Луковмарш: Факелно шествие с почит към героизма или омразата?

Шествието се провежда за 15-ти пореден път, въпреки съпротивата на институции и граждани
17 фев 2018 21:27,
469

Снимка: Олег Попов, Dnes.bg

Въпреки призивите за отмяна, традиционният Луквомарш се състоя, съобщи Bulgaria ON AIR.
Още по темата
Срещу шествието, което се провежда за 15-ти пореден път, се обявиха управляващи и опозиция, а според Георг Георгиев, заместник-министър на външните работи, този Луковмарш може да урони репутацията на страната ни на фона на българското европредседателство.

Шествието започна в 17:30 ч. от храма "Света Неделя" в центъра на София, като по данни на организаторите в него се включиха над 500 души.

В дните преди провеждането му се очакваше участниците да бъдат много повече. По обяд полицията спря автобус с членове на гръцко националистическо движение, които са пътували за София, за да се включат в Луковмарш.

След 18:00 ч. националистите-участници започнаха своето факелно шествие до паметната плоча на генерал генерал Христо Луков на ул. "Тракия". Полицията и жандармерията поетапно спират движението по улиците, през които минават националистите. 

"Нашият марш е в почит на паметта на един българин и никога не е бил насочен срещу някаква етническа група или определени хора. Това е възпоменателно факелно шествие и е било замислено като такова. Явно идеите, които той е изповядвал и които ние в момента изповядваме, са доста опасни за мирогледа на част от днешното общество, което опитва по елементарен начин да наложи своите антинационални идеи и прокарват свои политически, а и финансови интереси, защото някои печелят доста добре от това!", заяви пред БНР един от участниците в шествието, Звездомир Андронов.

Според организаторите, историческите факти опровергават твърденията, че убитият през 1943-та година генерал Христо Луков е бил антисемит и нацист. 

"Луковмарш" е едно възпоменателно шествие в памет на убит български герой. Сред личните приятели на генерала е имало евреи и това е видно от неговия дневник, който е запазен в Националната библиотека", коментира Пламен Димитров, председател на софийската организация на Българския национален съюз.

По традиция, участие в марша взимат и националисти от други държави. Тази вечер организаторите очакват такива от Германия, Унгария, Гърция и Русия.

Днес по обед автобус с гръцки граждани е бил спрян от полицията за проверка в района на Владая. Част от хората са обяснили на униформените служители, че искат да наблюдават шествието, а други - че ще участват в него. По-късно автобусът е бил ескортиран от патрули на СДВР до центъра на столицата.

Въпреки забраните на кмета на София Йорданка Фандъкова, шествието се провежда през последните години. 

Посолството на САЩ в България изрази загриженост от проявата на нетолерантност, намерила израз в провеждането на Луковмарш. В декларация, оповестена от мисията в София, се казва, че генерал Христо Луков е поддръжник на нацизма, който проповядва омразата и несправедливостта, а не човек, заслужаващ уважение. 

От посолството изразяват благодарност за усилията на българското правителство и на кмета на Йорданка Фандъкова, осъждащи похода.

По-рано през деня беше проведен и протест срещу марша, който започна пред Музея за история на София. Участниците заявиха, че са против пропагандирането на неонацистки идеи.

"То пропагандира антисемитски и неонацистки идеи. На него присъстват редица неонацистки организации, включително и неонацистки организации, които имат връзка с други групи неонацистки организации в чужбина, които се смятат за терористични", коментира Ирина Барова.

