Борисов попита за ЧЕЗ, Бабиш му отговори: Законно е!

Не съществували проблеми, нито риск от продажбата на дружеството
86
Борисов попита за ЧЕЗ, Бабиш му отговори: Законно е!
Снимка: БТА, архив

Премиерът Бойко Борисов е разговарял по телефона с чешкия си колега Андрей Бабиш за сделката за ЧЕЗ.

Борисов е изразил загриженост от намеренията на дружеството, в което чешката държава притежава 63%, да продаде активите си на компания, която не се е доказала на пазара, съобщиха от правителствената информационна служба.

Още по темата

Борисов посочил, че ЧЕЗ България е част от системата за национална сигурност на страната и сделката, извършена без необходимата прозрачност, предизвиква основателна тревога.

Той е поискал на компетентните български органи да бъде предоставена информацията, с която чешкото правителство разполага по сделката за продажбата на бизнеса на ЧЕЗ Груп в България.

Премиерът Бабиш е заявил, че е информиран от Надзорния съвет на дружеството, че продажбата е напълно законосъобразна и не представлява риск за никоя от страните.

Извършени са проверки на купувача и по отношение на способността му да управлява  електроенергийното дружество в България, и по отношение на произхода на средствата за заплащане на активите, които са показали, че не съществуват проблеми за осъществяване на сделката, съобщават от МС.

Министър-председателят на Чехия е изразил готовност да предостави на българските власти материалите с резултатите от проверките.

Борисов пък е съобщил, че вече е възложил на ДАНС и на НАП проверки на купувача и на обстоятелствата около сделката и е поискал съдействието на КФН и КЕВР по случая.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


86
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
след като прочетохме тази новина смело можем да заявим, че скрития собственик който се крие зад Гинка е ББ и компания, Юридически сделката няма как да бъде развалена, единствения държавен орган който може да и попречи е КЗКонкуренцията. Само, че тя няма как да го направи понеже след сделката няма доминиращо пазарно присъствие.поздрави от ГРУ
20
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
На кой да вярваме сега Бабиш(+) или на Бойко(-)?
19
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ама разбира се , значи трябва да повярваме , че Чешката Държава , няма да защити своя интерес и своите икономически субекти , а ще се грижи за интересите на България.Що за абсурд е това ?
18
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Гледах пресконфенцията на ББ, той лаза съвсем други неща
17
1
 
23
 
! Отговори
Ф.С.В. преди 6 години
Купуваме едно ЕРП на корумпирана държава -Лично Царят ни го продава с много малък% държавно участие- после идва финансов министър (С Дянков) и ни продава и другите % акции- Ние калкулираме в цената на тока - загуби,инвестиции -замяна на далекопроводи - но вместо медни слагаме алуминиеви защото са евтини но и загубата в тях е голяма - Народът плаща солидно - Ама накрая след няколко години "смукане" Виждаме че МРЕЖАТА е пред КОЛАБС защото нищо не сме инвестирали-И? Продаваме я и замитаме следите
16
0
 
14
 
! Отговори
Академик преди 6 години
Чехите искат да се откажат от нас още от 2013 и накрая -ура!,а Бойко пита още)
15
0
 
30
 
! Отговори
става страшно преди 6 години
Премиерът Борисов заплашва с тотална мъст и гонения на граждани които коментират сделката 'ЧЕЗ'!Какво значи това - убийства ли?
14
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Бойко е продал 32 % на ЧЕЗ за да се улесни схемата с продажбата.
13
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Извършени са проверки на купувача и по отношение на способността му да управлява електроенергийното дружество в България, и по отношение на произхода на средствата за заплащане на активите, които са показали, че не съществуват проблеми за осъществяване на сделката, съобщават от МС..................РАЗБИРА СЕ, ЧЕ В СИК има и пари и хора, няма страшно.
12
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ама кога още ти го казахме това баце, ти не ни поверва :( всеки в бг вече краде законно :) ти ни научи с подставените фирми :)
11
1
 
16
 
! Отговори
ex преди 6 години
Банката на Цеко замина!!Кой е вложил там изгоря!!!!Е това каза Боци!!!Тичайте до 17:30 бачка!
10
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Защо Теменужка си подаде оставката щом всичко е законно според Борисов?
9
19
 
2
 
! Отговори
калоян преди 6 години
Браво , БСП-то е АУТ , не можаха да вземат ерп-то и Ковачки ако им се разсърди отиде спонсорството , а колкото до собственика на чез , то това е банката , която е изкупила дълговете им - ББР т.е. ДЪРЖАВНАТА БАНКА - 100% държавнсобственост , под надзора на министерството на финансите !
8
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Много съжалявам , но това все повече се превръща в един голям цирк !Това , че според чешкото правителство, всичко е наред, не означава , че е точно така.Дали ако сделката ставаше в обратната посока, от България към Чехия , същия този премиер щеше да каже същото?
7
1
 
13
 
! Отговори
ex преди 6 години
Аз така от това, което разбрах,от словото дето дръпна Премиера е,че Цеко яко е загазил и ще има КТБ-2!!!Схемата е отиграна и който лапне банката,*** и активите,после си знаете!Главата е хвърлена-разграбването започна!!!!
6
2
 
37
 
! Отговори
zeus преди 6 години
Абе Баце, нали вчера разправя, че ЧЕЗ била частна компания. Проблема не е в самата сделка, а коя е кака Гинка, кой стои зад нея и коя банка дава парите на един фалирал в момента бизнес?
5
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Е кво се оказа? Кака Гинка си купи матор чезе с два коша.
4
3
 
25
 
! Отговори
bolbov преди 6 години
Чешки крадец гарантира на своя български колега.че е спазен закона.Закон който закриля крадци и в двете държави.
3
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ХУБАВО Е, ЧЕ 16 МИЛИАРДА ЗАЕМ НЕ ОТИДОХА НАПРАЗНО
2
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Вижте, майтапа настрана, но България не е руска.