Радев: Шипка е капитал от историческо достойнство, не бива да го пилеем!

Прекланяме се пред героите на българската свобода!
3 мар 2018 14:12, Елка Василева
525

Снимка: Олег Попов, Dnes.bg

 

„Шипка е капитал от историческо достойнство, който няколко хиляди доблестни мъже завещаха на всички нас, потомците, и който ние не бива да пилеем.“ Това заяви президентът Румен Радев в изказването си на церемонията на връх Шипка по случай отбелязването на Националния празник – 3 март.

В изказването си Румен Радев заяви, че под снега, в пръстта на връх Свети Никола, Околчица, Орлово гнездо и околните редути лежат много кости и 140 години по-късно трудно някой може да каже кои са български и кои руски, но от тези кости е съградено скелето на българската свобода, на руската и българската бойна слава. „Днес сме се събрали на този див, чутовен връх, за да се преклоним пред героите на българската свобода и да почетем нашето общо минало“, подчерта президентът.
 
„През годините, в августовските жеги и в мартенските виелици, вие бяхте тук, дори когато политиците ги нямаше. Защото знаехте, че с вашето присъствие, с вашата почит, скрепявате историческата истина“, се обърна президентът към стотиците граждани, дошли на паметния връх. „Вие, скъпи сънародници, млади и стари, бяхте опълченците на историческата правда, които не допуснахте тя да бъде поругана и низвергната. Към вас е моята човешка благодарност“, заяви още Румен Радев.
 
Президентът благодари на Негово Светейшество Неофит и Негово Светейшество Кирил, Патриарх на Москва и цяла Русия, за съслужението, което духовните глави на България и Русия извършиха по-рано в Шипченския манастир „Рождество Христово“ в град Шипка.

„Благодаря за мъдрите думи, признателността, благодарността и християнския дух, който помни, но и прощава, който осмисля свободата и извисява човека. Християнският дух, в който саможертвата е път към свободата, тъй както хекатомбата на Шипка отвори вратите на нашето национално Освобождение“, подчерта още в изказването си на церемонията на връх Шипка българският държавен глава.
 
Президентът Румен Радев беше посрещнат с официална церемония на историческия връх, по време на която прие рапорта на началника на караула. Държавният глава присъства на панихида в памет на загиналите български и руски воини.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


525
Още по темата: шипка3 мартРумен Радев
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
402
11
 
6
 
! Отговори
Четящия в нощта. преди 6 години
Аз не знаех, че само Руснаци и Българи са се сражавали за свободата на България... Щото съм прочел тук там, че сражаващите за свободата на България не са били само Руснаци... :) Ама карай Президентчето взе, че пропусна този незначителен ФАКТ!
401
1
 
7
 
! Отговори
Дебелия шеф на ДАНС преди 6 години
В аптеки Марешки - гр . Монтана има дами , които се занимават с проституц-ия и лихварство - с. Ерден . Защо ГДБОП мълчат . А ДАНС . Наркотиците са за първи път :) ***-та . Вие ли унищожавате на хората децата .
400
3
 
8
 
! Отговори
Диана Митова преди 6 години
От сутринта до обяд Google ни омаловажава националния празник с твърдението , че днес е международен ден на жената. Американци . Носителите на разврат , морален упадък и унищожаване на семейни ценности . Аз съм протитутк-а в Англия - Епсом - Пазена от ДАНС - за тях работя . трудно ми е но няма кой да се застъпи за мен и да ме освободи . гр Монтана . Отговорник - Пламен от ДАНС .
399
2
 
5
 
! Отговори
Петър Дънов преди 6 години
Пропагандата , учеща се от САЩ , пусна в сайтовете с безплатни онлайн филми първите 3 страници с български филми . Абе - Престъпници , вие за какви ни имате :) За невежи ли . Вие ли ще ни учите на морал .
398
2
 
9
 
! Отговори
Някой преди 6 години
Защо не видях крадливата шушумига бх на Шипка.
397
10
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
България е над всичко . И ще помоля русите . Помогнете ни за пореден път . Няма как да се измъкнем от чорбаджии - узурпирали властта . Те работят за - Американци , Евреи и измислени Европейци . Ние искаме обикновен , скромен и свободен живот . Ние ви създадохме като нация . Искаме по малко - равноправие . Тези хора , дето ни управляват са по жестоки от турските поробители и вие го знаете .
396
2
 
10
 
! Отговори
sofeto преди 6 години
Явно на много трябва да им се обяснява че "Шипченската епопея" е една дата(2126 август 1877г.) а 3ти Март 1878г. е малко по късно, ама нейсе!
395
12
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Браво, г-н Президент! Да живее руско-българската дружба завинаги!
394
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
КАПИТАЛ СИ ИСКА ЧОВЕКА И ТОВА Е
393
7
 
26
 
! Отговори
DK преди 6 години
Слушах и двете му слова днес и съм възхитенанищо излишно казано ,нищо в повече или по -малко,въобще много достойно представяне на радевне знам дали сам си ги пише и научава ,но прави много добро впечатление на умните хора и думите му наистина стигат до сърцата
392
4
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Повече няма да си пиша името в този измислен сайт.Щом на днешният ден трият коментари на българин който обича Родината всичко е предрешено вече!Честит празник Българи!!!Гордейте се с името си!!!Бог е с нас!!!Ще оцелеем!!!
391
3
 
22
 
! Отговори
Размисъл преди 6 години
и поклон на днешния ден пред Героите от Шипка ! Поне днес спрете с политически иинтриги и деления на русофили и русофоби, уважете падналите герои ! Ако не беше Сан Стефано, днес щяхме да сме в положението на кюрдите.
390
4
 
20
 
! Отговори
Медведев преди 6 години
ЧЕСТИТ ПРАЗНИК , БЪЛГАРИ!
389
30
 
12
 
! Отговори
Радев преди 6 години
Ебaси държавата след като аз съм й президент
388
26
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Радев е руски *** и затвора го зове
387
24
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Много съм доволен че от радев нищо не зависи, иначе сега щяхме да се дрогираме с водка и пирожки
386
22
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Смешника Христов суфльор на Радев с връх в кариерата "Малки Истории" по БНТ, кога ще намаже кънките на Радев да го прати в раша за инструктаж
385
31
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Радев с колко качи пенсиите на бедните? Колко пари даде за образование? Колко пари даде за здравеопазване? Колко пари даде за защита на границите? ЗЕРО! Само кинти харчи за софри и хотели, СРАМ! Радев е жаба в гьола, да му пресъхне гьола!
384
14
 
12
 
! Отговори
Днес на Шипка преди 6 години
Видяхме новопривлечения електорат на БСП. Признайте си другари!
383
1
 
3
 
! Отговори
Търговец на дребно преди 6 години
До чичо ГошоПрав си чичо! Но днес направих добър оборот на шипка!