Насилие, трети пол... Спорната конвенция гради или руши семейството?

Документът отново стана ябълка на раздора на обществено обсъждане
23 яну 2018 18:48,
317
Насилие, трети пол... Спорната конвенция гради или руши семейството?
Снимка: БТА

Истанбулската конвенция за пореден път нажежи страстите и по време на общественото й обсъждане се чуха полярни мнения, съмнения и обвинения. Защитниците й са категорични, че тя се отнася единствено до домашното насилие над жени и деца, а противниците й виждат скрита вратичка за въвеждането на трети пол и разрушаването на традиционното семейство.

Още по темата

По време на дискусията, организирана от председателя на Народното събрание Цвета Караянчева, правосъдният министър Цецка Цачева настоя, че конвенцията е рамка за защита от насилието и не става дума за признаване на трети пол или еднополови бракове.

Тя също така призова да се направи тълкувателна декларация, за да се разсеят съмненията и спекулациите.

"Съгласно Истанбулската конвенция няма задължение за осигуряване на правно признаване на трети пол. Според Конституцията няма възможност за признаване на бракове между лица от един и същи пол, тъй като бракът е доброволен съюз между мъж и жена", настоя министър Цачева.

По думите й понятието пол в Конвенцията не е предназначено да замести термините "жени" и "мъже". Документът цели да премахне вредните обичаи и традиции, основани на идеята за малоценност на жената спрямо мъжа и още от ранна възраст децата да знаят, че имат равни права и еднаква защита от страна на държавата и обществото, обясни Цачева.

Омбудсманът Мая Манолова настоя, че домашното насилие е огромен проблем и очевидно няма действащо законодателство за борба с него. По думите й липсват и конкретни практически мерки в борбата с домашното насилие като гореща линия и кризисни центрове.

"Всяка 4-та жена в България е жертва на домашно насилие, т.е. има 1 млн. мъже-насилници у дома. Официалната статистка сочи 0% домашно насилие, а в същото време РПУ-тата се чудят къде да пратят пребитите жени", настоя омбудсманът.

По думите й държавата е абдикирала от проблема и "той е аутсорснат на неправителствените организации".

Тя допълни и че вече терминът "социална роля на пола" е въведен в законодателството със Закона за равнопоставеност на половете, но не е легализирал "третия пол".

Британският посланик у нас Ема Хопкинс каза, че е изненадана от някои аргументи, които е чула през последните дни срещу конвенцията. Според нея много от нещата, които са били казани, не се отнасят до съдържанието на конвенцията.

"Става въпрос за защита на жените и момичетата от насилие. Често жените са обект на насилие, само защото са жени", настоя Хопкинс.

Старозагорският митрополит Киприан изрази позицията на Светия синод и призова парламента да не ратифицира Истанбулската конвенция, тъй като документът поражда тревога за бъдещето на европейската християнска цивилизация.

"Истанбулската конвенция съдържа ново разбиране за човека - човекът като самовластен господар, човекът без Бога, който следва своите желания и страсти до такава степен, че може да самоопредели дори и пола си", настоя Старозагорският митрополит.

По думите му с конвенцията се въвеждат понятия, противоречащи на нашата православна вяра, национални традиции и правна система.

Боян Захариев от движение "Възраждане" определи Истанбулската конвенция като безумие и настоя, че тя удря в устоите на обществото.

"Всички знаем, че тази конвенция е изключително порочна, цели разграждането на социалното общество. Това ще се види след 10 години, когато започнат всички болни, извратени хора да играят социални роли, каквито те са решили, че им се иска в семейството. Тогава естествено няма да има и прираст!", настоя Захариев.

Нели Петрова, професор по социална педагогика, настоя, че дебатът се е изместил и всички общи изказвания са срещу правата на жените и децата.

"Не знам за какви семейни ценности става дума. В едно семейство е важно един да притажава останалите ли? Това ли е семейната ценност, която се прокламира тук?", запита тя.

