Кръщаваме децата си на ханове, царе, както по света...

Най-много новородени през 2017 г. се казват Александър и Виктория
29
Кръщаваме децата си на ханове, царе, както по света...
Снимка: НСИ

Александър и Виктория са най-предпочитаните имена за новородените през 2017 г. у нас, по данни на НСИ. Така са кръстени съответно 1116 момченца и 741 момиченца.

До 2015 г. Георги е начело в класацията на най-предпочитаните имена за новородените момчета в България, но отстъпва първото място на Александър още през 2016 г. Виктория продължава да води първенството, въпреки че броят на момичетата с това име (741) намалява вече втора година.

Сред 10-те най-разпространени имена на новородените момчета наред с Георги,  Димитър, Иван и Никола преобладават необичайни за българската традиция като Мартин, Даниел и Виктор.

В последните години се увеличава и броят на новородените с имена на български ханове и царе - Борис, Калоян, Симеон, Аспарух и други.

Челната тройка сред десетте най-често срещани имена при момичетата - Виктория, Мария и Никол се запазва вече трета година, като веднага след тях са Рая и Александра.

Най-разпространените мюсюлмански имена при момчетата и през 2017 г. са Емир и Мерт, а при момичета - Елиф и Мелек.

Броят на децата с двойно име намалява с 37% спрямо десет години по-рано. 273 момчета и 468 са получили двойни имена, като разнообразието е изключително голямо.

5391 различни имена са дадени на новородените през изминалата година. Запазва се тенденцията за по-голямо разнообразие при имената на момичетата (2 939 имена) отколкото на момчетата (2 452 имена), макар че
разнообразието е по-малко от предходната година.

От началото на 21-ви век все по-често се избират имена, които са популярни в целия свят - Александър, Мартин, Виктор, Николай, Виктория, Мария, Никол, София.

Разнообразието на имената при жените остава по-голямо от това при мъжете. Личните имена на мъжете са малко над 31 хил., а на жените - почти 40 хиляди.

Макар броят им да намалява в сравнение с предходната година, най-разпространени сред мъжете продължават да са имената Георги - 163 хил., Иван - 154 хил., и Димитър - 120 хиляди.

Следват Николай - 93 хил., Петър - 72 хил., Христо - 59  хил., както и Александър, Стефан и Йордан - по над 50 хиляди. От всички мъже в страната 1 278 хил. притежават 20-те най-разпространени лични имена. Най-често срещаните мъжки мюсюлмански имена са Мехмед, Ахмед и Мустафа.

При жените 690 хил. носят 20-те най-разпространени женски имена в страната. Най-често срещаното име продължава да е Мария - 115  хиляди. Следват Иванка - 59  хил., Елена - близо 53  хил., и Йорданка - почти 3 хиляди. Сред двадесетте най-популярни имена при дамите следват Пенка, Даниела, Росица, Десислава, Петя, Гергана и други. Най-често срещаните женски мюсюлмански имена са Фатме, Айше и Емине.

През януари има най-много именици - близо 900 хиляди българи празнуват на Васильовден, Йордановден  (Богоявление), Ивановден, Антоновден и Атанасовден.

В  първия месец от годината имен ден имат и Теодосий (11.01), Татяна (12.01), Евтим (20.01), Максим (21.01) и Григорий (25.01). Най-голям е броят на празнуващите имен ден на Цветница  - 374 хил. жени и мъже.

Декември е най-наситеният откъм имени дни месец през годината - всеки втори ден някой има повод да почерпи, за да се слави името му.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


29
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
3
 
3
 
! Отговори
Гинка Пенкова преди 6 години
Петко и *** са най-красивите имена
26
2
 
3
 
! Отговори
курти куртов от преди 6 години
куртово конаре
25
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Абе, ПО СВЕТА така ли кръщават децата си на ХАНОВЕ, ЦАРЕ ?"Toчно така... На ханове и царе. Кое те притеснява. В Централна Азия, титлата Хан е всеизвестна, а титлата Цар идва от думата Цезар (Император) и също се ползва в Източна Европа. А когато става дума за висши държавници, величия и вождове от останалите части на света, дали ще ги наречем за краткост "Цар", вместо да ги превеждаме буквално и дословно и да конкретизираме някакви глупости, от които никой не се интересува, е все тая.
24
1
 
