаш по висока заплата или се изнасяш в чужбина .
65
1
 
24
 
! Отговори
bluesky1 преди 6 години
Тук някакви софеанци кореняци и ай ти спецеалисте избиват яко комплекси!!! Да ви кажа само парите щастие и баланс в живота не дават, трябва и акъл за тази работа! Иначе относно високите цени на жилищата, то за мен проблемът се корени в липсата на перспектива за младите хора в малките населени места, поради което те се изсипват в големите градове. Допълнителен фактор за ръста на цените е фалита на КТБ! Откак банката фалира много хора инвестират в имоти, като по-сигурна инвестиция!
64
2
 
5
 
! Отговори
до 72 преди 6 години
Пич целта не е да получаваш що годе нещо си. Незнам аз не съм доволен на трохите. Защо да карам Мерецедес на 20 години като мога да карам на 5 години Мерцедес примерно говориме?
63
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Капитализъм не се строи с комунистически заплати, комунистическо отношение към работника включващо подвиквания и обиди и заплахи и бой.Затова всички бягат.
62
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
За обезлюдяването на България е виновна София .. Защото на човек му е по-евтино да се премести в чужбина отколкото в София.
61
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Цените в София са балон! На по-ниски цени може да си купиш къща в Маями и то не лошо място.

Спонсорирани публикации