Радев за Освобождението: Отстояваме свободата!

Постави началото на честванията за 140-годишнината от 3 март 1878
Обновена: 17 яну 2018 19:29 | 17 яну 2018 19:20, Красимир Ангелов
34
Радев за Освобождението: Отстояваме свободата!
Снимка: БТА

140-годишнината от подписването на Санстефанския мирен договор е повод да докажем, че ценим и отстояваме свободата – с правдиво слово и достойно поведение, с лично участие или със спомоществование. Това се казва в обръщение на президента Румен Радев към българския народ по случай 140-годишнината от Руско-турската освободителна война 1877–1878 г.

С обръщението на държавния глава се слага начало на честванията на различни събития, свързани с 140-годишнината от Освобождението на България.

В своето слово президентът посочва, че през изминалата година се е убедил в живата връзка на българите с нашата история. "На паметните за всеки българин места срещах хиляди хора, изминали десетки, понякога стотици километри, за да засвидетелстват своята признателност към родните възрожденци, въстаници, четници, опълченци, към хилядите воини от освободителната армия на император Александър II, намерили последен покой на българска земя. Паметта за онези дни, онзи дух и онези герои устоя на всички посегателства", заявява президентът, цитиран от своята пресслужба.
 
По думите на Румен Радев невидима нишка свързва свободата, завоювана през 1878 г., и днешната свобода на граждани на суверенна и демократична България, която е в ръцете на живите поколения. "Свободата бе пренесена през всичките 140 години, независимо от превратностите на историята", допълва Румен Радев.
 
В своето слово държавният глава благодари на Националния инициативен комитет за честване на 140-годишнината от Руско-турската освободителна война 1877-1878 г. и възстановяването на българската държавност.

"Програмата на честванията не се ограничава с историческата дата, а се разпростира върху цялата 2018 г. и непрекъснато се обогатява, благодарение на вашите инициативи", отбелязва президентът.
 
Повече информация за отбелязването на годишнината може да намерите на интернет-страницата на Националния инициативен комитет за отбелязване на 140-ата годишнина от края на Руско-турската освободителна война и възстановяването на българската държавност - www.pomnim.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


34
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
6
 
5
 
! Отговори
Петров преди 6 години
Борисогллу обяснява в Брюксел как процъфтяваме макар че се разрушаваме.
12
6
 
8
 
! Отговори
Петров преди 6 години
Украинци, черногоци и финландци? 19 век? Руска сила, руска воля,руска кръв и руский потще избавят от неволянаший падналий народ.Интересно Вазов, който е съвременник на тези събития защо не е написал "украинска воля" или "финландска сила".
11
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Борисов каза: С Турция сме съседи от векове и за векове.
10
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Радев не споменава Русия, а българските възрожденци, въстаници, опълченци и армията на Александър 2 в която воюват украинци, поляци, руснаци, финландци, белоруси, румънци, черногорци...!
9
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Много са смешни,тва политковците,сбъркали са профес.Ставате за ЦИРКА
8
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Роден съм в Пиринска Македония и не ще предам свободата на България до края на живота си.
7
1
 
2
 
! Отговори
Do 3,4 преди 6 години
Aloo Moshe spri da se prestavqsh za balgarski patriot.
6
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
От 1878година не сме имали толкова наведен Шеф към поробителката ни Турция.
5
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Борисов 08.01.2018г.: С Турция сме били в обща велика държава от векове за векове.
4
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 3прав си Тиквата се държи като ***/лакей на Ердоган, което ме/ни притеснява.
3
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Какво Освобождение, бе Радев, от кого ?Та нали миналата седмица Тиквата в Истанбул заяви, че е много горд, че с прадедите на Ердоган сме имали обща държава.Така каза лакеят му с лакей, но интересно защо нито една БГ-медия не го написа.Може би защото са независими.
2
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Радев мисли за Васил Левски, Христо Ботев и Г.С. Раковски, Яне Сандански, Гоце Делчев и другите.
1
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Chochko idi da palish sveshti na "hanuka"