3
 
! Отговори
Борислав преди 6 години
До УнуфриАбсолютна истина,само незнам защо,в официалните медии и не само,този факт въобще не се споменава.Това е най-голямото престъпление срещу България и българите,хората трябва да знаят за това предателство!!
23
6
 
11
 
! Отговори
Стамат преди 6 години
А внучката на баба Деница и баба Надя?Наденица :-D
22
16
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
На мен живота си ми е хубав и нямам намерение да го развалям с деца.Нямам нереализирани амбиции така че децата са напълно излишни и безмислена екстра.
21
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ало, авторката! Като ме информирате за мюмсюлманските имена, защо дискриминирате другите малцинства в България? Защо не казвате, например, кои арменски или еврейски имена са предпочитани през годината? За хелсиканските не питам, те ползват всякакви имена, даже и от ТВ-сериалите. :)
20
3
 
6
 
! Отговори
Стамат преди 6 години
Правилно. Пурко (Аспарух) е едно чудесно име! :-D
19
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Кръщаваме децата си на ханове, царе, както по света..."---Абе, ПО СВЕТА така ли кръщават децата си на ХАНОВЕ, ЦАРЕ ? Мислете като пишете, все пак ...
18
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 1Ами то си имаме и традиции в комбинациите на имена. Например: Ричард ГРУЕВ ТВ-водещ, покойник; Робин КАФАЛИЕВ ТВ-водещ, действащ (Робин, нищо лично!); ... и други примери ... :)
17
9
 
4
 
! Отговори
Пръц преди 6 години
До ТурчинаВероятният процент на турските спрямо българските имена сигурно е 60 към 40% в полза на турските. Ама това ще се обяви на овцете чак когато са наистина малцинство и не могат да си върнат държавата!
16
6
 
6
 
! Отговори
Възродител преди 6 години
Джамал - Ждан;Осман - Манчо;Мустафа - Мишо;Метко - Митко;Руфик - Румен;Ружди - Ружен;Кемал - Камен;Тефик - Тасо;Вейсел - Веско;Асан - Асен;
15
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Щерю е хубаво име.
14
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Кръщават ги с чужди имена, за да ги махнат от тази комунистичска кочнна само като пораснат малко.
13
8
 
14
 
! Отговори
Балканджия преди 6 години
Единственото популярно българско е Борис, разни Георги, Никола, Христо и Мария са традиционни, но не са български, а Никол , Виктория, Кристиян и подобните им са долна евролиберащина и надявам се да доживея деня когато ще търчат от срам към общината да ги сменят на Събка, Въца и Кочо.
12
8
 
19
 
! Отговори
Унуфри преди 6 години
До КолапсПрез 60-те години на миналия век съветския режим заселва в НРБ над 300 000 роми от съседни държави с цел преизпълнение на плана за прираст на населението. Плодовете на това "държавническо" решение ги берем днес.
11
8
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
*** кръщава чаветата на нереализираните си ФАНТАЗИИ.Всеки неудачник прави чавета с мисълта че пък на тях може да им "върже"в живота.
10
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Брат ми Павел ( вече на 27 ) имаше в началното училище съученици двама Дейвид, една Памела, една Елизабет и един Аделберт за разкош.Не сме от етноса и децата упоменати тук също не са.
9
5
 
11
 
! Отговори
Lan преди 6 години
8Всъщност с такива имена си кръщават хората от етноса, които се стремят да бъдат присъединени...Едната част се турчеят (сътответно с турско-арабски имена), но най-страшни са "дизайнерските" :), там няма род и народност...има само пълна простотия!
8
9
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
По стара традиция, сиганити си кръщават децата все... Асен, Албена, Исус, Тервел, Свилен, Кубрат, Васко, Роза, Зина, Софка, Фанка, Илиян, Камен, Румен, Зарко, Билян, Анелия.