От правителството също осъждат провеждането на "Луковмарш".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


469
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
53
0
 
9
 
! Отговори
до анонимен 65 преди 6 години
Ти па, нека си изберат Опра Уинфри за президент, за да им срине държавата. Хем негъp, хем жена. Какво по-политкоректно от това?
52
0
 
9
 
! Отговори
ами преди 6 години
А гей-парад може и не е притеснително..............
51
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не искам да превръщат българските граждани в зомбита,не благодаря!
50
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Американците да не се притеснява много ,а да престанат да продарат на малки момиченца розови автомати и пистолети ,да се притесняват повече какво става в техните училища и да не продават оръжия на *** и пульо ,ако има начин биха въоражили и бебетата
49
6
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Единствения проблем на команоидите с личноста на ген. Хр.Луков е, че като истински български патриот е осъзнавал пагубното влияние на Руската/Съветска империя над отечеството.
48
3
 
16
 
! Отговори
Хаха преди 6 години
Пък посолството на САЩ се били обявили против Луковмарш. То само това е достатъчно за всеки умен човек, за да схване какво се случва.
47
16
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Фашизмът е отречен и изхвърлен на бунището на историята. Само увредени хора виждат в него някакъв психиатричен спасителен остров за личния си житейски провал.
46
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 51Застреляла го е една еврейка-комунистка. Преди около четвърт век за нейната племенница се ожени един служител на Института за исторически изследвания при БАН (това е институтът, който по-рано се казваше Институт по история). Това го катапултира в йерархията, дадоха му титлата академик и го направиха директор на същия институт. Направи си изводите. Сега може вече да е пенсиониран като директор, но като академик ще продължи да слушка и папка.
45
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Някой ултраляв е цъкнал минус на "Шуми Марица"
44
6
 
17
 
! Отговори
РУС преди 6 години
Генерала е национален герой и трябва да се почита ! Той е бил за благото на нацията, в което нищо лошо няма. Руската Империя дойде да помогне на белите си братя от терора на мюсюлманския турски ориент, това е защита на бяла нация от друга бяла нация ! Тогава може да видите, че отношенията на нация от друга нация са били чисти и тогава е нямало задкулисни игри, както след 9-ти, както и сега !
43
20
 
9
 
! Отговори
Бригате Роте преди 6 години
С тези лукови глави България ще стигне най-много до гара Луково. Вечна слава на Виолета Якова!
42
10
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ВСИЧКО КОЕТО Е ВРЕДНО ЗА *** ОТ РУСИЯ Е ПОЛЕЗНО ЗА БЪЛГАРИЯ!!!
41
20
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
За пръв път и аз да се съглася с казаното от посолството на САЩ
40
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 46Твоят коментар като че ли пе_ре_кен_дето Емил Джасим го е писал! Той открито заявява "историята ви е без значение"1Какво лошо има в това един народ да помни и да знае историята си, а също и да тачи своите герои? Не ти ли омръзна 45 години насила и под страх от наказание да те карат да почиташ героизирани членове на една определена партия, която съсипа България?
39
25
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Луковмарш е нещо крайно неуместно и нелепо в наши дни.
38
7
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ПРОЧЕТОХ В НЕТА, ЧЕ И ТОЯ СА ГО УТРЕПАЛИ КОМУНИСТИТЕ!! ЗНАЧИ ЩОМ Е БИЛ ВРЕДЕН ЗА КОМУНИСТИТЕ И БИЛ ПОЛЕЗЕН ЗА БЪЛГАРИЯ!!!!
37
7
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Генерал Луков е проливал кръвта си за България!Създал е патриотичен съюз с цел да противостои на интернационалните ***.Това е достатъчно, за да почитаме всяка година паметта му!
36
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Коментарите ги няма,защото в България има "свобода" на словото. Ние сме в едно от челните места отзад напред по свобода на словото и не само
35
2
 
31
 
! Отговори
50 shades of blue преди 6 години
Пропагандата за приемане на четвърти,пети и т.н.пол продължава с пълна сила.Очаквайте скоро да ви принудят да приемете за нормално да спите с роботи,да се жените за кози и да работите като прислуга на р.омалята.И всичко това докато ви облъчват с американски клипове колко било прекрасно тук,със заплатите от 200/300 евро.
34
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да с 4 оръдия и с помоща на овчари и козари спира Сърбите да превземат Кюстендил. Американското посолство да върят на м... си у... Руснаците, които са заповядали са го убият също.