Младежи да шофират законно без книжка!? Възможно ли е...

Преподавателите по авто-мото подготовка отхвърлят идеята
23 фев 2018 15:30, Анисия Иванова
68

Поредният опит за промяна на Закона за движение по пътищата силно разпали страстите. Идеята е младежи под 18 години да могат да шофират с придружител след изкарването на курсовете, но преди същинския изпит.

"Предложенията ги чух за първи път декември на среща с представители на преподавателите по авто-мото подготовка - 100% от преподавателите отхвърлиха това нещо и казаха, че е невъзможно. От Автомобилна администрация са сигурни, че това няма да се приеме", настоя в "България сутрин" председателят на МЕНСА България Христо Радков.

Още по темата

Радков бе категоричен, че е невъзможно младежите да натрупат опит, шофирайки с придружител преди да получат свидетелство за правоуправление на МПС.

Институтът за пътна безопасност пък организира пространно обществено обсъждане утре от 11 часа.

"Законът не трябва да бъде противопоставен на една или друга част от обществото, подчерта председателят на УС на института Руслан Вуцов и се обяви за наличието на повече обществени организации, които да се включат в дискусията.

Амбицията на Института за пътна безопасност е да се създаде нов продукт, в който обществото да се вслуша. Всички на пътя сме еднакво застрашени, обяви той пред Bulgaria ON AIR.

Христо Радков обаче е настроен скептично относно обсъждането на новия закон.

"Шофьорите даваме най-много жертви, виновни сме 100% каквото и да се случи по пътищата, а нас никой не ни пита и обираме най-големите санкции", настоя той.

По думите му всяка година у нас има между 270 и 290 загинали поради несъобразена скорост с пътните условия.

"Организацията на движението е много важно нещо и уникално неправилна в момента", посочи той в качеството си на председател на Българското обединение на шофьорите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


68
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
13
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тук сякаш коментират само инструктори, които се страхуват, че придружителите ще им изядат хляба. Не бойте се, и за вас има достатъчно работа. Преди да седне в колата с придружител, кандидата ще си е изкарал задължителните часове при вас.
41
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Никой кандидат за шофьор шофиращ с придружител, няма да шофира на магистралата или на някой натоварен път с голям трафик. Сами си измисляте някакви въображаеми опасности и се страхувате от тях. Няма по-безопасен шофьор от кандидата за такъв, шофиращ с придружител. Вчера едно такси ми излетя в насрещното срещу мен в еднопосочна улица. Ако беше кандидат за шофьор, нямаше да кара в насрещното, даже нямаше да кара по тази улица, защото все пак минават доста коли по нея.
40
2
 
15
 
! Отговори
Мене преди 6 години
Ето ти обективен довод - няма кой да следи за спазването на правилата и няма как да знаем придружителят на колко салати е, возейки се в колата. Сляп ли си да видиш в каква реалност живеем? Обективен си, ама друг път...
39
4
 
8
 
! Отговори
МАРОК преди 6 години
А всеки коментира как било тук, как било там. А кога са го направили? Когато са си оправили организацията на движението, научили са се да спазват правилата за движение, ПТП са намалели , хората в държавите за които пишете са осъзнали отговорността си. А ние като жабоците, кое ни е наред, че да подражаваме. То съвестни шофьори нямаме, обучение ще правиме. Ще затвърди марошкия кръг....марок учител, марок резултат ....
38
9
 
7
 
! Отговори
Обективен преди 6 години
Почти всички шофьори сте взели книжка като преди това сте шофирали нелегално с придружител. Защо сега сте против? Това е за вашата безопасност. Не е едно и също дали кандидата за шофьор, като вземе книжка ще е шофирал преди това с придружител или не. Ако е шофирал с придружител е по-безопасен после, когато вземе книжка. Досега нито един смислен довод против шофирането с придружител не видях.
37
6
 
