Българско военно чудо: Героизъм в небето!

Защитата на българското небе през Втората световна война
22 дек 2017 16:40,
35

Според Ньойския договор от 1919 година България няма право на бойна авиация. Това определя забавеното развитие на военновъздушните сили. Макар ограниченията да отпадат през 1938 година, вече е късно да се навакса загубеното време, тъй като до следващата Световна война остава само година.

България се присъединява към Tристранния пакт на 1 март 1941 година, а на 6 април от нейна територия германски войски навлизат в Югославия и Гърция. Това провокира въздушни нападения над страната, като са бомбандирани 25 населени места в България и загиват 115 души.

На 13 декември 1941 година под германски натиск Народното събрание самоуверено обявява символична война на САЩ и Великобритания. Очакванията са, че от този акт за България няма да има никакви военни последствия. Германските победи създават впечатлението, че краят на войната е близо.

Действително военните действия през 1941-1942 година се развиват далеч от границите на България, но времето не е използвано рационално. Исканите доставки от Германия се изпълняват мудно, а от договорените изтребители Messerschmitt Bf 109 пристигат само половината. Към 1 септември 1943 година българската военна авиация разполага с 267 самолета, но само малка част от тях са модерни, а другите са физически и морално остарели. Те са от различен произход - немско, полско, чехословашко, френско и друго производство, а за тях няма достатъчно резервни части.

Ситуацията в небето над България се променя рязко в края на септември 1943 година, когато с овладяването на основни италиански летища англо-американската авиация получава възможност да нанася удари по Балканите.

Вижте повече във видеото на Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


35
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
8. Едно е десетки друго е 15 000, едно е атака за военни действия срещу военни, друго е атака на цивилни за демотивиране на населението и излизане от война.
8
14
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Гадно е, че американците са ни бомбардирали, но през първата световна и руснаците от кораби са обстрелвали Варна и има десетки жертви.
7
7
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Българско военно чудо: Героизъм в небето!"Да се чете "отминалото военно чудо". България е умиращ ивалид в сравнение с това което е била. Интересно е обаче че Турция доста я напомпаха (За смекта на останалите страни в региона). И като икономика и като военна сила. Ясно е кои са считани за приятели и къде са насочени гео-политическите интереси.
6
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
3 Измислици? 2009г американците се извиняват за тези действия, като ги наричат ''жертви на войната'' след което строят великият паметник на геройско загиналите американски летци над София. Факт и са играчките бомби, бомби със закъснител(срещу цивилно население), факт са бомбандиращите килими. Факт са и думите на английски писатели, които до днес ги определят като терористични атаки. Единствено вие русофилите отричате, дори когато посрамените си признават за престъпления срещу човечеството.
5
4
 
25
 
! Отговори
До 3 преди 6 години
Смятай тогава ти колко си зле, щом ген. Радев за 20 часа е постигнал нещо за което на теб и 20 живота не биха ти стигнали.Смешен ***
4
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Щом като все се поробвате на разни империи и съюзи, въобще няма да имате авиация. Щом като пълзите, няма да летите.
3
21
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
NOVI IZMISLIZI V PODKREPA NA PRESEDENTU,KOITO SAS 20 CASA LETENE STANA GENERAL I PRESEDENT.
2
6
 
38
 
! Отговори
пфу преди 6 години
Ало наведените къде бяхте онзи ден да напишете два,три реда за героя летец Димитър Списаревски загинал на 20. 12. 1943 г . бранейки небето на България от краварите.
1
10
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Смех !