Председателят на фондация "Бащи за отговорно родителство" Карло Луканов пък призова да не се бърза с подписването на конвенцията и настоя, че насилие има и срещу мъже.

"Домашното насилие не се извършва само от мъже, а и от жени към децата им, от пораснали деца към възрастни родители. Не приемам тази обида към българските мъже, че са насилници", каза той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


317
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
262
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Всички църкви"ламбата"?
261
2
 
1
 
! Отговори
K преди 6 години
Мъжът е НОМЕР 1
260
0
 
6
 
! Отговори
П.Петров преди 6 години
Като има за цел да защити жените, защо дефиницията на дежндър(пол) е "социално изградени роли, дейности и характеристики ", а не е е "биологично определени характеристики" ?Ако *** е "социално изградени роли", защо конвенцията се бори за "изкореняване" на "стереотипните роли за жените и мъжете"?Раждането на деца, семейството изградено от мъж и жена като партньори "стереотипни роли" ли са и трябва ли държавата да се ангажира с "изкореняването им" ?Кому е нужно разграничаването на биологичен пол и социален пол ?
259
0
 
2
 
! Отговори
Заразно зло преди 6 години
С тази конвенция се цели да се замени домашното насилие със държавно такова, няма мъж , няма жена. Всичко под ножа.
258
0
 
0
 
! Отговори
Krechmet преди 6 години
Normalno e da ima raznoobrazni mnenia i razlichni ocenki...ama kakva e polzata ni ot bg darjavna televizia, radio, sem, partiini clubove, chitalista, kulturni domove, armeiski klubove, benebanka. ogromen broi darjavni plateni organi, telekommi, post, gari, autogari...instrumenti ...sled kato nikoi ne organizira barzo i ne broi realno kolko sa horata, koito se prisaediniavat kam drugite narodi po tesi temi i kolko hora ne odobriavat prisaediniavaneto na bg narod po tesi temi....chestna smetka?!..
257
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
За жалост лека-полека ни натрапват всички гнус.отии и изв.ратености на запада. И това става със слуганажа и овчедушието на политиците, независимо от коя група са - сини, червени, зелени и т.н.Но това е запада - зад лъскавата опаковка се крие гнило съдържание
256
0
 
3
 
! Отговори
Ай сиктир преди 6 години
Да се сиктирдосат политически импотентните ни политици! От толкова богат избор на важни теми като корупция, съдебна система, образование, сива икономика... те се захванаха за най-популисткото. Ествено българинът е ***, много го дразнят "правата" на геюве и лезбийки. Може да е цифра беден ама му е важно му да се тупа в гърдите колко е свърхпотентен и как децата са му най-голямата грижа, чак до толкова, че чувства възпитателният си дълг за изпълнен, ако псува или бие злите геюве и лезбийки.
255
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
За да се приключи с тая простотия е достатъчно само едно-Борисов да каже че оставя депутатите си да гласуват по съвест.И всичко ще си дойде на мястото(няма да я ратифицират и к'во???)Чудо голямо
254
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
БСП иска референдум по Истанбулската конвенция.
253
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Закони за защита и закрила имаме , но не се изпълняват . Всеки като се настани на добра и добре заплатена служба си гледа рахатлъка и не се впряга много за чуждите проблеми . На нас не са ни нужни чужди правила и закони .Нека се спазват нашите и ако някой не ги спазва и не си върши работата да се измита . Ако някой иска чужди правила , да ходи да живее където ги има и ни освободи от вредното си присъствие . Тук е нашата държава !
252
2
 
4
 
! Отговори
чиста првокация преди 6 години
И голям тарикатлък!Накратко-ционистки простотии!Но да си тарикат,и да си умен са две различни неща!Добре,че народа има здрави инстинкти!А дори и да я наложат тая конвенция,българите ще се оправят!Като почне тотална гонка на обратните,и тогава гледай *** и конвенции!
251
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ГЕРБ стана абревиатура на Геьовее за Европейско Разтаковане на България и ако не спрат с ратификацията на Истанбулската конвенция отново ще паднат от власт. Този път завинаги. Подобна консолидация на цялото българско общества срещу политическата власт в момента не съм наблюдавал от 1989 година насам. Започна планиране на активни протести. Още съвсем малко и пак ще трябва ГЕРБ да си подават оставката.
250
2
 
