(Не)Осъдена: Осиновена онкоболна търси биологичните си родители

Един от двамата е последният й шанс за живот, ако й стане донор
30
(Не)Осъдена: Осиновена онкоболна търси биологичните си родители
Снимка: Нова тв

Само за последните две години десетки  изоставени деца са поискали да научат повече за биологичните си родители. Голяма част от тях търсят произхода си не от любопитство, а като последен шанс за живот. Малцина обаче са успели да разкрият тайната на осиновяването.

Всичко, което Цвета Мирчева знае за себе си, е от документите, които държавата й е създала.

"От акта, който ми е издаден след осиновяването, пише, че съм родена 1978 година. Но дали това е така, просто гадаем", обяснява Цвета Мирчева пред Нова телевизия.

10 години тя е дъщеря на държавата. Живее в дом.

"Никога няма да забравя как в училище, когато започнах първи клас, са ни делили на градски и домски деца", разказва тя.

30 години е дъщеря на осиновители.

Цвета винаги е искала да открие биологичните  си родители.

Преди година опитва в социалните мрежи, чрез една от групите, в които изоставили и изоставени се търсят. Тогава е от любопитство.  Днес –  от нужда.

"В края на март ми откриха рак на кръвта", разказва Цвета.

Единственият й шанс за лечение е със стволови клетки или костен мозък от донор.

"Решиха със стволовите клетки да опитаме. Трябва да имаш точен донор, който не е задължително да бъде биологичен роднина, но е желателно да бъде съвместим. Преди 4 месеца бях регистрирана в Александровска болница за кандидат донор, но получих отговор, че в световен мащаб заради сложността на стволовите ми клетки, не може да се открие такъв", разказва Цвета.

Така шансовете й са два - или да чака, без да знае колко, за да се появи донор, или да намери биологичен роднина, с когото шансът за съвместимост би бил по-голям.

Но тайната на осиновяването е присъда за Цвета.

"Разсекретяването е процедура, която е много дълго във времето, за което нямам и финансовата възможност", обяснява Цвета.

По закон – всеки осиновен има право да търси информация за произхода си от съда. Но, само когато "важни обстоятелства налагат това".

Адвокатът Фани Давидова обяснява, че няма нормативен акт, който да разписва процедурата, че има такива обстоятелства така че съдилищата трябва да импровизират.

Според нея  не и ясно дали биологичната майка има право да откаже да бъде разкрита.

А Цвета е разбрала, че няма минало, когато е станала майка и лекарите са я попитали дали знае за някакви генетични или наследствени заболявания.

Когато са открили тежката й болест нейната осиновителка е казала, че жената, която я е родила е напълно сляпа, че има психически проблеми.

За Цвета сега най-големият ужас е, че нейните деца ще останат без майка и ще усетят моментите, които тя е преживяла, когато е била в дома за изоставени деца.

Фани Давидова пък призна, че в нейната практика е имало случаи само на деца, които не са успели да докажат, че имат важни обстоятелство, които налагат да бъдат разкрити биологичните им родители.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


30
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
13
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 8Медиите да спрат да се бъркат в такъв вид взаимоотношения.Ще объркат съдбите на много хора. Ще създадат много проблеми, разбити семейства, разрушени взаимоотношения между родителите и другите им деца. И ако биологичният родител откаже да е донор, има това право, какво ще последва- линч или злословене, сочене с пръст по медиите, разгласяване.И от всичко това журналистите ще правят сензации, ще печелят пари.Личният живот на хората е неприкосновен.Отвращават ме такива публикации!
9
11
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 6В Бг това няма как да стане. Тук всичко се разгласява. Един служител от някаква агенция да разбере нещо за майката- край. Покрай него още 5 човека ще разберат тайната. Осиновената може да започне да досажда, да притеснява биологичните си близки, да отмъщава. Има хора, готови на всичко, за да постигнат целта си.Да престанат да се ровят в личния живот на хората!Оставили са я, както е по закон, не са я потърсили повече, това е красноречив знак. Като не си желан, не се натрапвай!
8
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ако медиите и НПО-та наистина искат да подемат такава кампания, то е редно, наистина да се направи агенция посредник, която в случай на разсекретяване да води разговорите с биологичните родители и при съгласие да разкрие имената им, или само да разкрие медицинската информация или да осигури биологичен материал. Но тогава вероятно трябва да важи и в другата посока - биологични родители имащи нужда от донор да могат да се свържат с вече осиновените си деца. Звучи доста странно, но си е валидно.
7
10
 
11
 
! Отговори
@5 преди 6 години
Добре де и да намерят информацията какво следва? Никое човешко същество не може да бъде задължено да ти стане донор на орган или на костен мозък, нито може да бъде задължено дори да говори с теб. Ако родилата жена има ново семейство, какво следва за нея? Разкритие на срамна и тежка тайна, верятно семейни драми, може би разпад на семейството й. Законът трябва да се грижи за всички. Разбирам да искат да разсекретят медицински данни, но да запазят анонимността, но те не искат това. Това е ужасно
6
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А анонимността може лесно да се заобиколи, като въпросната агенция, която има информация за майката, действа като посредник и влезе в контакт с нея за да попита има ли желание да е донор. Не е нужно никой друг нищо да разбира и оак миже да се реши ситуацията. Ако има желание де..
5
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Жалкото е, че дори да де намери адвокат, който про боно да работи за разсекретяване, едва ли има какво да намери. Архивите са изядени от мишки или наводнени или просто при преместване от мазе в мазе са зарязани до някоя кофа, каквато практика имат НАП. Това е истинслия проблем и затова двиват рамене,е е секретно, защото няма каква информация да предоставят.
4
7
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Искрено съжалявам за диагнозата на Цвета, но смятам даването на дете за осиновяване не е престъпление, и в този смисъл законът трябва да защитава тези жени. И не мисля, че някое осиновено дете би искало да разбере, че е изоставено, защото е заченато в изнасилване, защото биологичната му майка е била пребивана, *** или просто не го е искала. Защо медиите подкрепят това не ми е ясно. От тази кампания всички са наранени - биологични родители, осиновители и осиновени деца. Замислете се.
3
16
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Извинявам се, че ще прозвуча грубо, но се обръщам към всички осиновени пораснали деца - сериозно ли мислите, че майка, която е предприела най-тежката и сериозна стъпка в живота си, а именно да се откаже от бебето си, ще иска да ви става донор на костен мозък, че ще иска да ви види, да ви прегърне и т.н.? И не мислите ли, че когато вземеш решение да изоставиш детето си е редно то да бъде уважено завинаги? И не мислите ли, че наранявате осиновителите си с търсенето си на биологични родители?
2
2
 
27
 
! Отговори
Николай преди 6 години
Цвета, казвам се Николай. Моят дом е и твой дом. Желая ти оздравяване и късмет.
1
0
 
46
 
! Отговори
Георгиев преди 6 години
Дано да се оправи и възстанови.