7
 
! Отговори
До 32 joko преди 6 години
Всеки кандидат за шофьор шофира без книжка на шофьорският курс. Ти искаш първо да вземат книжка, а после да шофират ли?
36
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
....младежи под 18 години да могат да шофират с придружител след изкарването на курсовете, но преди същинския изпит,ДА,НО само на полигони каквито имаше преди,не в реални градски или магистрални условия.Начинаещият шофьор да има обозначение на колата която кара,като такъв за срок от три години, докато натрупа реален опит за управление на автомобил.
35
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ИстинатаКаква е гаранцията ,че този, който е с младия шофьор въобще ще упражнява някакъв контрол.
34
3
 
20
 
! Отговори
Мене преди 6 години
..в продължение съм абсолютно против някакви *** да ми шофират без да знаят къде изобщо се намират. Кой ще им осъществява контрол? Тея докато излязат от храстите и всичко вече ще е свършило. КАТ да се закрие моментално!
33
13
 
6
 
! Отговори
Истината преди 6 години
Принципно такива кандидати за шофьори ще шофират по-безопасно от останалите шофьори. Над 99% от катастрофите са заради липсата на контрол за спазването на правилата от страна на КАТ, а тези кандидати за шофьори ще ги спазват поне докато си вземат изпита, при това ще се учат там където няма коли, т.е. където трафикът е малък и през голяма част от времето ще се учат да паркират. Напълно необосновани са страховете на някои от това, че кандидатите за шофьори ще шофират преди изпита с придружител.
32
4
 
21
 
! Отговори
Joko преди 6 години
Кой мало умен измисли този кретеа низъм - шофиране без книжка ?
31
2
 
15
 
! Отговори
Мене преди 6 години
Както някой преди мен написа, проблемът отново идва от държавата. Онея дето само реват за заплати се крият по храстите и не упражняват никакъв реален контрол по пътищата. Не съм чул/видял да има някой глобен заради грубо (животозастрашаващо) нарушение, а единствено и само за скорост. Ми то така най-лесно. КАТ не върши абсолютно никаква работа!
30
0
 
4
 
! Отговори
man преди 6 години
Понеже си ***, те ти готов линк:https:// en.wikipedia.org /wiki/ Driver%27s_licenses_in_the_United_States
29
3
 
7
 
! Отговори
Логика преди 6 години
На децата на инструкторите /преподавателите/, трябва без изпит да им дават книжките, по тази логика. Тати научил хиляди да карат една кола, та собственото ли не е научил. Ето 6-7 000 книжки готови....
28
1
 
7
 
! Отговори
-- преди 6 години
До manНо в Щатите пълнолетни стават на 21, тогава могат и да си купят алкохол ;)
27
0
 
4
 
! Отговори
man преди 6 години
До МaйМyнaтaЛесно се проверява, нали? ползвай гугъл.
26
3
 
12
 
! Отговори
МaйМyнaтa преди 6 години
До manВика дават и на 15_се, шофьорска книжка...в щатите!?Добреее, и на 17_се им дават пищов, и влиза в училище....останалото го знаеш
25
3
 
6
 
! Отговори
Реалист преди 6 години
Много ясно, че инструктурите ще са против - това им намалява доходите. От една страна кандидатите за шофьори нямат да дават пари за допълнителни часове преди изпита, а от друга страна много по-малко ще са скъсаните на изпита и съответно пак по-малко хора ще дават пари за кормуване за следващ изпит.Като цяло идеята е добра, но мафията ще е против.
24
0
 
5
 
! Отговори
Stefka преди 6 години
До t2Специално за Щатите-първа причина за смъртността са именно катастрофите.
23
3
 
10
 
! Отговори
man преди 6 години
В щатите дечурлигата на 16 имат книжки, паркинга пред училището, в което учех беше по-голям от този на мол. При определени условия дават даже и на 15-годишни.Тук матр'яла не е готов за това на тази възраст.