10
 
! Отговори
БГТРАКИЕЦ преди 6 години
НЕ СТИГА ДЕТО НИ РАЗБИХА ИКОНОМИКАТА,ЗАБРАНИХА НИ АТОМНИТЕ ЦЕНТРАЛИ И ДРУГИ КРУПНИ ИКОНОМИЧЕСКИ ПРОЕКТИ,ВМЕСТО ДА НАПРАВЯТ ЗАВОДИ ПО МЕСТА И НАШИТЕ МЛАДИ ХОРА ДА ОСТАНАТ В СТРАНАТА НИ,ТЕ ИСКАТ ДА БЪРКАТ В ГАЩИТЕ НИ И ДА КАЗВАТ КАКВО ЩЕ СТАВА.БРАВО НА ЦЪРКВАТА,ТРЯБВА ПО ЧЕСТО ДА ВЗЕМА ОТНОШЕНИЕ ИДА ВОДИ НАРОДА,ЩОТО ИМАМЕ ПРОДАЖНИ ПОЛИТИЦИ.
249
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Мая Манолова ме разочарова, защото досега съвестно си вършеше работата. За Цецка Данговска всички знаем колко и е капацитета, че като си помисля и президент искаше да става - Господ ни опази. Значи, приемането на Истанбулската конвенция няма да реши нищо с въпроса за насилието над жени и деца, тя няма наказателна отговорност. Уловката е, че ако се приеме, в последствие ще е нужно вътрешните законови актове да се синхронизират с нея. От там ще се почне с третия пол, кръвосмешения и т.н.
248
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Казвал съм го и преди - в известната история на човечеството за последните 6000 години е пробвано всичко - откровено гейски общества, амазонски царства и всичко, което може да дойде наум на някой извратен мозък. Къде са тези общества към края на 19 век? Няма ги? Защо ги няма? Защото не са жизнеспособни. Това, което повечето от нас считаме за нормално се е ПОЛУЧИЛО. Не е измислено. Нормално е, защото другите варианти отмират от самосебе си.
247
2
 
6
 
! Отговори
до 361 преди 6 години
Турския закон е направен за предпазване от домашно насилие следствие на сблъсък на различни култури, но в България проблемите са от друго общество не е от културни различия , ние сме малка държава и нямаме някакви културни различия просто има почни еднаква социална културна престава всички, така че си прав, трябва си наши закони които да са съобразени с нашата действителност.Така че да бъдат ефективни на наша територия.
246
1
 
2
 
! Отговори
от 259 преди 6 години
Или може да спазваш тази култура, и да отидеш в друга държава където това правило не важи или дори да се приеме като обида, и тогава според техните обичай не отговаряш на понятието мъж, но физически ти си мъж единствено не отговаряш на културната има престава за ролята на мъж.Особено при различни култури има доста такива разминавания и да не ти мачкат самочувствието англичаните са измислили тази дума, да не забравяме че английския се говори на много места с много различни култури.
245
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 13 Защо? Ако подпишем конвенцията кой ще помага на тези жени и къде ще ги изведат? Пак ще си останат на същото дередже.
244
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
напред след гейберското знамес главния гейбер продажното шопарче от банкя
243
3
 
2
 
! Отговори
до 253 преди 6 години
Какви са тези социални роли недоумявам изобщо?ПримерМъжът винаги трябва да плаща сметката - gender (културна особеност)ето ти една социална роляАко си мъж и не пратиш сметката това не променя пола ти като sex но според тази социална културна особено се променя gender ти отнесено към даден случай.Gender се използва за конкретен момент и за конкретна роля.Той не е обобщение за характеристиката ти въобще.Ти може да спазваш тази роля по принцип но в конкретния случай си я нарушил.