България - бедна, но държава с висок среден доход

На 56 място сме в класация на най-добрите страни в света
24 яну 2018 09:50, Екип на Investor.bg
177
България - бедна, но държава с висок среден доход
Снимка: Reuters

България се нареди на 56 място в класацията на най-добрите страни в света, съставена от американското списание "US News & World Report". Страната ни се е изкачила със седем позиции напред в сравнение с 2017 г., когато е била на 63 място.

За България е написано, че Световната банка я класифицира като държава с висок среден доход.

Класацията, която се публикува за трети път, се основава на допитване сред повече от 21 хил. души от 36 страни в Северна и Южна Америка, Азия, Европа, Близкия изток и Африка. Авторите на изследването посочват, че участниците в допитването са били представители на "информирания елит" и бизнес лидери.

Те трябвало да оценят страните според 65 критерия, групирани в девет категории – от икономическо влияние и сила до гражданско съзнание и качество на живот.

България е поставена на най-предно място (31-во) в категорията "качество на живот", определена като добър пазар на труда, достъпност на цените, икономическа стабилност, равенство на доходите, политическа стабилност, сигурност, добре развити държавна образователна  и здравна система. Страната ни е оценена високо и в категориите "стартиране на бизнес" (ниски производствени разходи, благоприятна данъчна среда, прозрачни управленски практики) и "гражданско съзнание" (защита на човешките права и на околната среда, равенство на половете, религиозна свобода, спазване на правото на собственост, добро разпределение на политическата власт).

За сметка на това България е едва на 76-то място в категорията "обещаваща икономика" и на 75-то място по "сила", определена като икономическо и политическо влияние, участие в силни международни съюзи и силна армия.

В общата класация преди страната ни се нареждат Колумбия и Румъния, съответно на 55-то и 54-то място, а след нас попадат само още четири европейски страни - Латвия (59-то място), Украйна (69-то място), Беларус (72-ро място) и Сърбия (78-мо място).

САЩ губят една позиция и заемат осмо място, като се свличат в две важни категории - "стартиране на бизнес" и "обещаваща икономика". Възприемането на САЩ като политически стабилна, демократична и отворена за пътуване страна се влошава. За сметка на това тя запазва първото си място в категорията "сила", следвана от Русия и Китай.

Люксембург е най-добрата страна в света за правене на бизнес, Германия е номер едно по предприемачество, а Швейцария е най-добрата страна домакин за корпорациите. Великобритания води в сферата на образованието, Канада е номер едно по качество на живот, а Нова Зеландия е фаворит за пенсиониране. Бразилия е най-добрата страна за посещение, а Италия е с най-богатите културни традиции.

За първи път анкетираните били помолени да изкажат мнението си и за лидерите на големите страни. Канадският премиер Джъстин Трюдо и германският канцлер Ангела Меркел се радват на най-голямо одобрение в света, докато американският президент Доналд Тръмп и руският му колега Владимир Путин имат най-високо неодобрение. При бизнес лидерите Ерик Шмид, изпълнителен председател на компанията-майка на Google Alphabet, се радва на най-голямо уважение.

Още икономически новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


177
Още по темата: Българияикономика
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
79
6
 
11
 
! Отговори
Циник до 85 преди 6 години
Вресльо...ще си стоим!Ти не идвай, че заради такива като теб - страда доброто ни име в чужбина!Шеметак!
78
15
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ДА СИ СТОЯТ В ЧУЖБИНА. ТУКА НЕ НИ ТРЯБВАТ ТЕЗИ СПЕЦИАЛИСТИ А И ДАЙТЕ СТАТИСТИКА КОЛКО В ЧУЖБИНА ГЛЕДАТ НЕБЕТО ПРЕЗ РЕШЕТКИ
77
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
кой ще я оправи ? тези които обещаха 1200 минимална заплата ли ?
76
14
 
8
 
! Отговори
До 78 преди 6 години
Средните ценови равнища в България са от два до четири път по-ниски от страните в Западна Европа. Отваряш евростат и четеш, с ядене няма да стане, но пък акъл нямаш, абе трудно ще е, но поне опитай.
75
5
 
9
 
! Отговори
Циник до 75 преди 6 години
Приятелю извинявай!Исках да ти сложа плюс...ама на мобилния не е за дебели пръсти!Мръсните , лъжливи посттекезесари със спукане от пиене капиляри на носа - си мислят, че ще излъжат някого колко хубаво се живееше в koчината на правешкия овчар!Всекиму - не според способностите - а според партийния билет...активни борци...ятаци...и всякакви подлизурни доносници на ДС!
74
12
 
