Всеки втори българин зъзне през зимата

Енергийно бедните у нас 4,5 пъти повече от средното в ЕС
4 яну 2018 22:19, Екип на Dnes.bg
61
Всеки втори българин зъзне през зимата
Снимка: архив, Олег Попов / Dnes.bg

Почти половината българи нямат възможност да отопляват задоволително жилищата си през зимата. Това става ясно от информация на европейската статистическа агенция Евростат, публикувана днес.

39,2 на сто от българите отговарят, че не могат да си позволят да отопляват в достатъчна степен жилищата си и студуват през зимата, като това е най-високият показател в ЕС.

Броят на българите, за които цените на енергията са непосилни, не се е променил през 2015 и 2016 г., като през 2014-а те са били малко повече – 40,5%.

По-значително подобряване на стандарта на живот у нас се наблюдава през 2011 г., когато процентът на енергийно бедните е паднал от 66,5 на 46,3 на сто. В годината на влизането на България в ЕС - 2007-а, 67,4 на сто от населението е презимували на спрени радиатори или се е свивало в една отоплена стая.

Въпреки подобряването на показателя през годините картината в България е катастрофална в сравнение с останалите европейски членки. Броят на енергийно бедните българи е 4,5 пъти по-голям от средните нива за Европа, където домакинствата, които не могат да си позволят адекватно отопление през зимата, е 8,7%.

Литва и Гърция, които ни следват в класацията, са на 10 процента от българската статистика, с един от трима, който стои на студено през зимата.

Дори в Сърбия броят на енергийно бедните е 13,3 процента, а в Румъния те са 13,8 на сто. Двете балкански държави осигуряват повече комфорт на гражданите си дори от страни като Кипър, Италия и Португалия, където броят на студуващите в домовете си хора е по-висок.

В 11 европейски държави хората, които не могат да си позволят отопление през зимата, е под 5 на сто, като освен богати страни  като Холандия (2,6%), Германия (3,7%) и Люксембург (1,7%), в тази група са и някои от новите еврочленки като Естония (2,7%), Чехия (3,8%), Словения (4,8%) и Словакия (5,1%). Най-новото попълнение в ЕС - Хърватия съобщава за 9,8 на сто енергийна бедност.

Студените зимни дни най-слабо вълнуват норвежците и швейцарците, където под 1% от населението не може да пусне радиаторите и да напали печките във всички стаи, съобщава Евростат.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


61
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Повече са а колко фирми пестят от отопление на служителите
16
3
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Никакво оплакване. Зъзнете, гладувате, но за премиер си имате Слънце. Дето и нощем не залязва.
15
5
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А гладува непрекъснато. Герберски рай.
14
1
 
27
 
! Отговори
Син венец преди 6 години
Зъзнем, мъдя. Пружината свети яко, захранена от бат сали енерджи.
13
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 8Шото, за нищо не стаате ..
12
1
 
9
 
! Отговори
каква новина само преди 6 години
...и се поти през лятото...
11
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Аз не "зъзна", защото съм от първите !
10
3
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
То какво излиза, че ГЕРБ за като рак, който унищожава тялото в което се развива. През 2017 тотален срив на родилите се деца, най-малък брой бебета от 45-та година насам. Студуващи хора и не ми се пише повече.............
9
3
 
15
 
! Отговори
Дървен философ преди 6 години
Радвам се, че мнозинството са добре и могат да се топлят. Аз съм от 40те процента, дето пускат парното на 2 само в едната стая, а в останалата част от апартамента избягвам да минавам или притичвам с одеало на раменете. Хубаво е че и олигарските са в мнозинството. Рядък случай на новина, от която се излива положителна енергия, топлинна. Браво
8
3
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В ЕС са богати да, могат да си платят тока за климатика по-странно е поведението на ЕС казват, че сме бедни и корумпирани в същото време подкрепят нашата политика и ние сме им шефове Не е ли малко лицемерно от страна на ЕС. Защо са им на ЕС тия статистики след като от това не следва нищо, ако някой отиде на протест или е комунист, популист, фашист или някакъв друг терорист. Какво стана със Каталуния ЕС са най-лицемерните *** на света, да си гледат в тяхната ***.
7
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Мисълта за светло европейско бъдеще ми топли ду шата
6
8
 
9
 
! Отговори
И какво толкова сте преди 6 години
се загрижили - като пукнат, хем безработните по-малко, хем токът по-евтин...
5
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Миналата година ШАЙКА-та открадна 20 милиарда лв. без биткойните. ЧНГ.
4
8
 
15
 
! Отговори
Фалш преди 6 години
На студено човек се калява и не боледува .Защо не пишете за двата най -големи страхове на българина-да не настине и да не се мине.
3
2
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
По време на ГЕРБ просперитета се изразява в студ, глад и мизерия, СТАБИЛНИ! Гарантирано от ГЕРБ!
2
4
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Аз се отоплявам от енергията и излъчването на Крал Слънце- Бойко. Ако трябва, той ЛИЧНО ще пусне радиаторите във всеки дом!
1
3
 
40
 
! Отговори
Така се става преди 6 години
европеец - стой на студено къпи се рядко, стой на тъмно за да е доволна меркелица!

403 Forbidden

Forbidden

You don't have permission to access this resource.Server unable to read htaccess file, denying access to be safe