От догодина: Нови лични карти и паспорти – с чип, розета и антена

На тях - изображения на розетата на Плиска, БАН и Народния театър
8 мар 2018 07:00,
200
От догодина: Нови лични карти и паспорти – с чип, розета и антена
Снимка: МВР

Нови лични карти и паспорти с чип и антена ще вадим от догодина. Вчера правителството одобри идейните проекти за новите лични документи – поколение 2019.

Новите правила за български лични документи влизат в сила от януари догодина. Те въвеждат нови материали за изработка и защита на личните карти и паспорти.

Последното поколение български лични карти ще съдържат биометрични данни, а по желание и електронен идентификатор. От правителството съобщиха, че документите ще съдържат безконтактен чип и антена, отговарящи на изискванията на ICAO Doc 9303 за запис на биометрични и персонални данни на притежателя на документа.

Предвижда се паспортите да бъдат със срок на валидност 5 и 10 години. Като вторият вариант е предвиден за наши сънародници, които живеят в чужбина от години.

Розетата на Плиска, сградата на БАН и на Народния театър "Иван Вазов", както и паметникът на връх Шипка ще са част от изображенията в новите документи. Те ще бъдат видими само на специална светлина, пише "Труд".

Проектите са одобрени от работна група от експерти а нововъведенията ще ни постави в топ 5 по сигурност на документите в целия Европейски съюз.

В проектите се обсъжда и вариант прочутата картина на Владимир Димитров – Майстора "Мома с ябълки" както и българската шевица да бъдат в страниниците на българските паспорти.

Обществената поръчка за фирми – изпълнители на новите документи за самоличност ще бъде обявена до края на месеца. А до края на тази година ще са ясни и компаниите, спечелилите търга за различните позиции.

Новост ще е и изграждането на национален център за издаване на лични документи. Така МВР ще остане само на "входа" и на "изхода", като по места ще се подават заявления и ще се получават готовите паспорти и лични карти.

Новите документи ще се въведат поетапно и хората няма да бъдат задължени да сменят валидните си. Първият пик за подаване на заявления за нови лични карти и паспорти се очаква през 2020 година, когато на много българи сроковете на документите изтичат.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


200
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
77
2
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нововъведенията няма да ни поставят в топ 5 по сигурност в Европа. В Лондон се напълни с молдовци с български паспорти. Истински! Купували ги за по 500 долара. Та ако ще и извънземни защити да имат документите, накрая пак български чиновник ще ги продаде за жълти стотинки...
76
5
 
34
 
! Отговори
DiesIrae преди 6 години
При положение, че ако ги загубиш имаш глоба, то тогава парите които си дал за вадене на предишните трябва да се водят капаро и когато връщаш старите трябва да ти ги възстановят!И защо данъкоплатеца не е освободен от такса за нови документи? Той вече е платил заплатите на всички по гишетата, комисиите и тн.! Ако не си плащал данъци ОК, но като плащаш всички държавни услуги трябва ЗАДЪЛЖИТЕЛНО да са ти безплатни! Тъкмо тогава ще имат по малък стимул през 2 години да те задължават с нова глупост!
75
9
 
39
 
! Отговори
DiesIrae преди 6 години
1. Защо личните документи са с давност? Ако си смениш името, пола или каквото там да си смениш и личните документи - ОК. Но ние нормалните които както сме се родили така и ще си умрем защо трябва да си сменяме личните документи? При нас не са настъпвали никакви промени, значи новите документи ще са ми като старите. А да, при ГЕРБ държавата пак е пред фалит и затова ново стригане на народа.Защо гражданина трябва да плаща за документи които даже не се водят негови?
74
4
 
42
 
! Отговори
Левчо преди 6 години
Хайде пак 200-300 милиона ще хвръкнат тука. Яко!!!! След 2-3 години пак. Само не разбрах защо ще важат само 5 години. Предните са по 10. Явно трябва по-бързо да се избият милионите от данъкоплатците.
73
4
 
56
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ЗАЩО ГРАЖДАНИТЕ ТРЯБВА ДА ПЛАЩАТ ЗА НОВИ ДОКУМЕНТИ?РЕШАВАТ СИ НЕЩО И НИ ПРИБИРАТ ПАРИ ЗА ТОВА.НИЕ ДА НЕ СМЕ КАСИЧКИ?!ХОРА, НИЕ СМЕ СУВЕРЕНА, НИЕ ИЗБИРАМЕ КАК ДА НИ УПРАВЛЯВАТ, МОЖЕМ ДА СЕ ПРОТИВОПОСТАВИМ.ЗНАЕМ КОЛКО БЪРЗО СЕ РАЗВИВАТ ТЕЗИ ТЕХНОЛОГИИ, КАКТО Е ТРЪГНАЛО НА ВСЕКИ 2 ГОДИНИ ЩЕ ТРЯБВА ДА ПЛАЩАМЕ НОВИ ДОКУМЕНТИ.
72
6
 
36
 
! Отговори
? преди 6 години
Защо чипът не го имплантират направо в дланта и на челото!
71
9
 
19
 
! Отговори
Онзи преди 6 години
Нали всички си носим смартфоните, какво толкова сте се развълнували по ЛК с чип!?
70
3
 
37
 
! Отговори
Пипи преди 6 години
Да се готвят собствениците на коли - смяна на талоните на колите, новите документи са с вграден чип и катаджия, който да дебне за нарушения.
69
2
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Антенка, чип, микрофонче, камерка.
68
2
 
21
 
! Отговори
Мнение преди 6 години
И предполагам, че ще са безплатни, защото нали плащаме данъци. А и фирмите да ги работят на себестойност, за да не товарят бюджета и да бъде дейността им със социална цел - само разходи за материали и заплати.
67
4
 
46
 
! Отговори
незапознат преди 6 години
А ще може ли през личвните карти да провеждаме телефонни разговори, или връзката ще е еднопосочна-само да ни слушат?
66
2
 
34
 
! Отговори
А стига де!!!!!! преди 6 години
Ето как тюфлеците си оправдават вземането на НАРОДНА ПАРА!
65
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Защо електронния идентификатор е по желание? За да може с това да се оправдаят и да забавят въвеждането на е-правителство. Ще кажат "ми те половината граждани нямат интегриран в картата електронен подпис"Съответно няма да могат да ползват е-услугите и ще трябва или да сменят личната си карта още веднъж, или да продължат да се редят по гишета
64
2
 
29
 
! Отговори
? преди 6 години
Ще има чип, антена. А микрофон и камера-те с вчипа ли ще са вградени?
63
2
 
43
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 6 години
А така! След касовите апарати-следват личните карти, след това-шофьорските книжки, да се готвят номерата на колите, и тях ще сменят, ще намерят защо. Този филм сме го гледали винаги, когато държавата закъсва за пари. Явноситуацията е същата сега, а вие си слушайте Баце, че сме стабилни! Стабилни сме , но като пръч на лед....
62
1
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Хайде след личните карти и шофьорските книжки, след това разни разрешителни издавани от МВР. Да има за всяка година - грижа за нашата защита.
61
4
 
29
 
! Отговори
не на чипирането! преди 6 години
Сменете си сега всички документи предсрочно-лични карти, паспорти, книжки, докато се издават от стария вид. Ще отложите с години чипирането! няма да избягате от чипа, само ще се отложи, все пак е нещо
60
2
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Едно кратичко претопляне в микровълновата и до там със слухтенето на свинчугите.
59
1
 
26
 
! Отговори
незапознат преди 6 години
А камери ще има ли на антенката?
58
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Вместо изображения на розатета на плиска сложите 666-и това е. Предсказано е. Ще се случи.