(А)политическа сила №1 у нас с 35%, ГЕРБ с 26 на сто, 22% за БСП

АФИС: Всеки трети българин иска смяна на някои министри
233
(А)политическа сила №1 у нас с 35%, ГЕРБ с 26 на сто, 22% за БСП
Графика: АФИС

Демобилизация на всички електорални групи и увеличаване на дела негласуващи и аполитични българи, показват данни от проучване на Агенция АФИС в периода 8-12 февруари сред 1010 българи.

Сумарно това са повече от 35%, което отново ги превръща в най-голямата "(а)политическа сила". Само преди 8 месеца този дял е бил 25 на сто.

Към момента водещият партньор в управляващата коалиция ГЕРБ събира подкрепата на 26% от пълнолетното население. Този дял до преди 8-9 месеца (непосредствено след старта на кабинета) е бил около 30 на сто.

Към момента готовите да изберат социалистите са 22,4%, колкото приблизително са били и през лятото на миналата година. Основната отлика между двете най-големи политически сили е в това, че ГЕРБ очевидно губи избиратели, а БСП не прибавя съществено такива, коментират социолозите. На това обстоятелство според тях се дължи скъсената дистанция между двете водещи политически формации.

Данните сочат още минимален, но постоянен спад при "Воля" (към този момент подкрепа от 2,5%), което поставя нейното присъствие в един следваща парламент под въпрос.

Според анализаторите спадът е видим и отчетлив при Обединените патриоти, за които към момента едва 3,8 на сто от българите декларират подкрепа. Преди няколко месеца този дял е бил малко над 6%.

Ако доверието във вицепремиера Красимир Каракачанов е било 38% в средата на миналата година, то към настоящия момент то е малко под 30 на сто. Сходна е ситуацията при вицепремиера Валери Симеонов – спад от 19 на 16 процента.

ДПС са стабилизирали електоралната си подкрепа, като към момента тя е в порядъка на малко над 7%.

Според социолозите едва ли ще бъдем свидетели на тежки вътрешнополитически драми преди края на българското домакинство на ЕС, т.е. до средата на годината.

Те обаче посочват, че действията на коалиционния партньор през последните седмици (Истанбулска конвенция, казусът Ска Келер и др.) недвусмислено водят до два ефекта - мобилизиране на подкрепа сред евроскептиците и "позацапване" на имиджа ни пред европейските партньори.

По данни на АФИС все повече български граждани снемат подкрепата си от настоящия кабинет (от 40 на сто през май 2017 до 27 на сто през февруари 2018), като същевременно расте делът на онези, които желаят незабавна оставка и нови избори (от 13% през май миналата година, до 23% сега).

Ако тази тенденция се запази до средата на годината, тя ще стигне нивата от периода преди и около президентските избори от 2016 г., когато искащите нов вот са надхвърлили дела на привържениците на тогавашния кабинет. В момента всеки трети българин предпочита смяна на някои министри в рамките на кабинета, а други 23 на сто са за ново правителство в рамките на сегашния парламент, обобщават анализаторите.

Според тях доверието във властта отново започва да се разклаща и идеята за нови избори набира скорост.

Към момента конфликтът между премиера Борисов и президента Радев се изостря. Одобрението обаче е в полза на държавния глава, който е един от най-рейтинговите политици през последните години, посочват социолозите. 

Данните са от национално представително проучване на Агенция АФИС, осъществено в периода 8-12 февруари 2018 г. Интервюирани са пряко "лице в лице" в домовете им 1010 пълнолетни български граждани.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


233
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
3
 
15
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
аз сьм от негласуващите протестира се за пирин а за закона за зем земи коитобе вьрнат от президента не се протестира днес излизат да претестират срещу застрояванетона междублоковите пространства когато ходят на избори никои ли не мисли каквоще последва какви небостьргачи в соф след като нямаме вьздух защо се прави тованещо и то сьвсем умишлено
10
5
 
15
 
! Отговори
реалист преди 6 години
До 9Всички ли от ГРОБ сте толкова неграмотни? "Власт"
9
12
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
При нови избори, ако е вярно това, което пише, ще има правителство на комунисти и татари, което автоматично ги прави безсмислени, защото ще се получи ситуацията при Ореха и пак ще има протести и предсрочни избори.
8
8
 
32
 
! Отговори
реалист преди 6 години
Сезона на тиквите и суджуците преминава. Време е за нещо свежо и прясно.
7
11
 
7
 
! Отговори
х преди 6 години
А ДСБ ?
6
6
 
28
 
! Отговори
Край преди 6 години
"Аполитичната" сила не е аполитична щото не ще да изкара 50 лв. по избори."Аполитичната" сила не желае да участва във фарса - гласуване на листи подредени от главатари на партии. Изборите които могат да променят системата реално са забранени - мажоритарни избори в два тура. Поиска ги народа, но нема волята и енергията да ги наложи над партийните шайки узурпирали властта в България.
5
5
 
7
 
! Отговори
Mr STARBUCKS преди 6 години
До Анонимен3Как го изчисли ? Напиши формулата,please.
4
16
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Блабла и ГЕРБ си печели вече сто пъти
3
6
 
32
 
! Отговори
Супер Спешно!!! преди 6 години
Незабавна оставка на кабинет Тиквон 3 и сформиране на правителство на националното спасение, без политически фигури, а само доказани експерти.
2
2
 
37
 
! Отговори
Йода преди 6 години
Нека антиполитическата сила бъде с вас. Ще унищожим всички партии.
1
2
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ама какви заглавия само измисляте....