7
 
! Отговори
АНОНИМЕН преди 6 години
А защо всички бягат и говорят само за бягане вместо да си седнем да праните *** и да си оправим страната ???!?!?!??!?!?!?!?!!?!?!?
73
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
След 2030-та няма да има пари за пенсии, както и за мн други неща, държавата предстои тотално да се срине след 2025-та, когато ще се разбере, че е тотално разграбена и вече няма кой да запълва дупките от безкрайните злоупотреби вече 30 години. Тия които сега оправят държавата, я оправяха и през 90-те в края на миналият век, сикаджии, висаджии, все почтени бизнесмени на прехода, същите хора я оправят и сега, накрая е нормално да я видите как свършва.
72
19
 
2
 
! Отговори
маке преди 6 години
мое да сме бедни но секи месец кръкам по 50 кила ракия и по 200 вино
71
3
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Цените в Бг са колкото европейските, на някои стоки и услуги даже са по - високи. А доходите?
70
3
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
АЛА БАЛА. Стига се писали глупости. Цяла Европа пише за България само негативи: корупция, мафиотизирана държава, слаба икономика, лобизъм и т.н.
69
7
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
2030-та един град икономика, останалото деградиращо ромско гето, разпадаща се мизерия и бойкочарник/боклукчарник, след спукването на балончето от еврофондове и заеми ще се разбере, че страната реално няма никаква икономика, малкият и средния бизнес вече няма да може да издържат цялата тази корумпирана тежест, до 2025-та повечето от тях, особено в провинцията, предстои да фалират, вече разходите се изравняват с приходите, да работиш на светло в *** става все по-безсмислена дейност.
68
26
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
По-времето на комунизъма, България беше велика икономическа сила, за това имаше режим на тока! Защо тока ли, ами всичко произвеждано в България през комунизъма беше от *** нагоре и тока беше единствения продукт за който някой беше готов да плаща в долари, а забравих и износа на бели роби за Либия, оттам също плащаха в долари за тези услуги. Велик строй, велик вожд, мощна икономика, добре дошли в НРБ, ще я познаете по празните магазини.
67
3
 
20
 
! Отговори
@ преди 6 години
За четвърт век демоникрация намаляхме с два милиона.. Но сега благодарение на титана на мисълта процесът се увеличи в пъти..очаква се колектовно обсъжждане за промяна и на пола")) една партия, една мисъл едно решение, и отгоре филия в мас..
66
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
до 68. Тоест да разбирам, че искаш да станем като *** да правим по 10-12 деца без да ни интересува как ще ги отглеждаме. Още едно дете в семейството не е само един черпак повече в тенджерата.
65
5
 
37
 
! Отговори
Анонимен до 61 преди 6 години
Аз живея от 17 години в чужбина и също направих опит да се върна в България.Но не се получи, корупция, бюрокрация, чалга и селения навсякъде, мръсни улици, разбити пътища, спестяванията се топят бързо с високите цени на всичко има и още за изброяване.Та мисълта ми е че половината от твоите приятели отново ще напуснат просперираща България.Както и аз и други мои приятели и познати, които направиха опит.
64
5
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Испания - над 550 000 български граждани , Германия - над 400 000 български граждани.за останалите държави - сами преценете. лъжа е че се връщат хората. царят е гол.
63
2
 
45
 
! Отговори
Циник до 64 преди 6 години
Така са се втурнали да се връщат, че вече ден не минава без да чуя българска реч във Франкфурт! Дечица ли не се раждат? В българското училище тук - не можеш да се докопаш до място!Като се съберем на рожденни дни - дечицата са повече от възрастните!И някакви убитаци ми говорят - че хората се връщали!Връщат се - ромските "гастрольори" след успешен набег!
62
4
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Щом е американска класация значи е от агенция на Сорос и няма смисъл да се чете щото е лъжа.
61
19
 
7
 
! Отговори
До 50 преди 6 години
Каква е раждаемостта в Нигер, а каква в Германия? А каква е икономическата ситуация в тези две страни? Фактите които ти, ако можеш да провериш и сам, ако имаш някакъв интелект са че колкото е по-бедно едно общество, то създава повече деца. На теб нищо не ти пречи да имаш и 4 деца, но просто не желаеш да направиш компромис, да се лишиш от някоя друга глезотия, а нека си кажем направо мързите, пък и какво ще кажат приятелите ти, ако нямаш последен модел смартфон, а още едно дете!?
60
1
 
25
 
! Отговори
@ преди 6 години
Като се вземе заплатата на бочето и на общ работник в мината и се раздели на две се получава прилична сума...друг въпрос е дали слд двайсет години България изобщо ще я има..